Wanneer is uw cv-ketel testdag? Zet ‘m op 25!
Nu checken en u zit er deze winter warmpjes bij.
Misschien kijkt u er nog helemáál niet naar uit, maar de winter is dichterbij dan u denkt. Meestal krijgen we al ergens in oktober te maken met een paar koude dagen en nachten. Als uw cv-ketel dan problemen vertoont, zit u in de kou. En omdat u op zo’n dag waarschijnlijk niet de enige bent, kan het even duren voordat er een monteur bij u thuis is. Dat soort ongemak kunt u eenvoudig voorkomen door uw cv-ketel tijdig te testen.
Wanneer kunt u de cv-ketel het beste testen?
Wanneer de buitentemperatuur wat minder zomers wordt, hoeft de verwarming in huis nog niet direct aan. Toch is dát de juiste periode om even te checken hoe het met de conditie van uw centrale verwarming is. Mocht u merken dat de installatie niet goed werkt, dan heeft u nog ruim de tijd om er vóór de winter iets aan te laten doen. De laatste dagen van september of de eerste weken van oktober zijn dus meestal de juiste tijd van het jaar om de cv-ketel te testen. Dan weet u zeker dat u met een warm gevoel de winter in gaat.
Hoe test u de cv-installatie?
In de zomermaanden hoeft een cv-ketel in de meeste gevallen alleen maar voor warm water te zorgen. Dat vraagt relatief weinig energie en de ketel hoeft er niet hard voor te werken. Maar het verwarmen van uw hele huis is een ander verhaal. De kans bestaat dat een cv-ketel op dat moment in storing gaat, bijvoorbeeld als één of meer onderdelen aan onderhoud of vervanging toe zijn. Of dat bij uw cv-ketel het geval is, kunt u met een simpele test ontdekken:
- U draait minimaal drie radiatoren helemaal open.
- U zet de thermostaat op 25 graden.
- U laat de thermostaat een halfuur op 25 staan.
Waar let u op?
- Als de cv-installatie goed werkt, wordt het snel warm in de kamers waar de radiator openstaat. Wordt het niet warm, ga dan naar de storingstool van Feenstra. Daarmee zult u in de meeste gevallen het probleem zelf simpel kunnen verhelpen.
- Het kan ook gebeuren dat één van de radiatoren niet goed warm wordt? Waarschijnlijk is dan de waterdruk te laag. De waterdruk kunt u aflezen van het display op uw cv-ketel. De waterdruk moet altijd tussen 1,5 en 2 bar zijn. Is de waterdruk lager dan 1,5 bar, dan moet u het systeem bijvullen. Dat is niet moeilijk, maar het is wél handig om eerst even naar het instructiefilmpje te kijken.
- Blijft een radiator helemaal koud, dan is het waarschijnlijk tijd om te ontluchten. Ook daarvoor hebben we een handig filmpje gemaakt.
- Soms maakt een radiator borrelende of tikkende geluiden. Ook dat probleem verhelpt u waarschijnlijk door even te ontluchten.
- Zet u de verwarming na de zomer voor het eerst weer aan, dan is het goed mogelijk dat u even een vreemde geur ruikt. Dat wordt meestal veroorzaakt door stof dat warm wordt. Het probleem gaat normaal gesproken snel en vanzelf over.
Zet uw eigen cv-testdag in uw agenda
De centrale verwarming is niet iets waar u elke dag aan denkt, zeker niet als we een warme nazomer hebben. Om de cv-test toch niet te vergeten, is het handig om nu alvast een datum in uw agenda te zetten, als geheugensteuntje.
Met onderhoud voorkomt u problemen én bespaart u energie
Feenstra adviseert voor uw cv-ketel altijd een onderhoudscontract af te sluiten met een erkend installatiebedrijf. Als uw cv-installatie regelmatig onderhoud krijgt, is de kans op storingen heel klein. Een vakbekwame monteur stelt uw cv-ketel optimaal af, zodat het straks overal in huis snel warm is. Bovendien verbruikt een goed onderhouden cv-ketel minder aardgas. En dat is met de huidige gasprijzen mooi meegenomen.
De cv-ketel checken kunt u zelf, maar onderhoud is vakwerk
Als er problemen zijn met uw cv-ketel, kunt u het beste éérst de de storingstool van Feenstra doorlopen. Is het probleem daarmee niet opgelost, dan is het tijd om een vakbekwame monteur in te schakelen. Ga nooit zelf klussen aan een cv-installatie. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook wettelijk verboden.