De cv-ketel kan binnenkort op Marktplaats
Deel 8 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 8.
Als je een ecologisch huis wilt, kun je natuurlijk op goed geluk wat maatregelen nemen. En dan maar zien hoe ver je komt. Het is de aanpak van veel mensen, maar ik zit een beetje anders in elkaar. Voordat ik ergens aan begin, wil ik zo nauwkeurig mogelijk weten wat de mogelijkheden zijn en welke resultaten ik kan verwachten. Ook met de keuze voor het verwarmingssysteem in ons huis ben ik op die manier te werk gegaan.
Vijftien graden
Ik heb uitgebreid praktijkonderzoek gedaan naar de meest efficiënte minimumtemperatuur in huis. Mijn conclusie is dat een constante temperatuur van vijftien graden voor iedere ruimte met stenen muren op de lange termijn het meest energiezuinig is. Ga je bijvoorbeeld tijdens een koude periode in de winter een week weg, dan is het niet verstandig om je verwarming helemaal uit te zetten. De stenen muren koelen dan zo sterk af, dan heb je enorm veel energie nodig om het huis weer op temperatuur te krijgen. Laat je de thermostaat de hele week op vijftien graden staan, dan verbruik je per saldo aanzienlijk minder gas.
De winter komt eraan
Net als iedereen hebben wij natuurlijk ook genoten van de lange, warme zomer. En omdat de echte kou nog niet in zicht is, doen we dat eigenlijk nog steeds. Toch bereiden we ons ook al een beetje voor op de winter. Zo slinger ik deze week de cv -ketel weer eens even aan om te kijken of alles in orde is. Normaal staat de thermostaat dus altijd op vijftien, maar nu gaat 'ie even op 25 graden.
Cv-ketel, houtkachel en houtvergasser
In ons huis hebben we dus een constante minimumtemperatuur van vijftien graden. Op dit moment gebruiken we onze cv-ketel alleen maar om die constante temperatuur vast te houden. Willen we het warmer hebben, dan stoken we de houtkachel wat hoger op. In de toekomst vervangen we de cv-ketel, die aardgas verstookt, door een houtvergasser. Dat is een houtkachel met een naverbrander, die het hout volledig verbrandt en omzet in gas. Omdat de brandstof biomassa (hout) is, is het volledig CO2-neutraal. Onze cv-ketel kunnen we binnenkort dus op Marktplaats zetten.