De energietransitie - wie gaat het doen?
Wat is úw rol in de energietransitie?
Iedereen heeft het over duurzaamheid, over het Klimaatakkoord en over de energietransitie. Over warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Maar met praten alleen komen we er niet. Iemand moet iets dóen. Bent u dat? Is het uw energieleverancier? Of is het wachten op maatregelen van de overheid?
Duurzaamheid lééft
Steeds meer mensen verdiepen zich in de energietransitie. De belangstelling voor het duurzaam maken van de woning groeit, mede door de aandacht die de media eraan besteden. Bij installateurs en energiebedrijven komen dagelijks honderden vragen binnen over manieren om onze gebouwde omgeving energiezuinig, CO2-neutraal en tóch comfortabel te maken. Kortom: het onderwerp lééft. Maar dat betekent nog niet dat u weet wat u te doen staat. Wat wordt er van ú verwacht als het om de energietransitie gaat? En wat is de rol van de energieleverancier, de installateur en de overheid? We legden het voor aan John van den Dungen, manager Smarthome bij Feenstra en aan Jeroen van Loon, directeur Customer Solution Development bij NUON.
De meter op nul
John van den Dungen vindt het belangrijk dat u éérst een goed beeld hebt van het energieverbruik in uw huis:
"Het begint met begrip. Ik adviseer iedereen om de meterkast open te doen en een kritische blik te werpen op de energiemeter. Probeer die meter maar eens op nul te krijgen. Even géén stroom en géén aardgas gebruiken. Dan realiseer je je hoeveel daarvoor nodig is. De koelkast moet uit, de lampen, de internetrouter, de verwarming. Als je dat goed voor ogen hebt, word je je bewust van de energie die je de hele dag door verbruikt, maar óók van de mogelijkheden die je hebt om energie te besparen."
De energieleverancier helpt
Tot een aantal jaren geleden was de energieleverancier er om iedere woning van elektriciteit en gas te voorzien. Jeroen van Loon: "Onze rol is veranderd en verandert nog steeds. We zitten niet meer ver weg, op één centrale plek. Wij merken dat mensen op dit moment vooral geholpen willen worden. Dat doen we zo goed mogelijk. Steeds vaker geven we adviezen rondom het huis, bijvoorbeeld over energiebesparing. We merken dat onze klanten daar echt iets aan hebben. "
Enthousiasme overbrengen
John van den Dungen vindt dat energieleverancier en installateur niet moeten afwachten welke vragen u als bewoner van een huis aan ze stelt. "Ik zie het als onze taak om mensen te activeren. Wij hebben zicht op wat er technisch mogelijk is, op wat er in een huis kan en niet kan én op de kosten. Die kennis moeten we overbrengen op onze klanten. We brengen ze op ideeën, we geven ze inzicht in de kosten en de besparingen, we wijzen ze op subsidies. Voor het op gang brengen van de energietransitie heb je enthousiasme van meerdere kanten nodig. Iedereen moet van zijn plaats komen."
Doe niet wat de buurman doet
Energieverbruik is heel persoonlijk. We verbruiken niet allemaal even veel, op dezelfde manier en op hetzelfde moment energie. John van den Dungen denkt dat het helpt als iedereen zijn of haar eigen footprint (de 'afdruk' die uw energieverbruik achterlaat op het milieu) kent:
"Dat gaat niet alleen over de kuubs gas en de kilowatturen stroom die je verbruikt, maar ook over wat je eet, hoe je reist en voor welk comfort je kiest. Neem je tomaten uit Nederland of laat je ze overvliegen uit Ethiopië? Eet je iedere dag vlees of liever vegetarisch? Doe je de boodschappen met de auto of pak je de fiets? Bijna iedere beslissing heeft invloed op de hoeveelheid CO2 die we met z'n allen uitstoten. Hoe meer je daarvan weet, des te meer grip krijg je erop."
Uw energieverbruik is anders dan dat van de buren. Het is dus handig om met elkaar de mogelijkheden door te nemen, maar precies hetzelfde doen als de buurman of de buurvrouw is lang niet altijd verstandig. Neem uw eigen beslissingen en vraag om advies aan een expert.
Wat doet de overheid?
Duurzaamheid staat in politiek Den Haag hoog op de agenda. In de plannen van de regering is veel aandacht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast liggen er voorstellen voor een Klimaatakkoord waarover het kabinet en de Tweede Kamer de komende maanden beslissingen zullen nemen. De gemeenten hebben de opdracht gekregen om uiterlijk in 2021 voor iedere wijk een plan te hebben voor een toekomst zonder aardgas. Er gebeurt dus veel, maar om te weten wat de rol van de overheid precies wordt, zullen we even geduld moeten hebben. In de tussentijd is het wél een goed idee om eens bij uw gemeente te informeren of er voor uw wijk al plannen zijn, bijvoorbeeld voor een warmtenet. Dat kan voor u van belang zijn, bijvoorbeeld bij het wel of niet kiezen voor een warmtepomp.
Meer weten?
Het volledige gesprek met Jeroen van Loon en John van den Dungen hoort u hieronder op New Business Radio.