De houtkachel staat centraal
Deel 4 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO₂-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere twee weken verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 4.
Zo, de eerste test hebben we doorstaan. We hebben een huis waarin we kunnen wonen, al is het hier en daar nog wat improviseren. Er is een bovenverdieping die aan de meest elementaire eisen voldoet, maar daaronder is nog niets.
Centrale verwarming, maar dan anders
Vanuit één centraal punt willen we ons héle huis kunnen verwarmen. Daar hebben we de complete verbouwing op ingericht. Aan de basis van het verwarmingsidee staat een houtkachel met een stevige inhoud en capaciteit. De indeling van de bovenverdieping, de plaatsing van de wanden en de opbouw van de vloeren; het is allemaal dáárop afgestemd. Om die reden hebben we de afgelopen maand samen met een bevriende schoorsteenbouwer uit Amersfoort ook nog 'even' een compleet nieuw rookkanaal aangelegd. Alsof we nog niet genoeg te doen hadden!
Domotica: verlichting via bewegingssensoren én bediening op afstand
Nu de houtkachel er eenmaal is en zijn warme werk doet, kunnen we van onderaf naar boven gaan werken met het aanbrengen van leidingen. Elektra en cv. Omdat we alle wanden hebben opgebouwd van natuurlijke materialen, kunnen we lang niet overal stopcontacten en schakelaars plaatsen. Geperste aardappelschillen zijn weerbarstig! De oplossing voor dat probleem komt van domotica. De verlichting reageert op onze aanwezigheid, door middel van sensoren. Waar je beweegt, heb je licht. In de slaapkamer betekent dat overigens niet dat het licht aangaat zodra je je een keer omdraait. Pas als je echt een beweging uit bed maakt, registreert de sensor dat. En náást het bed hebben we gewoon een lampje met een schakelaar. Overigens kunnen we de verlichting ook op afstand bedienen, via onze smartphone.
Hoge, sfeervolle woonkamer
Onze woonkamer is 3 meter 30 hoog en dat geeft het vertrek een magnifieke sfeer. Daar genieten we dagelijks van en die unieke ruimte wilden we uiteraard niet kwijt. Sensoren zijn er niet in de woonkamer, onder meer omdat de wanden van steen zijn. Hier doen we het licht nog ouderwets aan en uit met een schakelaar.