De impact van de energietransitie op wonen, leven en ruimte
Op naar 2050! Aflevering 9
Als we het over de energietransitie hebben, gaat het met name over de kosten en wat het ons financieel gezien oplevert. Het gaat bijna nooit over hoe het ons verder brengt, of wat het ons ontneemt. Bepaalde ontwikkelingen leveren ons extra comfort, maar soms zorgen nieuwe producten ook voor extra geluid of nemen zij extra ruimte in beslag. Iets anders dat ons bezighoudt, is dat de energietransitie ‘moet’. We horen niet vaak dat de energietransitie ook gewoon leuk kan zijn.
Presentatrice Chimène van Oosterhout en tafelheer John van den Dungen spraken met Ivo van Rooy (Saint-Gobain Isover), Leo Jansen (Vaillant Group) en Ramon de Graaff (Feenstra) over de impact die de energietransitie echt heeft op u als bewoner. Is het allemaal wel zo zwart/wit, zoals het wordt neergezet?
In deze drie afleveringen komen thema’s aan bod als: wat als we niets doen, wat levert het echt op of heeft het ons wellicht al opgeleverd, maar ook het dilemma waarom denken we alleen in kosten en financiële opbrengsten?
Waarom denken we in opbrengsten?
Als we het over de energietransitie hebben, gaat het over geld: wat kost het en wat bespaar ik? Is dat eigenlijk terecht? En wat ook opvalt is dat het veelal ook over de minder positieve gevolgen gaat. Een warmtepomp maakt geluid, een zonneboiler neemt veel ruimte in. Echter, dat ook een airconditioning geluid maakt, accepteren we wel. Dan speelt de vraag op: waarom mag warmte geen geluid maken en koeling wel? Is dat niet vreemd? Verder zijn we gewend dat we overal voor moeten betalen, maar zodra we ons portemonnee moeten trekken voor meer comfort of schone lucht, vinden we dat gek. Is dat reëel?
Wat levert de energietransitie ons op?
Aan de energietransitie kleeft het woord ‘moeten’. We moeten energieneutraal, we moeten investeren, de gemeente moet in 2021 met een plan komen… Maar wat levert het ons nog meer op dan het ‘grote goed’ van een wereld die leefbaar blijft? In deze uitzending wordt gesproken over toffe ontwikkelingen die er niet zouden zijn wanneer er geen klimaatprobleem waren, over producten die straks een succes zullen worden, omdat ze een mooie bijdrage leveren aan een schone wereld. Daarnaast worden ook veelbelovende start-ups en producten besproken. Hierbij wordt door de sprekers aan tafel wel de kanttekening gemaakt dat de oplossingen van vandaag al goed bijdragen aan de CO2-reductie. Wacht dus niet, maar doe vandaag al wat binnen uw mogelijkheden ligt.
Wat als we niets doen?
In deze aflevering kijken we naar hoe de energietransitie onder de aandacht wordt gebracht. Is dat realistisch? Hebben sommige partijen niet te veel het woord, waardoor andere meningen ondersneeuwen? Ook gaat het hier over subsidies of juist het straffen van mensen die niet mee willen ontwikkelen. En is de impact die de klimaatverandering heeft echt voldoende heftig, zodat mensen daadwerkelijk in actie gaan komen, of valt het allemaal wel mee? Dit en meer in deze aflevering van ‘Op naar 2050!’.
Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. Diverse gasten vertellen over hun persoonlijke kijk op energie en duurzaamheid.