De jeugd over de energietransitie
Op naar 2050! Aflevering 8
Middelbare scholieren geven steeds meer hun mening als het over een duurzame toekomst gaat, hún toekomst. De Zweedse Greta Thunberg is inmiddels uitgegroeid tot ‘icoon klimaatprotest’ en de scholieren die wekenlang in Brussel demonstreerden staan ons allemaal nog op het netvlies. Reden voor ons ook eens aan tafel te gaan met 11 tot 15-jarigen. Presentatrice Chimène van Oosterhout vroeg hen naar hetgeen hen daadwerkelijk bezig houdt als het over het klimaat gaat. En uiteraard over het waarom daarvan.
In drie korte afleveringen in de serie ‘Op naar 2050!’ lieten Daan (11 jaar), Caspar (11 jaar), Kees (12 jaar), Pepijn (13 jaar) en Roos (15 jaar) weten wat voor hen de energietransitie betekent, waar zij zelf zoal mee bezig zijn en wat zij vinden dat anderen kunnen veranderen.
De energietransitie: wat vindt de jeugd dat anderen moeten doen?
Nemen we met zijn allen wel doende stappen om straks als land CO2-neutraal te zijn, wie moet welke rol pakken en wat vinden Caspar, Pepijn en Daan van de nieuwe producten die nu op de markt komen? Gaat ons dat helpen? Maar deze aflevering gaat er ook over of we met zijn allen bereid zouden zijn een stapje terug te doen wanneer dit het klimaat mocht helpen. Een inkijk dus in hoe de jeugd denkt dat wij met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat ook hún kleinkinderen nog gewoon in Nederland kunnen wonen.
De jeugd: wat doen ze zelf?
In deze aflevering met Roos, Kees en Caspar vraagt Chimène van Oosterhout naar wat de jeugd zelf doet om het klimaatprobleem te verminderen. Hierin worden onderwerpen aangehaald als reisgedrag, waar gaan we naar toe op vakantie en wat doe je specifiek in het dagelijkse leven aan het milieu. Ook wordt gesproken over welke rol vrienden, de sportvereniging of de school hierbij spelen.
De jeugd en de energietransitie
In deze eerste aflevering waarin Chimène van Oosterhout en John van de Dungen aan tafel gaan met scholieren spreken zij over wat de energietransitie voor hen persoonlijk inhoudt. Zij hebben het over een gezonde leefomgeving en het klimaat, en waarom dat zo belangrijk is. Er worden dilemma’s op tafel gelegd, zoals bijvoorbeeld: wanneer we de bio-industrie zouden halveren, betekent dat inkomsten van betrokkenen afnemen. Rookgassen en plastic afval komen aan de orde, maar ook de oplossingen die de jeugd zelf ziet of al op school bedacht hebben. Uiteraard legden wij hen ook een aantal stellingen voor. Dit en meer in deze aflevering van ‘Op naar 2050!’ – De jeugd en de energietransitie.
Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. Diverse gasten vertellen over hun persoonlijke kijk op energie en duurzaamheid.