Nationale Monitor Energietransitie 2018
Bent u er wél klaar voor om duurzaam te gaan wonen?
Willen we iets doen tegen de opwarming van de aarde, dan is het belangrijk dat we onze woningen 'klimaatneutraal' maken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen en warmtepompen. Energiebedrijven, milieuorganisaties, de overheid; ze laten zich allemaal horen als het gaat over de energietransitie. Maar hoe denkt ú er eigenlijk over? Bent u bezig met de energietransitie? Treft u voorbereidingen voor het verduurzamen van uw woning? En hebt u enig idee wat dat kost, een energieneutraal huis? De vragen én de antwoorden zijn te vinden in de Nationale Monitor Energietransitie.
De Nationale Monitor Energietransitie in het kort in beeld
De Nationale Monitor Energietransitie is een onderzoek dat laat zien hoe mensen in Nederland zelf de energietransitie beleven. Hoe kijken zij aan tegen een duurzame toekomst? Maakt de gemiddelde Nederlander zich zorgen over klimaatverandering? Heeft hij of zij plannen om de eigen woning energieneutraal te maken? En wat gaat dat kosten, die energietransitie? De Nationale Monitor Energietransitie geeft actuele antwoorden op deze en veel andere vragen. Deze video-infographic laat de belangrijkste uitkomsten en conclusies van het onderzoek in vogelvlucht zien.
Nederland is nog niet klaar voor duurzaam wonen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het onderzoek laat zien dat Nederland helemáál niet klaar is voor de energietransitie. De gemiddelde landgenoot heeft (nog) niet veel kennis van het duurzaam maken van zijn of haar energiehuishouding. Bijna driekwart van de mensen die aan het onderzoek meededen, vindt van zichzelf dat ze weinig of niets van het onderwerp weten. Bovendien heeft een ruime meerderheid geen idee wat de kosten zijn van het verduurzamen van een woning. En als we al een bedrag voor ogen hebben, zitten we er meestal behoorlijk naast. De deelnemers aan de Nationale Monitor Energietransitie denken (gemiddeld) dat het zo'n € 10.000 kost om een huis van duurzame energie te voorzien. Volgens experts moeten we eerder denken aan zo'n € 18.000 per woning.
Nederlanders vinden een lagere CO2-uitstoot wél belangrijk
Misschien weten we er nog te weinig van, maar dat betekent niet dat het ons niets kan schelen. Integendeel. De Nationale Monitor Energietransitie laat zien dat ongeveer de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Als gevolg daarvan vinden we dat het nu écht tijd wordt dat we actie ondernemen. Bijna tachtig procent van de ondervraagden ziet het verduurzamen van het energiehuishouden als urgent tot zéér urgent.
Wie neemt het initiatief bij het verduurzamen van het energiehuishouden?
De vraag is natuurlijk wie er in actie komt als het erop aankomt. Wie zou het initiatief moeten nemen om te komen tot duurzame, CO2-neutrale woningen? Als ú de gemiddelde Nederlander zou zijn, denkt u volgens de Nationale Monitor Energietransitie éérst aan de Rijksoverheid. Daarna zouden volgens u de energiebedrijven, de woningcorporaties en de lokale overheid de handen uit de mouwen moeten steken. En pas dáárna bent u zélf aan de beurt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw woning.
En wat doet de Nederlander nú al om de CO2-uitstoot te verminderen?
Volgens de Nationale Monitor Energietransitie denkt de Nederlandse consument nu al een flinke bijdrage te leveren aan een lagere CO2-uitstoot. Meestal gaat het dan om kleine, laagdrempelige maatregelen. Geen lampen onnodig laten branden, dubbel glas plaatsen en de verwarming wat lager zetten. Om een paar voorbeelden te noemen. Bovendien zijn veel mensen van plan om binnenkort nog méér van zulke maatregelen te nemen. Om het milieu te helpen, maar óók om de energierekening te verlagen. In deze blog vindt u een aantal praktische tips om vandaag nog met de energietransitie te beginnen, in uw eigen woning.
Energietransitie: nog even geduld
De regering is ambitieus aan de slag gegaan met de energietransitie. Nog deze zomer moet er een Klimaatakkoord liggen. Het is de bedoeling van het kabinet om in het Klimaatakkoord ideeën vast te leggen en afspraken te maken met tal van maatschappelijke organisaties voor de duurzame toekomst van Nederland. Op dit moment weet niemand precies hoe de energietransitie in zijn werk zal gaan en wat dat betekent voor u en uw woning. Toch kunt u nu al méér doen dan alleen afwachten.
Een duurzaam huis: wat kan Feenstra voor u doen?
Hoe het Klimaatakkoord er ook uit gaat zien, huurders, verhuurders én eigenaren van een eigen woning zullen de komende jaren regelmatig te maken krijgen met beslissingen over duurzame maatregelen. Feenstra denkt daarbij mee, geeft informatie over de technische mogelijkheden en adviseert. Soms om te investeren, soms om nog even te wachten. Feenstra ziet voor zichzelf tijdens de hele verduurzaming van de woning een rol als begeleider, vraagbaak én leverancier van technische oplossingen.
Wat is de Nationale Monitor Energietransitie voor onderzoek?
De Nationale Monitor Energietransitie is een onderzoek dat Feenstra laat uitvoeren door MWM2, een bureau dat gespecialiseerd is in online en mobiel marktonderzoek. Aan het onderzoek deden meer dan 1.000 consumenten mee; woningeigenaren en huurders, in diverse leeftijdsgroepen, verspreid over het hele land.