De planeet redden is geen eenvoudige klus.
Deel 3 van een ecologisch vervolgverhaal.
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO₂-uitstoot. Recyclebare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere twee weken verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 3.
Verkoop oude woning
Op de woningmarkt woedt de crisis nog volop, maar ons hoekhuis in Amersfoort trekt zich daar niets van aan. Het huis staat nog maar net te koop of de biedingen van potentiële kopers buitelen over elkaar heen. Ik heb het huis de afgelopen jaren behoorlijk vertimmerd en voorzien van veel comfort. Al dat werk betaalt zich nu uit; binnen een week is het huis verkocht en dat is een hele zorg minder.
Eén maand om een bouwval bewoonbaar te maken
Maar we hebben er ook een probleem bij. De koper heeft als voorwaarde gesteld dat de overdracht op 1 augustus zal plaatsvinden. Ons Brabantse huis is dan nog lang niet klaar. Op dit moment is het zelfs nog volstrekt onbewoonbaar. Een bouwval. We hebben een maand om er iets van te maken. Een máánd!
The A-Team gaat aan de slag
Het is vakantie, maar met veel moeite slaag ik erin een bouwkundige, een dakspecialist en timmerlieden te vinden. We stropen de mouwen op en gaan als een soort A-Team (met mijzelf in de rol van Hannibal Smith) aan de slag om ervoor te zorgen dat het in ieder geval een béétje verantwoord is om met drie kleine kinderen in ons 'droomhuis' te gaan wonen. Bij het slopen en afvoeren begin ik meteen om me aan mijn eigen opdracht te houden: minimale milieubelasting. Ik doe er alles aan om puin en afval gescheiden af te voeren. Vaak gaat dat goed, maar er zijn momenten waarop de mensen met wie ik het werk doe, he-le-maal gek van me worden. Tja. De planeet redden is nu eenmaal geen eenvoudige klus. Een beetje ergernis hoort erbij.
Géén beton, polystyreen en purschuim
Het A-Team richt zich helemaal op de eerste en tweede verdieping, waar we voorlopig onze intrek zullen nemen. De schoorsteen gaat eruit. Dat vraagt om de nodige zorgvuldigheid, want er is asbest in verwerkt en daar moet je niet slordig mee omgaan. Alles wordt verwijderd volgens de voorgeschreven procedures. Ook bij de materiaalkeuze ben ik kritisch. Hout uit de omgeving, gerecycleerd hout en plaatwerk van geperste aardappelschillen. Beton, polystyreen en purschuim? Daar beginnen we niet aan. Als je dat in je huis verwerkt, belast je de atmosfeer met CO₂ en creëer je niet-recycleerbaar afval voor de lange termijn.
Wil je afvallen? Ga een huis verbouwen!
Een huis verbouwen blijkt goed voor de lijn; in een maand tijd val ik tien kilo af. Het is hard werken en soms zijn we de wanhoop nabij. Maar het lukt! Op 1 augustus hebben we een geïmproviseerde douche, een krakkemikkige keuken én een plek om te slapen. I love it when a plan comes together!