Is uw radiator geschikt voor de toekomst?
Waar kruipt u in 2030 tegenaan?
De radiator. Lang niet zo gezellig als een open haard. Maar al generaties lang een onmisbare zegen in bijna ieder huis. Is er een toekomst voor deze oude vertrouwde warmteverspreider?
Even terug in de tijd
Kent u ze nog, de gietijzeren harmonica-radiatoren? Rijkelijk versierd, maar o zo groot, lomp en prominent in huis aanwezig. Deze loodzware verwarming was soms meters lang. Wilde je hem verplaatsen, dan had je hulptroepen nodig. Ook het geknutsel met touwtjes om de radiatorknop namen we voor lief. Het duurde even voordat ze op gang waren gekomen, maar eenmaal warm koelden ze ook niet zomaar af. Deze oerdegelijke radiatoren gingen een huizenleven mee. Wie goed oplet, komt soms nog een verdwaald exemplaar tegen in een oud gebouw.
De radiator anno nu
Tegenwoordig zijn radiatoren compacter, lichter en strakker vormgegeven. Maar ze doen nog exact hetzelfde als hun loodzware voorgangers: warmte afgeven via een groot oppervlak. Wel stroomt er nu water doorheen met een lagere temperatuur dan vroeger. Dat is te danken aan de hr-ketel: die levert een hoger rendement. Met andere woorden: precies genoeg warmte, met minder stookkosten.
In de meeste huizen hangen paneelradiatoren aan de muren. Gaan deze ook nog steeds een huizenleven mee? Dat hangt af van de plek. Een radiator in de douche heeft het bijvoorbeeld niet makkelijk met al dat vocht. Het is dan ook geen verrassing dat deze minder lang meegaat dan een radiator in de woon- of slaapkamer. Daar kunt u wel zo’n vijftig jaar plezier van hebben. Als uw cv-water tenminste van goede kwaliteit is.
De glazen bol
Hoe ziet de toekomst van de radiator eruit? Daarvoor is het nodig dat we eerst even kijken naar de bron van de warmte. Fossiele brandstoffen – zoals aardgas – zullen opraken. In ons land gaat de gaskraan trouwens al rond 2050 dicht. Dus moeten we op zoek naar andere energiebronnen. Zoals elektriciteit en biogas uit windenergie.
Mocht biogas de toekomst blijken te hebben, dan kunnen we het systeem van cv-ketel en radiatoren misschien nog heel lang houden.
Maar als we allemaal op de warmtepomp overgaan, ligt het anders. Die zorgt voor warm water, maar geen héét water. Dus is er een groter oppervlak nodig om de warmte te verspreiden. Groter dan onze vertrouwde radiatoren. Denk aan een hele vloer of muur. Dat werkt heel goed in combinatie met een warmtepomp. Vooral ook omdat we onze huizen steeds beter isoleren, zodat er minder warmte nodig is.
Een andere optie is dat we onze huizen elektrisch gaan verwarmen via stralingspanelen, natuurlijk met zelf opgewekte zonne-energie. Hoe de toekomst er ook uitziet, de verandering in ons energiegebruik heeft gevolgen voor ieder huishouden. Gaat u binnenkort een nieuwe woning kopen of bouwen, of is uw huidige verwarming aan vervanging toe? Dan is het slim om nu alvast te investeren in de toekomst. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een hybride warmtepomp.