De top 5 voor een gezond binnenklimaat
Uw eigen bijdrage aan een gezond binnenklimaat
Het is niet dat ik bij elke klant zeg ‘ik kom gezonde lucht’ brengen, maar ik denk wel graag mee met klanten om het binnenklimaat comfortabel te houden. Goed onderhoud aan een ventilatiesysteem is belangrijk, alhoewel ik me ook realiseer dat mensen daar zelf niet direct bij stil staan. Waar het voor mij mijn beroep is en ik het belang van een goed draaiend systeem dagelijks ervaar, is het voor veel bewoners niet meer dan een box op zolder met wat gaten in het plafond of de muur. Mensen staan er, heel terecht, niet lang bij stil dat een goed werkend ventilatiesysteem ervoor zorgt dat het binnen meer comfortabel is.
Gelukkig kunt uzelf ook aan bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat .
Mijn top 5.
1. De binnenlucht van een woning is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Zet gerust uw ramen geregeld open en lucht uw huis. Ook wanneer u een ventilatiesysteem heeft. Een WTW-installatie zorgt voor continue ventilatie, maar wanneer het in de zomer aangenaam is om extra te ventileren, dan kunt ook u gerust uw ramen openzetten. Zet u in de winter de ramen open, dan kost dit wel extra energie en gaat de werking van de WTW verloren.
2. Haal de natuur in huis. Er is steeds meer bewijs dat planten, maar ook natuurlijke materialen en veel daglicht het humeur en de fysieke gezondheid kunnen verbeteren.
3. Houd uw slaapkamer lekker koel en fris. De ideale temperatuur is tussen de 15°C en 19°C.
4. Laat het geregeld branden van een kaars of wierook achterwege. Een keertje is natuurlijk niet erg. Realiseert u zich dat kaarsen of wierook meer luchtvervuiling veroorzaken dan we zouden denken. Het is altijd een goed idee om achteraf een raam open te zetten.
5. Ook bakken en braden zorgen voor luchtvervuiling. Tijdens het koken kunt u daarom het beste steeds de deksels op de pannen zetten. En … zet altijd - maar ook écht altijd - de afzuigkap aan.
Poll