De winter komt: wat is de ideale kamertemperatuur?
Slimme tips om energie en geld te besparen
Zuinig zijn met energie is belangrijker dan ooit. Veel mensen maken zich zorgen over de energierekening en zetten de thermostaat alvast een paar graden lager. Maar wat is eigenlijk de ideale temperatuur om te wonen en te werken? Het antwoord op die vraag vindt u in dit artikel. Plus: een aantal praktische tips om thuis energie te besparen. Als geheugensteuntje.
Temperatuur en ons humeur
Over de temperatuur in huis lopen de meningen uiteen. In het algemeen hebben jonge mensen het minder snel koud dan ouderen. In een huis waar een gezin met jonge kinderen woont, kan de thermostaat dan ook meestal één of twee graden lager dan bij de gemiddelde 60-plusser. Afgezien van leeftijd-gebonden voorkeuren, voelen de meeste mensen zich prettig bij een temperatuur tussen 18 en 21 graden. We zijn dan het meest productief en we kunnen ons goed concentreren. Hogere én lagere temperaturen hebben een negatieve invloed op ons humeur en dus op de sfeer in huis.
Hoe laag moet ’s nachts de thermostaat?
‘s Nachts, wanneer er niemand in de woonkamer is, hoeft het daar niet warm te zijn. Zonde van het gas (of van de elektriciteit, als u een warmtepomp heeft). Daar staat tegenover dat het opwarmen van een ijskoude kamer óók veel energie kost. Hoe ver moet de thermostaat dan ’s nachts omlaag? Dat is afhankelijk van de tijd die uw verwarmingsinstallatie nodig heeft om op te warmen.
- Bij een hr-cv-ketel met normale radiatoren
Dit is een ‘hoge-temperatuur-verwarming’. De cv warmt vrij snel en relatief energiezuinig op. Normaal gesproken bent u hierbij het meest efficiënt bezig door de thermostaat ’s nachts 3 tot 5 graden omlaag te draaien. - Bij een warmtepomp met vloerverwarming
Dit is een ‘lage-temperatuur-verwarming’. De warmtepomp geeft water af aan de vloerverwarming (en eventueel aan de radiatoren) op een temperatuur tussen 35 en 55 graden. Zo’n systeem heeft veel tijd (en relatief veel energie) nodig om de kamer weer op te warmen. In dit geval is het slim om de thermostaat maar 2 graden omlaag te draaien.
Testen is het beste
Wilt u precies weten wat in uw woning de beste nachtstand van de thermostaat is, dan is testen het beste. Draai de thermostaat op achtereenvolgende avonden 2, 3, 4 en 5 graden lager. De volgende ochtend zet u de thermostaat steeds terug op dezelfde temperatuur. Noteer dagelijks rond het middaguur de meterstanden en u weet welke nachtstand het meest efficiënt is. Let op: deze proef is alléén betrouwbaar wanneer de buitentemperatuur op de verschillende testdagen ongeveer gelijk is én wanneer er op die dagen geen uitschieters zijn in het gebruik van douche, bad en/of elektrische apparaten.
Verwarming uit? Geen goed idee.
Om de energiekosten in de hand te houden, nemen sommige mensen zich voor om de verwarming deze winter alléén aan te zetten als het héél koud is. Begrijpelijk, maar vaak niet verstandig. Wanneer de temperatuur in huis daalt, kan dat namelijk ook andere gevolgen hebben dan koude voeten en klapperende tanden. Zo kan er bij aanhoudende kou schimmelvorming optreden, zeker in combinatie met een te hoge luchtvochtigheid. Een warme trui en een dekentje zijn dus prima, maar laat het in huis niet té koud worden.
Luchtkwaliteit
Of we ons prettig voelen in huis, heeft niet alleen te maken met de temperatuur. Ook de vochtigheidsgraad is van groot belang. Let er dus op dat u altijd voldoende ventileert. Dat is vooral van belang nu veel mensen vaker thuiswerken en dus méér uren thuis zijn dan voorheen. Gemiddeld brengen we maar liefst 85% van onze tijd binnenshuis door!
Tijdloze tips om energie te besparen
Aan de prijs van gas en elektriciteit kunnen we helaas weinig veranderen. Maar op ons eigen (energie)gedrag hebben we wél invloed. Een paar praktische tips om de kosten zoveel mogelijk te beperken:
1. Tocht kost veel energie
Tocht is onaangenaam en is bovendien een behoorlijke energievreter. Gaat u aan de slag met tochtstrips en kit om kieren aan te pakken, dan levert dat altijd iets op: meer wooncomfort en (iets) minder gasverbruik.
2. Cv-leidingen isoleren
In koude ruimtes koelen de cv-leidingen snel af. Daardoor laat u veel warmte verloren gaan. Isoleert u de cv-leidingen, dan kunt u het warmteverlies flink beperken en dus energie besparen.
3. Cv-ketel op tijd bijvullen…
Te weinig water in de leidingen en radiatoren van uw cv zorgt ervoor dat uw verwarming onnodig veel aardgas verbruikt. Controleer daarom regelmatig de waterdruk. Die moet altijd tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Checken en bijvullen is heel eenvoudig, vooral als u eerst naar dit korte filmpje kijkt.
4. …en ontluchten
Als er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van uw cv-installatie komt, moet de cv-ketel meer werk verzetten om het in huis warm te krijgen. Dat kost onnodig veel aardgas én uw CO2-uitstoot neemt toe. Als u geborrel en getik hoort, is het tijd om te gaan ontluchten. Ook dat is een simpel karweitje als u de aanwijzingen in het instructiefilmpje volgt. Het ontluchten van de radiatoren doet u het beste in de ochtend, wanneer de cv-ketel nog niet is aangezet. Vul altijd éérst de cv-ketel bij en ontlucht daarná de radiatoren. (Soms is het nodig om na het ontluchten het systeem nogmaals bij te vullen.)
5. De thermostaat kan vaak iets lager
Als u de thermostaat één graad omlaag draait… zou u dan het verschil merken? Probeer het eens en bespaar meteen energie. Een andere tip: zet de thermostaat ’s avonds iets eerder laag. Bijvoorbeeld een uurtje vóór u naar bed gaat.
6. Slimme thermostaat: slimmer dan u denkt
Met een slimme thermostaat krijgt u warmte in huis op het moment dat u die nodig heeft. Daarnaast zorgt een slimme thermostaat voor de meest efficiënte manier van verwarmen. Sommige thermostaten zijn al zó slim dat ze uw woning leren kennen en zich aanpassen aan uw levensritme. Bent u later thuis dan u dacht, dan is het mogelijk om met een app de verwarming omlaag te draaien. Geofencing is zelfs in staat om aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is. Wanneer het huis leeg is, slaat de cv niet aan.
7. Open deuren
Is het koud op de gang of op de overloop, dan waait de warmte de deur uit. Houd de kamerdeur dus zoveel mogelijk gesloten als de verwarming brandt.
8. Is een warme slaapkamer écht nodig?
Als u minder kamers verwarmt, is uw energieverbruik lager. Het is dus de moeite waard om erover na te denken of u een warme slaapkamer wel nodig vindt. Misschien heeft u het met een extra deken of een warme kruik ook al lekker warm.
Poll