De zonnestroomboiler
Duurzame energie van zonnepanelen optimaal benutten
Zonnepanelen zijn en blijven een aantrekkelijke en klimaatvriendelijke manier om zelf elektriciteit op te wekken. Zeker als u er slim mee omgaat, door zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In dit artikel maakt u kennis met één van die manieren: de zonnestroomboiler.
Wat doet een zonnestroomboiler?
Een zonnestroomboiler maakt warm water voor de keukenkraan, de wastafel, de douche en het bad. De zonnestroomboiler is een elektrische boiler en maakt gebruik van de overtollige energie van uw zonnepanelen. Die energie zou u anders terugleveren aan het elektriciteitsnet. Omdat de zonnestroomboiler geen stroom van het net gebruikt , vormt het apparaat altijd een combinatie met een cv-ketel of een warmtenet (stadswarmte). Op momenten dat uw zonnepanelen geen of onvoldoende energie produceren, is het de cv-ketel (of de stadswarmte) die het tapwater (na)verwarmt. Zo beschikt u dus altijd over warm water, ook als de zon niet schijnt.
Minder stroom terugleveren aan het net
Vrijwel iedereen die zonnepanelen heeft, levert de meeste opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen gebruikt maar 25% tot 30% van de opgewekte stroom zelf. Het terugleveren van stroom wordt steeds minder aantrekkelijk. Bij vrijwel alle energieleveranciers gaat u bij een nieuw energiecontract terugleverkosten betalen.
En dan is er de salderingsregeling. Dankzij die regeling ontvangt u voor teruggeleverde stroom nu nog hetzelfde tarief als voor de stroom die u zelf afneemt van het net. Dat geldt overigens alleen wanneer u niet méér teruglevert dan u zelf verbruikt. Zonnepanelen zijn door deze regeling jarenlang extra aantrekkelijk geweest. Volgens de huidige plannen stopt de salderingsregeling op 1 januari 2027. Voor wie zonnepanelen heeft, is het dus interessant om zo veel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken.
De zonnestroomboiler communiceert met de omvormer
De zonnestroomboiler registreert hoeveel stroom u teruglevert aan het net. Wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan u verbruikt, gaat de zonnestroomboiler automatisch het tapwater in de boiler opwarmen. Daarvoor gebruikt de zonnestroomboiler precies hetzelfde vermogen als u anders zou terugleveren aan het net. Zo kunt u de hoeveelheid duurzame stroom die u teruglevert flink omlaag brengen - en de terugleverkosten dus ook.
Slimme en minder slimme zonnestroomboilers
Een zonnestroomboiler die volledig automatisch de duurzaam opgewekte elektriciteit inzet voor het verwarmen van tapwater, stemt het geleverde vermogen nauwkeurig af op de hoeveelheid beschikbare zonnestroom. Zo’n systeem kan ervoor zorgen dat u tot wel 80% van uw zonnestroom zelf gaat gebruiken, zodat u nog maar 20% teruglevert aan het net. Er zijn ook minder geavanceerde zonnestroomboilers, die bijvoorbeeld de boiler activeren vanaf een bepaald teruggeleverd vermogen. Bij zo’n systeem zal de hoeveelheid stroom die u aan het net teruglevert én aan het net onttrekt, gemiddeld genomen hoger zijn. In de praktijk zien we bij dit type stroomboiler dat het eigen gebruik van de opgewekte zonnestroom ongeveer 50% is. Daarmee levert u dus nog de helft van de energie van uw zonnepanelen terug aan het net.
Een ander voordeel van de zonnestroomboiler: lager gasverbruik
In de meeste woningen zorgt een combi-cv-ketel voor warm tapwater. Voor het verwarmen van het water is dus aardgas nodig. Als een zonnestroomboiler dat voor een flink deel overneemt, zult u dat direct merken aan het gasverbruik. Bovendien stoot uw woning dan minder CO₂ uit.
Het verschil tussen de zonneboiler en de zonnestroomboiler
Een zonnestroomboiler verwarmt tapwater met de door u opgewekte zonnestroom die u anders aan het net zou terugleveren. Een andere duurzame manier om tapwater te verwarmen is de zonneboiler. Bij dat systeem zorgt een aparte zonnecollector op het dak voor de warmte waarmee het water in het voorraadvat (de boiler) wordt opgewarmd. De zonneboiler maakt dus geen gebruik van zonnestroom, maar van zonnewarmte.
De zonnestroomboiler en de cv-ketel
Een zonnestroomboiler is een duurzame en klimaatvriendelijke aanvulling op een bestaande cv-combi-ketel op aardgas. Vrijwel alle moderne cv-ketels zijn (soms met een kleine aanpassing) geschikt om te combineren met een zonnestroomboiler. Een zonnestroomboiler kan ook de duurzame vervanger zijn van een ‘gewone’ elektrische boiler. In dat geval gaat u met de zonnestroomboiler niet minder gas verbruiken, maar minder stroom afnemen van het elektriciteitsnet. Ook een combinatie van een zonnestroomboiler met stadsverwarming is in veel gevallen mogelijk.
Hoeveel plaats neemt de zonnestroomboiler in?
De ruimte die u in uw huis moet vrijmaken voor de zonnestroomboiler, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid warm water waarover u wilt beschikken. De meest gangbare types hebben een capaciteit tussen 80 en 120 liter. Daarvoor is een ruimte nodig van ongeveer 60 cm breed, 60 cm diep en 100 tot 140 cm hoog.
Poll