Tip van de Vakman: denk 1 uur vooruit!
Een lagere energierekening begint bij uw thermostaat
Op vrijwel iedere energierekening vormt de verwarming de grootste kostenpost. In de meeste woningen is het vrij eenvoudig om daar flink op te besparen, zonder dat uw wooncomfort achteruitgaat. En ieder huis heeft een handig instrument om die besparing te realiseren: de thermostaat!
Denk vooruit
Mensen zijn gewoontedieren. In veel woningen staat de thermostaat op een vaste temperatuur, zonder dat er nog iemand aandacht aan besteedt. Als u de temperatuur één of twee graden lager instelt, zult u merken dat u het verschil in huis niet of nauwelijks merkt. Maar op uw energierekening gaat u het verschil zeker wél merken.
"Mijn tip: denk bij uw thermostaat altijd 1 uur vooruit" André Bakema
Als u de thermostaat omhoog of omlaag draait, duurt het even voordat de temperatuur in huis daarop reageert. Het is dan ook verstandig om vooruit te denken. Gaat u over een uur naar uw werk, naar school of naar bed? Draai dan nú de thermostaat omlaag. U verbruikt dan een uur lang geen aardgas, terwijl u er in huis nog niets van merkt.
15 graden is een prima nachttemperatuur
Hoe ver moet ik de thermostaat eigenlijk omlaag draaien? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. In de meeste woningen is het verstandig om de thermostaat ’s nachts en wanneer u overdag niet thuis bent op 15 graden te zetten. Op de meeste dagen van het jaar zal de temperatuur in huis niet tot onder de 15 graden dalen en zal de cv-ketel dus ook niet aanslaan. Op koude winterdagen gebeurt dat waarschijnlijk wel. Toch is het goed om de thermostaat dan niet lager te zetten. Wordt het in huis kouder dan 15 graden, dan moet de cv-ketel extra hard werken om de temperatuur daarna weer naar 18 of 19 graden te brengen. Het is dan efficiënter om een temperatuur van 15 graden vast te houden. Heeft u vloerverwarming en/of een warmtepomp, dan kunt u de thermostaat beter niet lager zetten dan 18 graden.
Bonustip: met een slimme thermostaat bespaart u nog méér.
Een slimme thermostaat maakt het mogelijk om tijden in te stellen waarop u de verwarming wilt inschakelen of juist uitzetten. Een uur vooruitdenken? De temperatuur in huis een graadje lager instellen? Dat kunt u aan de slimme thermostaat overlaten. Bovendien kunt u met behulp van een app de slimme thermostaat op afstand bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u van huis bent gegaan en vergeten bent de thermostaat omlaag te draaien. Als u een slimme thermostaat op de juiste manier gebruikt, kunt u er (extra) veel mee besparen.