Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst
Ik wil zélf van het aardgas af. En vlug een beetje!
Het begint er op te lijken dat we in Nederland definitief afscheid gaan nemen van het aardgas. In vrijwel iedere gemeente zullen de komende jaren straten en wijken aardgasloos worden. Lees het Klimaatakkoord er maar op na. Maar als u daar niet op wilt wachten? Wat kunt u dan zélf doen om van het aardgas af te komen? Drie scenario's voor een woning zonder aardgas.
1. Uw huis is van vóór 2000
Laten we maar met de grootste uitdaging beginnen. Zo'n 5 miljoen woningen in ons land zijn gebouwd vóór 2000. Wilt u zo'n woning voorbereiden op een aardgasvrije toekomst, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid moeten investeren. De kosten van een dergelijke verbouwing kunnen flink oplopen. Woont u in een niet-geïsoleerde eengezinswoning die u geschikt wilt maken voor verwarming door middel van een warmtepomp, dan gaat het al gauw om een forse investering. Ongeveer de helft daarvan gaat op aan bouwkundige aanpassingen. Denk daarbij vooral aan het isoleren van dak, muren en vloeren en het plaatsen van (drie)dubbel glas. De andere helft is nodig voor het aanbrengen of aanpassen van de installaties. Dat kan bijvoorbeeld de aankoop en aanleg van de warmtepomp zijn met een bijpassend verwarmingssysteem voor lage temperaturen. Maar ook zonnepanelen, een zonneboiler en het nodige leidingwerk kunnen nuttige en noodzakelijke investeringen zijn. Ook goed om rekening mee te houden: uw nieuwe, duurzame installatie neemt meer ruimte in beslag dan uw huidige cv-ketel.
2. Uw huis is van ná 2000
Huizen die wat jonger zijn kunnen de stap naar een aardgasloze toekomst al een stuk eenvoudiger maken. Deze huizen zijn een stuk beter geïsoleerd, al is de isolatiewaarde vaak nog niet hoog genoeg om een all-electric warmtepomp te installeren. Bij de meeste van deze woningen zijn de benodigde investeringen wel te overzien. Ze vallen in ieder geval aanzienlijk lager uit dan bij oudere huizen.
3. U gaat of laat een nieuw huis bouwen
Het laatste scenario is het meest eenvoudige van de drie. Over nieuwbouw hoeven we eigenlijk geen twijfels meer te hebben. Het is uitgesproken raar als u nu nog een huis ontwerpt of laat ontwerpen met een gasaansluiting. Ook verreweg de meeste grootschalige nieuwbouwplannen die de komende jaren worden uitgevoerd, zullen zonder aardgasaansluiting worden opgeleverd. Alle technologie is voorhanden om uw nieuwe woning gasloos van alle moderne gemakken te voorzien. Sterker nog: wie nu aan een nieuwbouw begint, zou een energieneutrale woning als eerste voorwaarde moeten stellen.
Wat nu?
Herkent u zichzelf in scenario 1 of 2 en wilt u graag van het gas af, dan is het belangrijk om te zorgen dat u de komende tijd goed op de hoogte blijft. Vraag informatie op over de plannen van uw gemeente, vraag deskundige adviezen over de manieren om uw huis duurzamer te maken, hou de technische ontwikkelingen in de gaten en bekijk goed hoe u zich op financieel gebied kunt voorbereiden. Welke maatregelen u ook neemt, probeer als het even kan naar de lange termijn te kijken. Dan is de kans het grootst dat u geen spijt krijgt van de beslissingen die u neemt.
Wat doet uw gemeente?
Gemeenten krijgen een sleutelrol bij het verduurzamen van straten en wijken. Nu al zijn er veel Nederlandse gemeenten die plannen maken voor het aanleggen van warmtenetten. Een warmtenet is een systemen waarbij fabrieken en industriële installaties hun restwarmte afgeven aan water. Dat water wordt rondgepompt in een woonwijk en zorgt daar voor verwarming en warm water. Zulke warmtenetten, die we nu vaak kennen als 'stadsverwarming', zullen waarschijnlijk een belangrijke rol krijgen in de energietransitie. Ook zijn er gemeenten die de mogelijkheid onderzoeken of al zijn gestart om alternatieve gascentrales (biogas of synthetisch gas) op het bestaande gasnet aan te sluiten.
Weet u al dat uw straat of wijk binnen afzienbare tijd een warmtenet krijgt of een ander soort gas voor uw cv-ketel, dan is het logisch om daarop te wachten. Als u de plannen van uw gemeente nog niet kent, is het de moeite waard om daar eens naar te informeren. Blijkt dan dat er plannen zijn om uw woning aan te sluiten op een warmtenet of op alternatief gas? Dan is het waarschijnlijk helemaal niet nodig om te investeren in bouwkundige aanpassingen.
Zonnepanelen
Hoe minder u afhankelijk bent van energieleveranciers, des te beter bent u op een duurzame toekomst voorbereid. Investeren in zonnepanelen is daarom in de meeste gevallen een verstandige keus. Op dit moment is daar een heldere en aantrekkelijke regeling voor: de salderingsregeling. Het kabinet wil die vervangen door een terugleversubsidie . Hoe die precies in elkaar zal zitten, is nog niet bekend, maar u kunt er vanuit gaan dat u ook in de nieuwe situatie de kosten van zonnepanelen binnen zeven tot tien jaar terugverdient. Heeft u de praktische mogelijkheid en de middelen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is dat zeker het overwegen waard.
Technologieën van de toekomst
We hebben op dit moment al veel mogelijkheden om huizen zonder aardgas van alle denkbare comfort te voorzien. Maar wat de toekomst brengt, weet niemand. Zullen alle gasaansluitingen verdwijnen of komt synthetisch gas als alternatief beschikbaar? Ook over de keuzes die gemeenten zullen maken, is nog niet overal duidelijkheid. Wilt u nu of in de nabije toekomst van het gas af, dan is het dus in ieder geval verstandig om de nieuwe ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.
Minder gas verbruiken
Aardgasloos wonen is een flinke stap, die nog niet voor iedereen binnen bereik is. In de tussentijd kunt u in ieder geval zo zuinig mogelijk zijn met het gas. Vraag een deskundig adviseur om uw cv-ketel goed af te stellen en vraag eens naar de mogelijkheid om de radiatoren goed op elkaar af te stellen. Bent u dan toch in gesprek, dan is het de moeite waard om te bespreken of en hoe een hybride warmtepomp of een zonneboiler in uw woning in te passen zou zijn. Allemaal manieren om minder aardgasverbruik te verbruiken, waar je zeker geen spijt van krijgt.
Sparen voor een duurzaam huis
De kosten van aardgas zullen naar verwachting de komende jaren flink stijgen. Ook wat dat betreft is het dus interessant om straks geen aardgas meer nodig te hebben. Het geld dat daarvoor nodig is, heeft u waarschijnlijk niet direct beschikbaar. Zeker als uw woning vóór 2000 is gebouwd, gaat het om een forst investering. In dat geval is het goed om nu alvast uw gedachten te laten gaan over een financieel plan voor de toekomst van uw huis. Sparen voor een energiezuinig huis levert straks een mooi rendement op.
En wat doet u als uw cv-ketel nú aan vervanging toe is?
Als uw cv-ketel het begeeft, zult u diverse mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Ongetwijfeld bekijkt u de mogelijkheden van een (hybride) warmtepomp. Is uw huis daar bouwkundig nog niet geschikt voor en zit een (forse) bouwkundige ingreep er (nog) niet in, dan is het huren van een nieuwe hr cv-ketel een interessante optie. U blijft dan flexibel, want al na één jaar kunt u het huurcontract per maand opzeggen, zonder bijkomende kosten.
U wilt van het aardgas af? Hier zijn zeven maatregelen die u vandaag nog kunt nemen:
- Informeer bij uw gemeente naar de energieplannen voor uw wijk of straat.
- Vraag een installateur én een bouwkundig expert naar de noodzaak en de mogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken.
- Doe de woningcheck.
- Hou nieuwe ontwikkelingen in de gaten en vraag er regelmatig naar bij uw installateur.
- Ga bewust om met de thermostaat en het warm water; zo verbruikt u al snel minder aardgas.
- Maak een financieel plan voor duurzame investeringen in uw huis.
- Denk bij het vervangen van uw cv-ketel ook aan de mogelijkheid om te huren.