Duurzaam gluren bij bekende buren: Berthold Gunster
De energiezuinige keuzes van Omdenken-ondernemer Berthold Gunster
Als u uw huis gaat verduurzamen, maakt u persoonlijke keuzes. Wij vragen bekende en prominente Nederlanders naar hún duurzame keuzes. Gaan ze van het gas af? Nemen ze zonnepanelen? Laten ze het huis isoleren? In deze aflevering: Berthold Gunster, theatermaker, schrijver en ondernemer. In zijn boek Huh?! introduceerde hij jaren geleden een woord dat we sindsdien op tal van momenten en plaatsen tegenkomen: omdenken. Die ene term vormt inmiddels de basis van onder meer boeken, theatershows en podcasts.
"Het beste is vaak de vijand van goed." Berthold Gunster
Een goed voorbeeld van ‘omdenken’ is de energietransitie, de overstap naar een duurzame samenleving. Wanneer kwam jij dat onderwerp voor het eerst tegen?
‘‘Toen ik zeventien was, ben ik vegetariër geworden. Dat had te maken met de nare manier waarop wij met dieren omgaan, maar ik vond het ook een heel inefficiënte manier om voedsel te produceren. Calorieën uit vlees halen kost veel meer water, grondstoffen en ruimte dan uit plantaardige producten. Als je zulke informatie tot je neemt, kun je twee dingen doen: je sluit je ogen ervoor of je trekt er een conclusie uit. Ik deed dat laatste en besloot geen vlees meer te eten."
Is dat hoe jij in elkaar zit? Je verzamelt informatie en vervolgens zet je praktische stappen om daar een vervolg aan te geven?
"Ja, Zoveel mogelijk. Sinds de coronapandemie wordt heel duidelijk dat we tegen allerlei grenzen aanlopen qua milieu, klimaat en volksgezondheid. Zo weten we allemaal dat vliegen ongelooflijk belastend is voor het milieu. Dan kun je denken: tja, als ik niet meer kan vliegen, kom ik nooit meer op Bali, dat is toch ook wat! Maar dan verdring je dingen die je wéét. Ik kan prima op vakantie zonder te vliegen, dus ik heb toen besloten om dat voortaan niet meer te doen. Dat wil overigens niet zeggen dat je altijd helemaal zuiver op de graat kunt leven. Rutger Bregman zegt het mooi: het beste is vaak de vijand van goed."
Houdt duurzaamheid jou bezig?
"De hele dag! Ik let er bijvoorbeeld op dat ik geen eten verspil. En dat ik kleding koop die lang meegaat. Bij ons in de buurt heb ik onlangs een recycle-bingo georganiseerd. Iedereen nam spullen mee die ze nog wel mooi vonden, maar niet meer nodig hadden. Dingen kopen, waarom doen we dat toch steeds? Daar moeten we zoveel mogelijk vanaf. En áls je dan iets koopt, koop dan fijne, duurzame dingen. Over dat soort beslissingen loop ik voortdurend na te denken."
Ben je ook je woonomgeving aan het verduurzamen?
"Wij hebben een eigen huis en dat is fijn, want dan heb je de mogelijkheid om zelf dingen aan je woning te verbeteren. En dat hebben we ook gedaan. Het huis is van 1959, net als ikzelf, en dat betekende dat er aardig wat moest gebeuren om het energiezuiniger te maken. We hebben de vloer geïsoleerd, de spouwmuren zijn opgevuld met isolerend materiaal en we hebben overal dubbelglas. We zijn hier aangesloten op stadsverwarming. Daar zou ik eigenlijk ook wel van af willen, omdat ik qua energie het liefste helemaal selfsupporting zou willen zijn. Maar dat is lastig te realiseren. We hebben wel ruim 30 zonnepanelen op het dak. Sinds een jaar hebben we een elektrische auto en die rijdt op onze eigen zonne-energie. Dat vind ik wel magisch, hoor!"
Wilt u duurzaam gluren bij andere bekende buren? Kijk ook eens naar de energiezuinige keuzes van duurzaam ondernemer Maurits Groen, Remeha-directeur Arthur van Schayk, filmmaker Gwen Jansen en presentatrice Chimène van Oosterhout.