Duurzaam gluren bij bekende buren: Cindy Kroon
De energiezuinige keuzes van Vattenfall-topvrouw Cindy Kroon
Als u uw huis gaat verduurzamen, maakt u persoonlijke keuzes. Wij vragen bekende en prominente Nederlanders naar hún duurzame keuzes. Gaan ze van het gas af? Nemen ze zonnepanelen? Laten ze het huis isoleren? In deze aflevering: Cindy Kroon, chief commercial officer van Vattenfall en lid van de raad van bestuur.
"De uitdaging van de energietransitie is dat het in de praktijk vaak allemaal lastiger is dan het op papier lijkt. Er is niet één oplossing die perfect is voor iedereen." Cindy Kroon
Sinds wanneer ben jij je bewust van het belang van duurzaamheid?
‘‘Ik ben geboren en opgegroeid in Spijkenisse, in het Botlekgebied. Van de grote petrochemische bedrijven bij het Hartelkanaal zag je als kind vooral de grote schepen en de mooie lichtjes. Er gebeurde daar iets indrukwekkends, waarvan ik me langzaam maar zeker begon te realiseren dat het ook niet helemaal goed kon zijn. Als we in de zomer drie weken op vakantie waren geweest naar Frankrijk, in de bossen en de frisse lucht, zeiden we als we weer thuis waren een half uur lang tegen elkaar: wat stinkt het hier! In mijn werk werd duurzaamheid heel concreet rond 2009, toen NUON onderdeel werd van Vattenfall. We zagen toen dat in een land als Zweden de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen al veel vanzelfsprekender was dan hier. De volgende fase van bewustwording was toen ik in 2013 moeder werd van onze eerste zoon. Je gaat je dan nog meer afvragen: in hoeverre is wat wij doen houdbaar voor de planeet? In de tijd van de samenvoeging van NUON en Vattenfall was ik verantwoordelijk voor de klantenservice. Toen waren er al wel klanten die vragen stelden over milieu en klimaat, maar veel minder dan nu. Ook daarin is een ontwikkeling in bewustwording te zien."
Wat zijn de klimaatambities van Vattenfall?
"We willen fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Daarbij hebben we ons verbonden aan het SBT-initiatief. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde doelen stellen we vast of onze duurzaamheidsambities haalbaar en realistisch zijn. In 2040 willen we als Vattenfall geen CO₂ meer uitstoten. Dat is heel ambitieus voor zo’n grote, Europese onderneming. Om dat te realiseren, moeten we een breed terrein aanpakken: van onze productie, onze inkoop en de manier waarop onze medewerkers zich naar hun werk verplaatsen tot aan wat wij aan klanten leveren. En dat niet alleen in Nederland, maar ook in Zweden, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Denemarken en Finland. We hebben zo’n 40.000 collega’s en 7,5 miljoen klanten."
Hoe duurzaam is jouw eigen woonsituatie?
"Ik woon in een voormalige boerderij uit 1843. De nachtmerrie van de energietransitie, zou je kunnen zeggen. Het is degelijk gebouwd, maar niet met het oog op een zo laag mogelijk energieverbruik. Kort nadat we het huis hadden gekocht, bleek dat ik zwanger was van onze tweede zoon. Toen we hier introkken, hadden we dus even iets anders aan ons hoofd en hebben we alleen het hoognodige gedaan. Maar daarna zijn we aan de slag gegaan; los van mijn eigen ambities was ik dat vanuit mijn functie bij Vattenfall natuurlijk ook wel verplicht. Het huis heeft twee cv-ketels en die zijn allebei vervangen door moderne hr-ketels. Verder hebben we een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollector laten installeren. Binnenkort komen er ook zonnepanelen, maar daarvoor moeten we eerst het dak geschikt maken. Onze dakpannen zijn golvend gelegd. Dat ziet er heel mooi en authentiek uit, maar het betekent wel dat er een opbouw nodig is om een vlakke ondergrond te creëren. Dat gaat deze zomer gebeuren. Alle verlichting in huis bestond nog uit halogeen-spotjes en die hebben we vervangen door led-lampen. Dat zijn misschien kleine ingrepen, maar ze dragen natuurlijk wel bij aan de verduurzaming. We zijn ons nu aan het oriënteren op het installeren van een hybride warmtepomp."
Koken jullie op aardgas of elektrisch?
"Dat is een verhaal apart. Er staat hier nog een AGA! Dat is een fornuis dat bedacht is door een Zweedse uitvinder die ook de Nobelprijs voor natuurkunde heeft gekregen. Het zijn eigenlijk vier ovens en twee kookplaten, maar het fornuis verwarmt ook de keuken. Vroeger droogden ze hier ook het wasgoed op. Een prachtig apparaat, maar wel een aardgasslurper. We hadden al met pijn in het hart besloten dat die plaats zou moeten maken voor een elektrische kookvoorziening, toen we ontdekten dat het mogelijk is om een AGA te laten ombouwen naar elektriciteit. Het verwarmingseffect ben ik dan kwijt, dus er moeten wel extra radiatoren komen. Ook dat staat voor de komende zomer op het programma."
Is er, kijkend naar jouw situatie, iets algemeens te zeggen over het verduurzamen van woningen?
"De uitdaging van de energietransitie is dat het in de praktijk vaak allemaal lastiger is dan het op papier lijkt. Er is niet één oplossing die perfect is voor iedereen. Daardoor zien mensen vaak grote hindernissen. Het gaat om veel geld, er is onzekerheid over verschillende regelingen. Ik begrijp heel goed dat je het daardoor even niet meer weet. Laat in dat geval een expert langskomen om een advies op te stellen. Dat kost een paar honderd euro en dat is natuurlijk veel geld. Maar als je daarmee duidelijkheid krijgt hoe je de komende jaren de juiste stappen kunt zetten, helpt dat enorm."
Wilt u duurzaam gluren bij andere bekende buren? Kijk ook eens naar de energiezuinige keuzes van duurzaam ondernemer Maurits Groen, Remeha-directeur Arthur van Schayk, filmmaker Gwen Jansen, presentatrice Chimène van Oosterhout, bestuurder Doekle Terpstra, Omdenker Berthold Gunster, Helden-oprichter Barbara Barend, journalist Hans Nijenhuis circulair pionierMartine Postma.