Duurzaam gluren bij bekende buren: Martine Postma
De energiezuinige keuzes van duurzaam ondernemer Martine Postma
Als u uw huis gaat verduurzamen, maakt u persoonlijke keuzes. Wij vragen bekende en prominente Nederlanders naar hún duurzame keuzes. Gaan ze van het gas af? Nemen ze zonnepanelen? Laten ze het huis isoleren? In deze aflevering: Martine Postma, bedenker van Repair Café en oprichter van de stichting die het concept wereldwijd verspreidt.
"Het is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van mensen die genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij." Martine Postma
Sinds wanneer is duurzaamheid belangrijk voor jou?
‘‘Dat zit er al van jongsaf aan in. Mijn ouders zetten zich al in voor het milieu. Mijn vader was bezig met zuinig stoken, mijn moeder kookte al in de jaren zeventig vegetarisch. Later kreeg ik er ook in mijn werk mee te maken. Ik was journalist en rond 2007 begon ik te schrijven over duurzaamheid en milieu en specifiek over het beperken en voorkomen van afval. Op een gegeven moment wilde ik meer doen dan er alleen neutraal over schrijven. Ik wilde bijdragen aan gedragsverandering door mensen handvatten te geven om minder afval te produceren in hun dagelijks leven. Ik bedacht dat het een goed idee zou zijn om repareren terug te brengen in het dagelijks leven, maar dan wel op een leuke, toegankelijke en inspirerende manier. Daar is het Repair Café uit voortgekomen."
Wat is de gedachte achter het Repair Cafe?
"Repair Café is een vrijwillige repareerbijeenkomst waar handige buurtgenoten minder handige buurtgenoten helpen met het repareren van kapotte spullen. Dat is aan de ene kant goed voor het milieu, omdat spullen langer bruikbaar blijven. Aan de andere kant is het goed voor de levendigheid en de samenhang in de buurt, omdat mensen elkaar ontmoeten. Via de Stichting Repair Café International verspreiden we het concept al sinds 2009. Er is een startpakket, in vijf talen, waarin je kunt lezen hoe je in je eigen buurt een Repair Café opstart. Wanneer je de organisatie voor elkaar hebt, meld je je terug bij ons en zetten we jouw Repair Café op de kaart. Op die manier zijn er al meer dan 3.000 Repair Café’s gestart in meer dan 40 landen. Mede dankzij veel publiciteit, in traditionele media en op social media, is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van mensen die genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij en vinden dat er meer gerepareerd moet worden."
Is duurzaam wonen ook iets waar je bewust mee bezig bent?
"Zeker. Wij wonen in Amsterdam in een rijtjeshuis uit 1929. Toen we er zes jaar geleden kwamen wonen, zat er aan de achterkant al dubbelglas in. Aan de voorkant hebben we het glas vervangen door HR++-glas. Vorig jaar hebben we een groen dak aangelegd en daar hebben we zonnepanelen op laten installeren. De kruipruimte hebben we laten isoleren met van die isolatiekussens. Omdat we met de zonnepanelen veel stroom opwekken,willen we ook elektrisch gaan koken, maar dat moeten we nog regelen. Zes jaar geleden hebben we een nieuwe hr-ketel gekocht. Een warmtepomp hebben we wel overwogen, maar in die tijd vonden we het toch nog te onzeker. We hoorden er op dat moment ook wat negatieve verhalen over, het leek toen allemaal nog volop in ontwikkeling te zijn. Intussen is er bij ons in de buurt ook een energiecoöperatie opgericht die een warmtenet wil ontwikkelingen met de restwarmte van een datacenter. Daar zijn we lid van geworden, dus als dat in de nabije toekomst concreet wordt, gaan we daarin mee. Een warmtepomp hebben we dan dus ook niet meer nodig."
Nog andere verduurzamingsplannen?
"Op den duur willen we ook aan de achterkant het gewone dubbelglas vervangen door HR++-glas. We moeten dan wel iets bedenken voor een mooi stukje glas-in-lood dat we nog in de achtergevel hebben. Maar daar zijn gelukkig mooie oplossingen voor."
Wilt u duurzaam gluren bij andere bekende buren? Kijk ook eens naar de energiezuinige keuzes van duurzaam ondernemer Maurits Groen, Remeha-directeur Arthur van Schayk, filmmaker Gwen Jansen, presentatrice Chimène van Oosterhout, bestuurder Doekle Terpstra, Omdenker Berthold Gunster, Helden-oprichter Barbara Barend en journalist Hans Nijenhuis