Duurzaam investeren of slim afwachten?
Flexibel advies voor onzekere tijden
We maken de overstap naar schonere energie. Dat wist u al. Maar op welke energie kunnen we ons voorbereiden? En welke investeringen horen daarbij? Die antwoorden hebben we nog niet. Gelukkig zijn er wel manieren om slim af te wachten.
Bert is 54 jaar. Samen met zijn vrouw Ria heeft hij een fijn huis in de binnenstad van Zwolle. In zijn luie stoel zit hij na te denken over de toekomst. Een dúúrzame toekomst. Want hij heeft in de krant gelezen dat het nieuwe kabinet de lat hoog legt. Nederland loopt achter op de klimaatdoelstelling uit het Parijs-akkoord van 2015. We hebben inhaalwerk te doen. Vóór 2030 moeten we 49% minder CO₂ uitstoten. Om dat te bereiken, is een energietransitie nodig.
Die energietransitie is al in volle gang
Langs de kust verschijnen parken vol windturbines. Enthousiaste techneuten brengen mooi bedachte producten op de markt. Trotse huiseigenaars laten een warmtepomp installeren of leggen hun dak vol zonnepanelen. Netbeheerders passen het hoogspanningsnet aan op nieuwe, schone stroombronnen. En de overheid helpt een handje met subsidies voor duurzame verbouwingen en een steeds hogere belasting op energie.
Bert doet graag mee aan die duurzame revolutie. Al was het maar omdat zijn cv-ketel aan het eind van z’n Latijn is. Wat moet hij nu doen? Welke stappen kan hij zetten? Hij zoekt er online naar. Experts uit allerlei hoeken zijn het nog niet eens over waar we de oplossing moeten zoeken. Meer wind- en zonne-energie, of juist kernenergie? Aardgas vervangen door biogas? Begint een betere wereld bij de investerende burger? Of moet de overheid eerst de weg vrijmaken?
Maar waar gaat het precies heen?
De Klimaatagenda van de nieuwe regering beschrijft vooral de gebieden waarop actie nodig is. Maar echt concreet wordt het niet. Wel komt er 100 miljoen euro subsidie voor energiebesparende maatregelen. Maar verdeeld over de huishoudens die in aanmerking komen, is dat zo’n veertig euro per gezin. Genoeg om een paar led-lampen te kopen. Voor een warmtepomp of zonnepanelen zal de burger zelf de spaarrekening moeten aanspreken. Of een ‘groene’ lening of hypotheek afsluiten.
Een grote spaarrekening heeft Bert niet. En als hij geld zou lenen voor een warmtepomp, dan weet hij natuurlijk niet zéker of dat systeem de toekomst heeft. Misschien wordt elektriciteit wel heel duur? Maar ook het aardgas kan veel geld gaan kosten, want die energiebron is op z’n retour, toch? Helaas kan niemand Bert vertellen wat nu de beste keuze is. Maar ja, hij moet wél iets doen!
Slim afwachten is ook iets doen
Een gemiddelde cv-ketel gaat vijftien jaar mee. Veel verder dan 2030. Verder dan waar de energietransitie op wacht. Begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen of ze nog wel in systemen moeten investeren die misschien over niet al te lange tijd vervangen moeten worden door duurzamere alternatieven.
Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om deze onduidelijke tijden te overbruggen en toch alvast duurzaam bezig te zijn:
Warmte huren
U heeft vast al eens gehoord van de trend ‘van bezit naar gebruik’. Mensen leasen of huren steeds vaker een product, in plaats van het te kopen. Ook abonnementsvormen (muziek, films, maaltijden, bloemen) zijn erg in opkomst. Het is dan ook helemaal in de geest van de tijd dat u bij Feenstra een cv-ketel kunt huren. Dan zit u nergens aan vast en kunt u in alle rust kijken naar uw vervolgstappen. Misschien eerst investeren in goede isolatie, en daarna overstappen naar een warmtepomp?
Energie besparen
De meeste gezinnen kunnen wel tot 25% besparen op fossiele brandstoffen door slimmer om te gaan met hun energie. Door de thermostaat goed in te stellen. Of door zoiets simpels als de gordijnen niet vóór de radiator laten hangen. Steeds meer besparen is een leuke uitdaging. En we kunnen u daar allerlei tips voor geven. Lees bijvoorbeeld eens deze bespaaradviezen.
Groene energie van anderen gebruiken
Heeft u geen geld of mogelijkheden om zonnepanelen te installeren? Er zijn genoeg andere mensen die energie óver hebben. Met PowerPeers wordt u onderdeel van een netwerk aan leveranciers van groene energie.
Ons antwoord aan Bert
Ook zónder ingrijpende investering kan hij op allerlei manieren aan de slag met duurzaamheid. Zoals betere isolatie of een slimme thermostaat. Onderzoek flexibele en tijdelijke oplossingen, zoals de huur van een cv-ketel. Verder is energie besparen toch ook gewoon een kwestie van gedrag: verbruik niet meer dan nodig is. En gaat Bert toch verbouwen? Denk dan eens na over vloerverwarming. Zo maakt hij stap voor stap zijn huis klaar voor die duurzame toekomst.