Duurzaam wonen is géén science fiction
Veel energiezuinige en energieneutrale technieken zijn al beschikbaar
Over duurzaam wonen wordt soms nog gesproken alsof het over science fiction gaat. Onzekere experimenten met ingewikkelde apparaten die misschien ooit in onze huizen zullen staan? De werkelijkheid is heel anders. Het zijn vooral de woningen en de bewoners die nog een flinke stap vooruit moeten zetten. Veel duurzame technieken waarmee we kunnen overstappen op schone, hernieuwbare energie, hebben zichzelf al in de praktijk bewezen. Ze zijn klaar voor toepassing in uw woning of zullen binnen afzienbare tijd verkrijgbaar zijn. In dit artikel leest u meer over de technische oplossingen voor een duurzame toekomst.
All-electric warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem om uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. In nieuwe huizen, die uitstekend geïsoleerd zijn, is een all-electric systeem (alléén een warmtepomp) voldoende om de woning mee te verwarmen.
Hybride warmtepomp
De meeste bestaande woningen zijn niet voldoende geïsoleerd voor een all-electric warmtepomp. In zulke huizen heeft de warmtepomp te weinig vermogen om het op koude dagen lekker warm te krijgen. De traditionele cv-ketel zal daar zo nu en dan nog moeten bijspringen. Zo’n systeem met een cv-ketel op aardgas en een elektrische warmtepomp noemen we in het spraakgebruik een hybride warmtepomp. (Eigenlijk zouden we ‘hybride verwarmingsinstallatie’ moeten zeggen, maar laten we daar niet moeilijk over doen.)
Onderzoek laat zien dat een hybride warmtepomp de CO2-uitstoot flink kan verminderen. Volgens de Installatiemonitor ligt het aardgasverbruik in woningen met een hybride systeem 70% lager dan wanneer een traditionele cv-ketel op aardgas in z’n eentje voor een warm huis moet zorgen. Nederland wil in 2030 zijn CO2-uitstoot met 55% hebben verlaagd. De hybride warmtepomp kan een groot deel van die opdracht voor zijn rekening nemen en kan worden gecombineerd met zonnepanalen.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn tot nu toe zonder twijfel het grootste succes op weg naar duurzaam wonen. Inmiddels hebben meer dan 1,5 miljoen huishoudens in Nederland een eigen energiecentrale op het dak. Met zonnepanelen produceert u bijna iedere dag van het jaar uw eigen groene stroom. De investering die nodig is voor aanschaf en installatie verdient u gemiddeld genomen in zeven tot acht jaar terug.
Bovendien kunt u de zonnestroom die u niet zelf gebruikt voorlopig nog terugleveren aan het elektriciteitsnet. U krijgt daarvoor dezelfde prijs per kWh als die u betaalt voor elektriciteit die u van het net afneemt. De overheid is van plan om die regeling vanaf 2025 af te bouwen. Het bedrag dat u voor uw teruggeleverde stroom krijgt, wordt dan ieder jaar iets lager. Of de ‘salderingsregeling’ inderdaad gaat verdwijnen, hangt af van de politieke ontwikkelingen in Den Haag.
Zonneboiler
Zonnepanelen zijn zó populair dat de zonneboiler wel eens wordt onderschat. Ten onrechte. Een zonnecollector en een zonneboiler produceren op een duurzame manier warm water voor bad, douche en keukenkraan. Daarmee bespaart u veel aardgas en stoot u dus minder CO2 uit. Een zonneboiler zorgt bovendien voor een lagere energierekening. Gezien de stijgende aardgasprijs kan dat voordeel de komende tijd behoorlijk oplopen.
Hoge-temperatuur-warmtepomp
Hybride verwarmingssystemen warmen het water in de radiatoren en/of de vloerverwarming meestal op tot 35 tot 45 graden. In goed geïsoleerde huizen is dat op de meeste dagen van het jaar voldoende. Alleen wanneer het héél koud is, moet de cv-ketel een handje helpen. Voor veel oudere woningen is een lage-temperatuur-systeem niet voldoende. De radiatoren hebben daar water met een hogere temperatuur nodig. Samen met ons moederbedrijf, energieleverancier Vattenfall, en enkele partners werkt Feenstra aan een hoge-temperatuur-warmtepomp. Het systeem bevindt zich nog in de testfase. In de proefwoningen zijn de resultaten tot nu toe heel goed. Zodra de hoge-temperatuur-warmtepomp verkrijgbaar is, leest u het op Zorgeloos Wonen.
Waterstof
Als het gaat om een toekomstige vervanger voor aardgas, gaan de gedachten vaak uit naar waterstof. Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij. En omdat we in Nederland al een uitgebreid netwerk van (aard)gasleidingen hebben, lijkt waterstof het ideale alternatief. Op verschillende plaatsen in Nederland worden inderdaad proefprojecten uitgevoerd met cv-ketels op waterstof. Het probleem is dat veel waterstof nu nog wordt geproduceerd met behulp van aardgas. Pas wanneer we op grote schaal waterstof kunnen maken met zonne-energie of windenergie, kunnen we de waterstof-cv-ketel gaan zien als een duurzame manier om onze woningen te verwarmen.
Duurzaam wonen in drie stappen
Welke maatregelen u ook neemt, het verduurzamen van uw woning heeft altijd een gunstig effect op uw CO2-uitstoot en/of uw energierekening. Toch is het verstandig om na te denken over de volgorde waarin u duurzame stappen neemt. Wilt u de meest logische strategie volgen, werk dan volgens de stappen van de ‘Trias Energetica’:
- Beperk de energievraag: isoleer het dak, de vloeren en de muren en probeer in de praktijk minder energie te verbruiken.
- Gebruik duurzame energiebronnen: denk aan bijvoorbeeld zonnepanelen en een zonneboiler.
- Gebruik eindige energiebronnen efficiënt: kies voor energiezuinige apparatuur.
Welke duurzame keuze(s) maakt ú?
Loopt u warm voor een duurzamer huis? Dan is het wel zo handig om te weten wat de plannen van de gemeente zijn voor uw wijk of straat. Vóór het eind van 2021 moet iedere gemeente een Transitievisie Warmte hebben. Stel dat uw woning binnenkort een aansluiting krijgt op een warmtenet of een netwerk voor groen gas; dan ligt het niet voor de hand om op dit moment een warmtepomp aan te schaffen. Zijn zulke plannen er niet, dan kan het juist wél slim zijn om dat te doen. Vraag dus bij uw gemeente naar de Transitievisie Warmte.
Poll