Ecologisch verbouwen: goed voor je zelfvertrouwen
Deel 9 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 9.
Rijke vrouw
Veel mensen in mijn omgeving denken dat ik met een rijke vrouw getrouwd ben óf een flinke prijs in de Staatsloterij heb gewonnen. "Jullie blijven maar verbouwen aan dat huis, dat moet toch een vermogen kosten?" Ga je je huis energieneutraal maken, dan zijn de mogelijkheden onbegrensd. Maar onze financiële middelen hebben wél grenzen. Helaas.
Geduldig zijn en sparen
We hebben de afgelopen jaren al veel verbouwd, vertimmerd en verbeterd aan ons huis. En we hebben nog veel méér plannen. Jammer genoeg zijn die niet allemaal betaalbaar. In ieder geval niet tegelijk! Ik heb al eens geschreven dat ik graag planmatig te werk ga. Dat geldt nog steeds voor de bouwkundige en energetische aspecten van het huis, maar als het om de financiële kant gaat, wijk ik wel eens van mijn principes af. Zouden we van tevoren álle investeringen bij elkaar opgeteld hebben, dan is de kans groot dat we er nóóit aan begonnen waren. Gelukkig gaat het in de praktijk anders. Eerst sparen, dan investeren, sommige plannen even uitstellen, nog wat langer sparen en dan weer investeren. Geduldig zijn en niet ál te ver vooruitkijken.
Keep calm and carry on
Ons ecologische huis is een ambitieus project. Het is een meerjarenplan en over hoeveel jaren we het precies hebben, zal de toekomst leren. Onderweg komen we veel hindernissen tegen. Sommige daarvan zagen we al lang van tevoren aankomen, andere doemen plotseling en volkomen onverwacht op. Vertragingen, tegenvallers, ingewikkelde technische uitdagingen; we zijn ze allemaal tegengekomen. En we hebben ze vast nog niet achter de rug. We overwinnen de obstakels één voor één en zo komen we steeds een stap verder. Wat we in de loop van de jaren in ieder geval gemerkt hebben, is dat ecologisch verbouwen goed is voor je zelfvertrouwen. Als zich een nieuwe uitdaging voordoet, laten we ons daar niet door uit het veld slaan. We blijven kalm en gaan onverstoorbaar verder. De ervaring heeft ons geleerd dat zich voor ieder probleem altijd weer een oplossing voordoet.