Energie besparen: 6 manieren om het níét te doen
Zuinig zijn met stroom en gas gaat soms te ver
Zo weinig mogelijk energie verbruiken is meestal verstandig. Nu de energieprijzen aanzienlijk hoger zijn dan enkele jaren geleden, denkt iedereen na over manieren om minder gas en elektriciteit te verbruiken. Er zijn talloze verstandige ideeën waarmee u flink kunt bezuinigen. Maar er zijn ook bespaartips die minder slim zijn. Bijvoorbeeld omdat ze slecht zijn voor uw gezondheid. Of omdat ze u en de mensen om u heen direct in gevaar kunnen brengen. Over die niet-zo-handige bezuinigingsmethodes gaat dit artikel.
1. Gasfles in plaats van de cv
De hoge prijzen van stroom en gas zijn een stevige stimulans om iets aan het energieverbruik te doen. Maar sommige mensen zijn iets té gemotiveerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo komt de brandweer zo nu en dan in woningen waar de bewoners voor douche en verwarming liever gebruik maken van een gasfles dan van de cv-ketel. ‘Zo weten we precies hoeveel gas we verbruiken!’, luidt dan de verklaring. Klinkt goed, maar in de praktijk is het een levensgevaarlijk idee. Misschien lijkt het eenvoudig, maar het aansluiten van een gasinstallatie is vakwerk en géén doe-het-zelfklusje. Niet doen dus. Gebruik liever een douchewekker, draai de thermostaat ’s avonds een uurtje eerder omlaag én probeer eens of u kunt wennen aan een (iets) lagere temperatuur in huis. Een warme trui of een dekentje kunnen wonderen doen.
2. Ouderwets gezellig: de kachel
Hout- en pelletkachels zijn bezig met een opmerkelijke comeback. Op het eerste gezicht lijken hout en houtproducten inderdaad een logisch en betaalbaar alternatief voor duur aardgas. Helaas kleven ook hier nogal wat nadelen aan. Door het verbranden van hout en pellets komt fijnstof vrij. Vooral bij windstil weer en bij mist kan dat gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen die in uw buurt wonen. En stookt u in een open haard, dan zorgt dat ook binnenshuis al snel voor ongezonde concentraties fijnstof. Kachels kunnen bovendien voor acuut gevaar zorgen. Als u niet regelmatig de schoorsteen laat vegen, kan een ‘gezellige’ kachel een fatale brand veroorzaken. Eén op de drie woningbranden begint in een (verstopte) schoorsteen. Het brandgevaar is ook een groot nadeel van olie- en petroleumkachels. De directe omgeving van zulke kachels wordt zo heet, dat meubels of gordijnen gemakkelijk vlam kunnen vatten.
3. Barbecue als verwarming
Gebruikt u in de zomer wel eens een barbecue, dan weet u dat u het daar behoorlijk warm van kunt krijgen. Soms komen mensen daardoor op het idee om de barbecue in de winter naar binnen te verplaatsen. Een héél riskant idee. Het smeulende vuur van een barbecue is moeilijk te controleren en dat levert brandgevaar op. Maar er is ook een onzichtbaar risico: koolmonoxide. Bij een open barbecue komt veel koolmonoxide (CO) vrij. Door binnenshuis te barbecueën haalt u een onzichtbare sluipmoordenaar in huis. Overigens: ook een ondeugdelijke cv-ketel kan de oorzaak zijn van een ongeluk met koolmonoxide. Laat daarom uw cv-ketel regelmatig onderhouden en zorg voor een CO-melder in de directe omgeving van uw cv-ketel.
4. Laptop onder de dekens: lekker warm
Misschien is het u wel eens opgevallen dat een laptop aardig wat warmte produceert. Dan kan een laptop onder de dekens of het dekbed toch ook fungeren als een warme kruik? Ja… maar toch kunt u het beter niet doen. Het dekbed zorgt ervoor dat de batterij van de laptop zijn warmte niet kwijt kan. Het apparaat wordt daardoor te heet en het dekbed kan uiteindelijk in brand vliegen.
5. Verwarming? Nergens voor nodig.
Op kou kun je je kleden. Dus waarom zou je de verwarming eigenlijk nog aanzetten? Draait u de thermostaat alleen omhoog als het buiten vriest, dan komt u bijna zonder stookkosten de winter door. Een stoer voornemen, maar helaas: de nadelen zijn groter dan het financiële voordeel. Is het lange tijd koud in huis, dan neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het gevolg is dat er schimmel ontstaat op muren, plafonds en vloeren. Ook bacteriën en zilvervisjes verspreiden zich in een koud en vochtig huis sneller. Niet stoken is dus ronduit slecht voor uw gezondheid. Maar iets minder stoken kan natuurlijk wél. Daarmee kunt u flink besparen op uw energieverbruik en toch comfortabel wonen. Maar let op: een (te) koude omgeving kan met name voor kinderen en ouderen voor gezondheidsproblemen zorgen.
6. Alle gaten, kieren en roosters dicht
Een tochtig huis is niet prettig. Bovendien verbruikt u onnodig veel energie als de warmte door kieren en gaten naar buiten stroomt. Het is dus zeker de moeite waard om gewapend met kit en tochtstrips ‘op kierenjacht’ te gaan. Maar ook hierbij zijn er woningen waar de bezuinigingsdrift te ver gaat. Daar zien we bijvoorbeeld dat op koude dagen ook de ventilatieroosters boven deuren en ramen worden gesloten. Niet doen! Ventilatieroosters zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog wordt. Ook in de winter zijn ze dus hard nodig.
Poll