Energie besparen met een slimme boiler
Zelflerende boiler stemt temperatuur af op uw gedrag
Steeds meer apparaten worden ‘slim’. Zo ook de oude vertrouwde boiler. Een traditionele elektrische boiler warmt de hele dag door water op. Of alleen ’s nachts, als u wilt profiteren van een goedkoper nachttarief. Maar hoe dan ook gaat er zo best wat energie verloren. Een ‘slimme boiler’ houdt dat verlies zo klein mogelijk. Daarmee bespaart u tot wel 10 procent energie.
Traditioneel vs. smart
Een traditionele boiler verwarmt het water de hele dag en nacht door en houdt het rond een temperatuur van 85 graden. Dus ook als u langdurig geen warm water nodig heeft, zoals wanneer u slaapt. Een slimme boiler werkt anders. Deze gaat uit van het principe dat ‘stilstaand water’ niet wordt opgewarmd. Oftewel: heeft u geen warm water nodig? Dan hoeft de temperatuur ook niet zo hoog gehouden te worden.
Het water in een slimme boiler heeft een lagere basistemperatuur dan bij een traditionele boiler, ongeveer 55 graden. De slimme boiler is uitgerust met sensoren en meet zo uw energie- en waterverbruik. Op basis van die meetgegevens analyseert het apparaat uw dagelijkse verbruikspatroon. En past vervolgens zijn ‘verwarmingsgedrag’ daarop aan. Dit verschilt levert u een energiebesparing op van ongeveer 10 procent ten opzichte van een traditionele boiler. De slimmer boiler verdient zich daarmee in negen jaar terug.
Strak schema
De boiler heeft twee weken nodig om voor het eerst een goede analyse te kunnen maken van wanneer en hoeveel water u nodig heeft. Maar daar blijft het niet bij. Omdat u niet het hele jaar door op dezelfde momenten water gebruikt, blijft hij uw gebruik altijd analyseren en de verwarmingscyclus aanpassen.
Hoe strakker uw waterverbruikschema, hoe eenvoudiger het voor de slimme boiler is om zich aan u aan te passen. Doucht u iedere ochtend om acht uur, en op dinsdag en donderdag ook nog om negen uur ’s avonds? Dan staat het warme water op die tijdstippen voor u klaar. Nu heeft lang niet iedereen zo’n regelmatig schema, maar een periode van twee weken maakt veel duidelijk over wanneer u warm water gebruikt. Natuurlijk kunt u ook op heel andere momenten ineens warm water nodig hebben. Geen ramp: dat is gewoon beschikbaar. Maar de voorraad is dan wel kleiner.
In eigen hand
Privacy-issues spelen geen rol bij een slimme boiler. De gegevens over uw verbruik en uw leefritme zijn niet inzichtelijk voor andere partijen. Zelf kunt u er wel controle op houden. Via een app kunt u uw verbruik bijhouden en zien wanneer u het meeste water verbruikt. Ook ontvangt u zo via de app tips om nog handiger met uw slimme boiler om te gaan. Bijvoorbeeld door hem op afstand in of uit te schakelen, of een timer in te stellen. Die laatste mogelijkheden zijn nog in ontwikkeling, maar komen over ongeveer een jaar beschikbaar.
Met deze app kunt u de boiler ook instellen op de vakantiestand. Dan stopt hij met het analyseren van uw verbruik. Mocht u zelf vergeten zijn de vakantiestand in te schakelen, dan geeft hij u via de app een seintje dat uw verbruik ineens veel afwijkt. Een extra optie is dat u de ‘slimheid’ van de boiler ook uit kunt schakelen. Dan werkt hij als een traditioneel exemplaar.
Extra besparing
Het gebruik van schone energie (uit wind en zon) neemt steeds meer toe. Wel ontstaan daardoor grote pieken en dalen in de energievoorraad bij energieleveranciers. Op zonnige dagen is er bijvoorbeeld ineens heel veel energie beschikbaar, net als wanneer er veel wind staat. Tijdens die pieken is er zelfs meer energie beschikbaar dan er nodig is, en daardoor daalt op dat moment de energieprijs.
Eén van de oplossingen voor deze situatie is om slimme huishoudelijke apparaten juist op dat moment stroom te laten verbruiken. De slimme boiler is daar heel geschikt voor. Door een automatisch seintje vanuit de energieleverancier kan deze boiler de overcapaciteit op het net gebruiken om het water tussentijds extra te verwarmen. Doordat dit met goedkopere energie gebeurt, bespaart u hiermee als gebruiker nog weer wat extra op uw energierekening.
"Als leverancier van boilers aan Feenstra werken we hard aan nieuwe technologische ontwikkelingen. De slimme boiler is daar een resultaat van. Want waarom zou je energie verspillen aan het opwarmen van water terwijl je het toch niet gaat gebruiken? Het belangrijkste aan deze ontwikkeling is dat het niet alleen interessant is voor de energieleverancier of fabrikant, maar juist ook voor de gebruiker van de boiler. Je kunt wel allerlei ‘slimme’ oplossingen bedenken, maar als de gebruiker er niets aan heeft, zal hij er geen gebruik van maken. De zelflerende boiler zorgt voor besparing op energiekosten en de app geeft ook nog eens meer inzicht in het energieverbruik. Daar zit dus een duidelijke winst voor de gebruiker."
Mark Bussman, Category & Business Development Manager bij Itho Daalderop