Energie-enthousiasme
'Energie is weer leuk geworden!', hoorde een installateur onlangs van een klant. Ik vond dat een opmerkelijke uitspraak, die me er weer aan herinnerde dat enthousiasme een voorwaarde is voor het slagen van de energietransitie.
‘Op naar 2050!’ is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra en gepresenteerd door Chimène van Oosterhout. In het programma geven uiteenlopende gasten, die op verschillende manieren betrokken zijn bij energie en techniek, hun persoonlijke antwoorden op actuele energievragen. In de eerste aflevering praten we over de energietransitie in de wereld om ons heen en Doekle Terpstra is één van de gasten. Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. In deze gastcolumn geeft Doekle Terpstra zijn mening over de manier waarop we met de energietransitie zouden moeten omgaan. In de live-uitzending van ‘Op naar 2050!’ gaat hij daar verder op in. Op naar 2050! is live te zien vanaf 31 januari 2019 en daarna te streamen via dit platform.
Steeds enthousiaster
Ik sprak kort geleden een installateur, die net bij een klant vandaan kwam. Een paar maanden eerder had hij er zonnepanelen geïnstalleerd en sindsdien was zijn klant steeds enthousiaster geworden over het duurzaam maken van zijn huis. Hij hield dagelijks de opbrengst van zijn eigen ‘energiecentrale-op-het-dak’ bij, met isoleren was hij al eerder begonnen en nu was hij aan het uitzoeken of zijn huis geschikt was voor een warmtepomp. 'Energie is weer leuk geworden!' was zijn conclusie.
Sombere bespiegelingen
Het beperken van de klimaatverandering is een pittige klus. Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we mooie resultaten bereiken, maar zonder enthousiasme lukt het niet. Helaas is dat enthousiasme juist in politiek Den Haag soms ver te zoeken. Ik voer bijna dagelijks gesprekken over de energietransitie en veel te vaak leidt dat tot sombere bespiegelingen. Blijkbaar vergeten we op zo'n moment dat we met de toegenomen aandacht voor het klimaat ook al veel positiefs tot stand hebben gebracht. Steeds meer mensen verdiepen zich serieus en met veel belangstelling in de manier waarop zij hun huis van energie voorzien.
Voor een flinke verbouwing neem je de tijd
Het ontwerp-Klimaatakkoord, dat enkele weken geleden is gepresenteerd, is het startsein voor een enorme verbouwing van de energievoorziening in ons land. Het grootste en meest ambitieuze nationale project van na de Tweede Wereldoorlog. Vóór 2050 willen we onze energievoorziening helemaal duurzaam hebben gemaakt, dus zonder fossiele brandstoffen.
Ik kan me goed voorstellen dat u twijfels hebt bij zulke ambitieuze doelstellingen. Er zijn flinke hindernissen en daar moeten we niet te lichtvaardig over denken. We willen graag van het aardgas af, maar dat betekent niet dat we hals over kop de cv-ketel bij het grofvuil moeten zetten. Zoals ik al zei: het is een forse verbouwing en daar moeten we voldoende tijd voor nemen. Daarnaast is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat het verduurzamen van woningen haalbaar is voor iedereen, niet uitsluitend voor mensen met een hoog inkomen. Tegelijkertijd moeten we niet alléén maar kijken naar kosten en praktische uitdagingen. De energietransitie levert ook heel wat op. Het kan een belangrijke bijdrage zijn aan een leefbare omgeving, waar ook onze kinderen en kleinkinderen plezier van hebben. Bovendien stimuleren we een innovatieve bedrijfstak en creëren we veel nieuwe banen.
Begin vandaag nog!
Al is mijn enthousiasme nog zo groot, u bent onmisbaar voor een duurzame toekomst. De energietransitie is niet iets dat u overkomt, het is een proces waarvan u zelf deel uitmaakt. Met het op gang brengen van de energietransitie kunt u in uw eigen woning beginnen. Vandaag nog! Er zijn tal van kleine en grote manieren waarop u uw huis duurzamer en energiezuiniger kunt maken. Uw installateur helpt u er ongetwijfeld graag bij met praktische ideeën en adviezen. Gaat u eenmaal aan de slag, dan weet ik zeker dat u er net zo enthousiast van wordt als ik.