Energieadvies is teamwork
Waarom de cv-monteur niet op álle vragen een antwoord heeft
De overheid heeft serieuze plannen om van Nederland binnen afzienbare tijd een CO2-neutraal land te maken. De tijd van een beetje subsidie op zonnepanelen en hier en daar een windmolen ligt ver achter ons. De Klimaatwet en het Klimaatakkoord komen eraan en de energietransitie speelt daar een hoofdrol in. Dat roept vragen op en heel vaak komen die vragen terecht bij de cv-monteur. Dat is een veelzijdige vakman die weet waar hij over praat. Maar een compleet energieadvies bevat ook bouwkundige maatregelen - en die behoren niet tot het vakgebied van de cv-monteur. Tijd voor teamwork dus.
Het eerlijke antwoord is soms: ik weet het niet
Verwarring en twijfel liggen op de loer als het gaat om uw woning. En al helemaal als het gaat om het zoeken naar een duurzaam alternatief voor uw verwarmingssysteem. Hoe lang moet ik mijn cv-ketel nog houden? Wanneer gaan we van het aardgas af? Moet ik een warmtepomp aanschaffen? Is mijn huis eigenlijk wel geschikt voor een warmtepomp? Stelt u die vragen aan de cv-monteur die voor onderhoud, service of reparatie bij u over de vloer komt, dan kunt u rekenen op een eerlijk antwoord. En soms luidt dat antwoord: ik weet het niet. Want het overstappen van aardgas naar een duurzame energiebron is een ingewikkelde uitdaging.
Veel vertrouwen in de cv-monteur
Als de installateur bij u over de vloer komt voor onderhoud, service of reparatie van de cv-ketel, mag u verantwoord en professioneel werk verwachten. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat u zelfs nog méér verwacht; ruim 70% van de huiseigenaren gaat ervan uit dat de installateur ongevraagd advies geeft over de mogelijkheden, kosten en subsidies van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Met dat vertrouwen zal iedere cv-monteur blij zijn. Maar om een goede beslissing te kunnen nemen, heeft u aan de technische kennis van de monteur niet genoeg. Ook andere vakgebieden spelen dan een rol.
Wachten op stadswarmte of nú een warmtepomp?
Steeds meer mensen vragen zich af of het moment is aangebroken om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Die vraag is lang niet altijd eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. De vuistregel is dat u de investering in een warmtepomp in tien à twaalf jaar terugverdient. Maar er zijn allerlei omstandigheden denkbaar waardoor dat in uw woonsituatie anders kan liggen. Bovendien kan de (energie)wereld snel veranderen. Stijgt de prijs van gas, dan verdient een warmtepomp zichzelf steeds sneller terug, om maar iets te noemen. Een degelijk energieadvies houdt met ál die factoren rekening.
Het is ook belangrijk om de plannen van uw gemeente te kennen. Krijgt uw woning binnenkort een aansluiting op een warmtenet (stadswarmte), dan is een warmtepomp waarschijnlijk niet nodig. In zo'n geval kan het beste advies wel eens zijn: even afwachten. (En dan zijn er ook nog warmtepompen in ontwikkeling die juist heel goed te combineren zijn met stadswarmte. Nóg een reden om een specialist te raadplegen.)
Bouwkundig advies
Wilt u uw huis een duurzame toekomst bezorgen, dan zijn ook bouwkundige aspecten van belang. Voordat u een keuze maakt voor een bepaald verwarmingssysteem, is het verstandig om goed te kijken naar 'de schil'. De mate waarin uw muren, dak en vloeren geïsoleerd zijn (of kunnen worden) heeft consequenties voor de keuzes die u maakt. Hetzelfde geldt voor dubbel (of driedubbel) glas. Ook de constructie van het dak kan een rol spelen, bijvoorbeeld met het oog op een zonneboiler of zonnepanelen. Bouwkundige vragen stelt u natuurlijk het beste aan iemand met bouwkundige kennis. En hoewel sommige cv-monteurs ook dáár verstand van hebben, zijn ze geen expert op dat gebied.
Geen vragen meer stellen? Natuurlijk wel!
Kunt u dus maar beter géén vragen meer stellen aan de cv-monteur die bij u thuis komt? Natuurlijk wel! U krijgt ongetwijfeld een verstandig antwoord. Plus het advies om een afspraak te maken met een gespecialiseerde energieadviseur én een bouwkundig adviseur.