Wat doet het Energielabel met de waarde van uw woning?
Beter Energielabel, hogere verkoopprijs
Al jaren stijgt de gemiddelde verkoopprijs van de woningen in Nederland. Na een kleine dip in 2022 gaan de huizenprijzen inmiddels weer kwartaal na kwartaal omhoog. De waarde van uw woning is meer dan ooit (ook) afhankelijk van de energieprestaties. Die prestaties worden samengevat in het Energielabel. Heeft u plannen om uw huis te verkopen, dan is dat een goede aanleiding om eens kritisch te kijken naar het Energielabel. Maar ook als u uw stookkosten omlaag wilt brengen, is het verstandig om te onderzoeken hoe u uw Energielabel kunt verbeteren. Welke maatregelen zijn er in uw woning mogelijk?
Wanneer krijgt een huis een Energielabel?
In 2015 hebben alle woningen in Nederland een voorlopig Energielabel gekregen. Wanneer een huis wordt verkocht, is de verkoper verplicht om een nieuw Energielabel te laten vaststellen. Voor huurhuizen geldt die verplichting voor de verhuurder op het moment dat de woning een nieuwe huurder krijgt. Voor het vaststellen van een Energielabel komt een energieadviseur bij u langs om uw huis op een aantal criteria te beoordelen. De adviseur maakt een rapport op en daar komt een Energielabel uit dat de energieprestatie van uw huis weergeeft in een benodigd aantal kWh per vierkante meter woonoppervlak per jaar.
Energielabels: van A++++ tot G
De toekenning van een Energielabel is (veel) meer dan een sticker met één letter. Het is een uitgebreid rapport dat gedetailleerd laat zien wat de energieprestaties van uw woning zijn. De resultaten van het onderzoek door de energieadviseur leiden volgens een vaste rekenmethode tot de eindscore. Het beste Energielabel is A++++. Zo’n woning is héél zuinig; in de praktijk betekent het meestal dat het huis energieneutraal is of zelfs méér energie opwekt dan het verbruikt. De meest onzuinige woningen krijgen Energielabel G.
Het Energielabel en de waarde van uw huis
De waarde van een woning is afhankelijk van veel verschillende factoren. De energieprestatie is er daar één van. Volgens makelaarsvereniging NVM wordt de invloed van het Energielabel op de waarde van een woning steeds groter. Een ‘labelsprong’ van Energielabel D naar A+ bijvoorbeeld, zorgde er in 2023 voor dat een woning gemiddeld ruim 10% meer waard werd. Daar komt bij dat woningen met een zuiniger Energielabel gemiddeld sneller verkocht worden dan minder energiezuinige woningen. Dat is voor eigenaren die hun huis binnenkort willen gaan verkopen een belangrijk voordeel.
Duurzamer huis, beter Energielabel
Hoe duurzamer uw huis, hoe gunstiger het Energielabel dat erbij hoort. Wilt u het Energielabel van uw woning verbeteren, dan zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen. Welke verduurzamingen voor u het meest relevant zijn, hangt vooral af van het Energielabel dat uw woning nú heeft.
Uw woning heeft Energielabel A
Uw woning is héél goed geïsoleerd. Daarnaast heeft u waarschijnlijk zonnepanelen en een warmtepomp. Heeft u een cv-ketel, dan is dat in ieder geval een zeer energiezuinig model. De opties om aan een Energielabel A nog één of meer plusjes toe te voegen, zijn beperkt. Van de cv-ketel (als die er is) overstappen op een hybride of all-electric warmtepomp is één van de mogelijkheden.
Uw woning heeft Energielabel B
Ook woningen met Energielabel B zijn meestal goed geïsoleerd. Als u nog geen zonnepanelen en/of een warmtepomp heeft, zou u daarmee de stap naar Energielabel A kunnen maken. Ook HR++-glas of bijvoorbeeld triple glas in plaats van dubbelglas is een mogelijkheid.
Uw woning heeft Energielabel C
Een woning met Energielabel C is waarschijnlijk niet slecht geïsoleerd, maar er zijn verbeteringen mogelijk. Door de isolatie van het dak, de spouwmuren en/of de vloer te optimaliseren zou u de stap naar Energielabel B kunnen zetten.
Uw woning heeft Energielabel D
Als u nu nog Energielabel D heeft, zijn er verschillende manieren om uw huis energiezuiniger te maken. U kunt denken aan het isoleren van de spouwmuren, maar ook aan het vervangen van de kozijnen. Heeft u enkelglas of dubbelglas, dan zet u met HR++- glas meteen een flinke stap. Ook een moderne cv-ketel met een hoog rendement is een verstandige investering. En als er ruimte is op uw dak, kunt u zonnepanelen overwegen. Met één of twee van de genoemde maatregelen kunt u uw Energielabel al verbeteren.
Uw woning heeft Energielabel E
Voor de meeste woningen met Energielabel E is isoleren het belangrijkste aandachtspunt. Kijk vooral na of het mogelijk is om uw dak van isolatie te voorzien. Daarna of daarnaast kunt u ook met andere, hierboven genoemde maatregelen (HR-cv-ketel, HR++-glas, zonnepanelen) het Energielabel verbeteren.
Uw woning heeft Energielabel F of Energielabel G
Uw huis is bepaald niet energiezuinig. Maar dat nadeel heeft ook een voordeel: wat u ook aan verduurzaming doet, u zult het effect op uw energierekening al snel merken. Het dak, de vloer en/of de spouwmuren isoleren, nieuwe kozijnen, dubbelglas of HR++-glas; een beter Energielabel is al snel binnen bereik.
Een verbeterd Energielabel is niet gratis
Verduurzamen vraagt bijna altijd om een investering. Goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om de financiële lasten wat lichter te maken. Zo neemt de overheid een flink deel van de kosten op zich als u uw woning gaat verduurzamen, in de vorm van subsidies. Diverse banken bieden voor het verduurzamen van uw woning speciale leningen tegen gunstige voorwaarden. Voldoet u niet aan de eisen die gelden voor een lening bij de bank, dan is de kans groot dat u wél in aanmerking komt voor een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.
Poll