Een woning die energieneutraal is, wekt over een heel jaar dezelfde hoeveelheid energie op als wat er in en om het huis aan energie wordt verbruikt. In Nederland kan dat alleen met een aansluiting op het elektriciteitsnet, doordat het nog niet mogelijk is om stroom efficiënt en voor langere tijd op te slaan. Zonnepanelen produceren in het voorjaar en de zomer veel energie en leveren die terug aan het net. In de winter en de herfst is de productie onvoldoende en is er elektriciteit ‘van buiten’ nodig. Een energieneutrale woning noemen we ook wel een nul-op-de-meter-woning.
De termen CO2-neutraal, klimaatneutraal en energieneutraal worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde.
Een woning die CO2-neutraal is, stoot geen CO2 uit. In de praktijk betekent dat in ieder geval dat de woning geen aardgas verbruikt. Daarnaast moet de elektriciteit op een duurzame manier geproduceerd zijn.
Is een woning (of een ander gebouw) klimaatneutraal, dan wordt er uitsluitend energie verbruikt die afkomstig is uit duurzame bronnen. Een klimaatneutrale woning is dus niet per definitie óók energieneutraal.