Feenstra juicht wettelijke certificering van cv-installateurs toe
Feenstra, de grootste installateur van ons land, juicht het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid toe dat installatiebedrijven wettelijk gecertificeerd moeten zijn. In de Tweede Kamer werd vandaag gesproken over het rapport van de Onderzoeksraad naar de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Dit naar aanleiding van het schrikbarend aantal doden en honderden gewonden door slecht geïnstalleerde of defecte cv-ketels.
De minister van Wonen en de minister van Volksgezondheid hebben inmiddels maatregelen genomen. Maar tot een wettelijke erkenning van installateurs die cv-installaties aanleggen, heeft dat nog niet geleid.
"Het invoeren van deze wettelijke certificering kan levens redden. Dagelijks maken mijn monteurs levensgevaarlijke situaties mee als slecht opgeleide installateurs of handige buurmannen een ketel hebben geïnstalleerd."
Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra
Vergiftiging vooral in flats
De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging in huis is veelal te wijten aan ondeskundige installatie of onderhoud van cv-ketels, meldt de Onderzoeksraad. Groenewegen: ‘Vaak gaat het hier om materialen voor de rookgasafvoer die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, dan wel niet goed gebeugeld zijn. Denk hierbij aan een kunststof- of RVS-doorvoer op een aluminium-systeem.’
Koolmonoxidevergiftiging komt verontrustend vaak voor in flats en appartementengebouwen. 55% van alle incidenten vindt plaats in etagewoningen terwijl dit bouwtype maar 35% van alle woningen in ons land uitmaakt.
‘In een cv-ketel komen water, elektriciteit en gas samen. De installatie en het onderhoud van cv-ketels vergt grote deskundigheid en ervaring’, benadrukt Groenewegen.