Gasverbruik vergelijken begint met de juiste informatie
Tip van de Vakman: Gebruik een stooktabel
Minder gas verbruiken; wie wil dat niet? Steeds meer mensen houden nauwkeurig de meterstanden bij. Een prima begin. Maar hoe vergelijkt u uw stookgedrag op een eerlijke manier met vorige week of vorig jaar? André Wedzinga, cv-hoofdmonteur bij Feenstra, adviseert om gebruik te maken van een stooktabel.
De ene winter is de andere niet
Iedereen is tegenwoordig bewust bezig met het energieverbruik. Daardoor merk ik ook dat veel mensen de meterstanden op de voet volgen. En dat levert veel vragen op. Want het verbruik bijhouden is goed, maar het is nog niet zo makkelijk om de cijfers goed te interpreteren en te vergelijken met voorgaande periodes. Want je kunt het verbruik in een ijskoude winterweek niet zomaar naast een zachte periode in het jaar daarvoor leggen.
In Nederland wisselen koude en minder koude periodes elkaar af. Om een inschatting te kunnen maken van het ‘normale’ gasverbruik, hebben we een bijzondere rekeneenheid: de ‘graaddagen’. Om misverstanden te voorkomen: graaddagen zijn geen dagen, maar een score die we toekennen aan een dag. Wanneer de gemiddelde buitentemperatuur van één dag lager is dan 18C, krijgt die dag een aantal ‘graaddagen’ toegekend.
Het KNMI stelt per dag het aantal graaddagen vast
Een dag krijgt 1 graaddag wanneer het buiten gemiddeld 17C is, 2 graaddagen bij 16C, 3 graaddagen bij 15C enzovoorts. Is de gemiddelde temperatuur tijdens een etmaal 18C of hoger, dan krijgt die dag 0 graaddagen. Het KNMI doet elke dag metingen bij verschillende weerstations in het land en stelt vervolgens het aantal graaddagen vast.
Mijn tip: gebruik een online stooktabel
Een koude dag krijgt van het KNMI veel graaddagen. Op zo’n dag zult u normaal gesproken meer gas verbruiken dan op een warmere dag (met minder graaddagen). In een stooktabel kunt u het aantal graaddagen koppelen aan uw eigen energieverbruik. Op basis van uw gemiddelde (jaar)verbruik laat de stooktabel zien hoeveel gas u naar verwachting gedurende een bepaalde dag of week heeft verbruikt. Dat cijfer kunt u nu vergelijken met uw daadwerkelijke verbruik. Bent u actief aan het bezuinigen, bijvoorbeeld door de thermostaat minder hoog te zetten, dan zou u lager moeten uitkomen dan het ‘te verwachten’ verbruik in de tabel.
Uithuizermeeden
Zelf maak ik regelmatig gebruik van de stooktabel van het Weerstation Uithuizermeeden. Daar kunt u heel eenvoudig uw eigen gegevens invoeren en het te verwachten gasverbruik voor uw woning aflezen. Maar er zijn online ook talloze andere stooktabellen te vinden.
Bonustip: houd ook rekening met andere factoren
De stooktabel is een handig hulpmiddel om te bekijken of u uw gasverbruik daadwerkelijk kunt terugdringen. Maar zo’n tabel weet natuurlijk niet álles. Werkt u bijvoorbeeld sinds kort vaker thuis, dan zal dat ook te zien zijn aan uw gasverbruik. Het is goed om daar rekening mee te houden bij het bijhouden van uw meterstanden en bij het gebruik van een stooktabel.