Geen dak op het zuiden, wél zonnepanelen
Oost, west, zonnepanelen vinden het best
Heeft u voor zonnepanelen een dak op het zuiden nodig? Nee! Sterker nog: een dak op het oosten en westen heeft een paar belangrijke voordelen als het om energie van de zon gaat. En die voordelen worden de komende jaren alleen maar groter. In dit artikel leest u waarom zonnepanelen óók interessant zijn als u een oost-westdak heeft.
Zonnepanelen: ook op een oost-westdak
Om 13.00 uur* staat de zon aan de zuidelijke hemel. De zon bereikt op dat moment het hoogste punt. Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, leveren dus het hoogste rendement op. Maar niet ieder huis heeft een dak op het zuiden. Bewoners van een huis met een oost-westdak trekken nog wel eens de conclusie dat hun dak ‘dus’ niet geschikt is voor zonne-energie. Dat is jammer. Ook met zonnepanelen op een oost-westdak kunt u namelijk veel duurzame stroom produceren en dus flink besparen op uw energierekening.
*Van april tot oktober, door de zomertijd. In de wintermaanden staat de zon om 12.00 uur het hoogst.
Minder rendement op het oosten en westen
Een zonnepaneel op het oosten of westen levert minder elektriciteit op dan een paneel op het zuiden. Daar hoeven we niet omheen te draaien. Maar het rendementsverlies is minder groot dan u misschien denkt. Hoe groot het verschil tussen ‘zuid’ en ‘oost/west’ precies is, daar zijn de deskundigen het nog niet helemaal over eens. Afhankelijk van de omstandigheden levert een zonnepaneel op het oosten of westen 5% tot 20% minder rendement op dan een paneel op het zuiden. De kosten van uw zonnepanelen verdient u terug in 8 à 10 jaar. Heeft u een oost-westdak, dan zult u 1 à 2 jaar langer nodig hebben. Maar ook in dat geval haalt u uw investering er makkelijk uit, want zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee.
Zonnepanelen: goedkoper en beter
Tot 2016 zijn de aanschafkosten van zonnepanelen steeds verder gedaald. Volgens Milieu Centraal daalde de prijs tussen 2016 en 2021 met gemiddeld 3,7% per jaar. Onder meer door de hogere inflatie is de prijs van zonnepanelen ná 2021 gaan stijgen. Tegelijkertijd neemt de opbrengst per zonnepaneel al jaren toe. Tien jaar geleden was het gemiddelde maximale vermogen van een paneel 200 Wp, inmiddels zijn er al zonnepanelen met een piekvermogen van 330 Wp. De aanschafkosten per wattpiek zijn daardoor sterk gedaald. Als we vervolgens ook nog eens rekening houden met de hogere energieprijzen, wordt het al snel duidelijk: het is financieel steeds interessanter geworden om zelf energie te gaan produceren met zonnepanelen. Oók als uw huis geen dak op het zuiden heeft.
Méér zonnepanelen op een oost-westdak
Veel huizen waarvan het dak op het oosten gericht is, hebben óók een dak op het westen. Heeft u zo’n dak, dan kunt u waarschijnlijk méér zonnepanelen plaatsen dan op een noord-zuiddak. (De noordzijde van een dak is niet geschikt voor zonnepanelen.) Op een oost-westdak is de opbrengst per paneel iets lager, maar dat kunt u dus ruimschoots compenseren door méér zonnepanelen te plaatsen. Uiteraard brengt het plaatsen van meer zonnepanelen wel een grotere investering met zich mee.
Het oosten en westen hebben ook voordelen
Ook op een oost-westdak is het dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen te laten installeren. Daar komt nog bij dat zonnepanelen op een dak met een oost-westrichting zelfs een aantal voordelen hebben.
Oost-west: beter voor het elektriciteitsnet
Het elektriciteitsnet krijgt het de komende jaren zwaar. Veel woningen gaan van het gas af en de populariteit van bijvoorbeeld de warmtepomp en de elektrische auto neemt snel toe. Tegelijkertijd liggen op steeds meer daken zonnepanelen. De woningen en kantoorgebouwen kunnen lang niet alle energie die ze produceren zelf afnemen. De overtollige stroom leveren ze dus terug aan het elektriciteitsnet. Dat doen ze vooral aan het begin van de middag, wanneer de zon het hoogst staat. Over enkele jaren zou die piek rond het middaguur wel eens een probleem voor het net kunnen worden. Een batterij waarmee u thuis energie opslaat kan een deeloplossing zijn, maar het is een stuk handiger als we de productie van stroom wat meer over de dag kunnen verdelen. En dat is nu precies wat zonnepanelen op het oosten en westen doen. Die produceren op zonnige dagen namelijk vooral in de ochtend en in de namiddag veel stroom.
Profiteren van variabele tarieven
Waarschijnlijk heeft u nu nog een vast tarief voor uw stroom. Of u de wasmachine nu ’s morgens of ‘s middags aanzet, voor de elektriciteit betaalt u hetzelfde. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen – en niet alleen voor de stroom die u afneemt, maar óók voor de stroom die u aan het net levert. Het is goed mogelijk dat u dan in de ochtenduren een betere prijs krijgt voor uw elektriciteit dan aan het begin van de middag. Na het afbouwen van de salderingsregeling zou dat op de lange termijn een (klein) voordeel kunnen opleveren voor de eigenaren van zonnepanelen die vooral elektriciteit leveren aan het begin van de dag (zonnepanelen op het oosten) en aan het eind van de dag (zonnepanelen op het westen).
Zonnepanelen op een plat dak: hoe werkt dat?
Op een plat dak staan de zonnepanelen meestal schuin naar het zuiden gekeerd. Het nadeel daarvan is dat een schuin geplaatst zonnepaneel voor schaduw zorgt. Wilt u twee rijen panelen achter elkaar plaatsen, dan is er een flinke tussenruimte nodig. Kiest u voor een oost-westopstelling, dan hoeft dat niet. U kunt de rij zonnepanelen die naar het oosten gekeerd is direct tegen de rij panelen op het westen laten installeren. Als u daardoor meer zonnepanelen kunt plaatsen, kunt u ook meer stroom produceren.
Zonnepanelen: geen btw
Steeds meer huishoudens laten zonnepanelen installeren. Door de alsmaar groeiende populariteit vindt de overheid het al lang niet meer nodig om subsidie op zonnepanelen te geven. Een voordeel waarvan u wél nog altijd profiteert, is afkomstig van de Belastingdienst. Over de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaalt u geen BTW. .