Maakt een warmtepomp veel geluid?
Warmtepompen maken lawaai: feit of fabel?
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Dat hangt af van het type dat u kiest en van de maatregelen die u zelf neemt.
Verschillende warmtepompen, verschillend geluid
In de media is veel aandacht voor warmtepompen en daarbij gaat het regelmatig over het lawaai dat het apparaat zou maken. Van onze klanten krijg ik dan ook steeds vaker vragen over het geluidsniveau van de warmtepomp. Logisch, maar een algemeen antwoord kan ik er niet op geven. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en de hoeveelheid geluid loopt uiteen. Meestal kunt u in de informatie van de warmtepompfabrikant vinden hoeveel geluid (uitgedrukt in dB) de pomp produceert. Twijfelt u of is de informatie onduidelijk, dan kan uw installateur u natuurlijk verder helpen.
Binnenunit en buitenunit
Het geluid van de warmtepomp is vooral afkomstig van de compressor en de ventilator. Heeft de warmtepomp alleen een binnenunit (een ventilatiewarmtepomp bijvoorbeeld), dan kunt u de geluidsoverlast eenvoudig beperken door het apparaat op te hangen in een afgesloten ruimte. Let er wel op dat u de unit ophangt aan een stevige muur met voldoende massa. Heeft de warmtepomp ook een buitenunit, dan produceert die dus geluid buiten uw woning.
Hoe groter hoe stiller
Hoeveel geluid de warmtepomp maakt, is afhankelijk van het type. Zo hebben warmtepompen in de hogere prijsklasse meestal een ingebouwde isolatie, die een groot deel van het geluid opvangt. Als vuistregel geldt: hoe groter de buitenunit, des te minder geluid.
De beste plek voor de warmtepomp
De constructie waarop of waaraan u de warmtepomp bevestigt, heeft invloed op het geluid. Een wand die niet massief is of een plat dak met een houten constructie kan lage tonen versterken. Zulke plekken zijn dus zeker niet geschikt voor de buitenunit van de warmtepomp. Ook een hoekje is niet ideaal, omdat daar de kans bestaat op weerkaatsing van het geluid.
Mijn advies is om de warmtepomp te plaatsen op een massieve, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op grindtegels of beton. Met trillingsdempers of een stevige, met rubber gevoerde voet, kan het geluidsniveau verder verlagen. Een beugel aan de buitengevel werkt ook prima. Plaats de buitenunit van de warmtepomp in een vrije ruimte of tegen een rechte wand. Het beste is om de uitblaasopening van de buitenunit op minimaal tien meter afstand van een tegenoverliggende muur te plaatsen. Een heg is geen probleem, die zal het geluid juist absorberen. Blijf verder als het even kan uit de buurt van ramen of deuren die regelmatig openstaan.
Plaats de warmtepomp niet in de buurt van een warmtebron, bij brandbare materialen, bij de uitmonding van een ventilatiesysteem of dichtbij bladverliezende bomen en planten.
Vermijd daarnaast dat de warmtepomp direct in de richting blaast van de overheersende windrichting. De warmtepomp moet het condenswater goed kunnen afvoeren, om invriezing te voorkomen.
Vindt u geen geschikte plek op de begane grond? Denk dan eens aan een plat dak of een dakkapel. Daarbij moet u er natuurlijk wél op letten dat de ondergrond sterk genoeg is en veilig bereikbaar is voor service en onderhoud.
Omkasting
Diverse leveranciers van warmtepompen bieden geluidwerende omkastingen aan. Daarnaast zijn er geluidwerende hekwerken verkrijgbaar. Die hebben hetzelfde effect als een heg, maar ze nemen minder ruimte in. En snoeien hoeft niet!
Tip
Overweegt u de aanschaf van een warmtepomp, maar twijfelt u omdat u geluidsoverlast vreest? Een goede installateur zoekt en denkt graag met u mee over een geschikte plek waarbij de geluidsoverlast minimaal is.