Haal het maximale uit uw zonnepanelen
4 Manieren om optimaal te profiteren van uw eigen zonnestroom
Op meer dan twee miljoen woningen in Nederland liggen zonnepanelen. Die produceren bijna het hele jaar elektriciteit. Als eigenaar van zonnepanelen gebruikt u maar een klein deel van uw stroomproductie zelf. Daar merkt u niets van, omdat u dankzij de salderingsregeling onbeperkt kunt terugleveren aan het net, tegen een aantrekkelijk tarief. Maar hoe gaat dat wanneer de salderingsregeling straks eindigt? In dit artikel leest u hoe u zich nu al kunt voorbereiden.
Hoe zit het nu precies met die salderingsregeling?
Wanneer uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u zelf verbruikt, levert uw zonnestroominstallatie die energie automatisch terug aan het elektriciteitsnet. U krijgt voor die stroom precies dezelfde prijs als u zelf voor uw elektriciteit betaalt; dat noemen we de salderingsregeling. In de prijs per kWh zit een flink bedrag aan energiebelasting en dat gedeelte krijgt u bij het terugleveren dus eigenlijk cadeau. Volgens de huidige plannen komt er op 1 januari 2027 een einde aan de salderingsregeling.
We gebruiken maar een fractie van onze zonnestroom
Al lijkt het nog ver weg, het is verstandig om nu al na te denken over de situatie ná de salderingsregeling. Volgens verschillende berekeningen verbruiken huishoudens zelf hooguit 30% van de energie die ze met zonnepanelen opwekken. Meestal is het zelfs niet meer dan 10%! Als salderen straks niet meer kan, is het dus behoorlijk de moeite waard om zoveel mogelijk gebruik te maken van uw eigen zonnestroom.
Het net is (bijna) vol…
De afgelopen tijd is het al enkele keren voorgekomen dat het elektriciteitsnet tijdelijk geen stroom kon afnemen van particuliere eigenaren van zonnepanelen. De reden? Het net is (bijna) vol. Op diverse plaatsen is de capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt. Op piekmomenten, wanneer de zon uitbundig schijnt, kan het daardoor noodzakelijk zijn om een aantal leveranciers van (zonne)stroom af te schakelen. De netbeheerders werken hard aan uitbreiding en modernisering van het net, maar ondertussen groeit het gebruik van elektriciteit snel. Tijdelijke overbelastingen van het elektriciteitsnet zullen dan ook regelmatig blijven voorkomen. Ook dat is een goede reden om efficiënter om te gaan met de stroom die u zelf produceert.
4 Manieren om de stroom van uw zonnepanelen optimaal te gebruiken
1. Sla de elektriciteit op in een thuisbatterij.
De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om overtollige elektriciteit op te slaan en later pas te gebruiken. Dat kan inderdaad, met behulp van een thuisbatterij. Helaas zijn zulke batterijen nog niet in staat om grote hoeveelheden energie voor langere tijd te bewaren. Een oplossing voor de overbelasting van het net zijn ze dus niet, maar in de toekomst kunnen ze waarschijnlijk wel een bijdrage leveren.
2. Zet de wasmachine, de droger en de vaatwasser aan als de zon schijnt.
Bent u gewend om ’s avonds, als u thuiskomt van uw werk, een wasje te draaien? Of zet u vaak na het avondeten de vaatwasser aan? Dat voelt logisch, maar als u zonnepanelen heeft, zijn dat precies de momenten waarop ze géén energie produceren. De elektriciteit die u voor uw apparaten gebruikt, komt dan dus niet van uw eigen zonnestroominstallatie, maar gewoon van het net. Zet u de wasdroger, wasmachine of vaatwasser overdag aan, dan is de kans groot dat u wél gebruik maakt van uw zelf opgewekte elektriciteit. De meeste moderne apparaten hebben een timerfunctie, zodat u er makkelijk voor kunt zorgen dat ze zichzelf op het juiste tijdstip inschakelen. Daarbij is het verstandig om niet alle apparaten tegelijk aan te zetten, want dan bestaat de kans dat u alsnog stroom van het net nodig heeft. Wasmachines, drogers en vaatwassers zijn de afgelopen jaren overigens een heel stuk zuinig geworden. Daardoor is ook het effect op het elektriciteitsnet dus relatief klein. Maar alle beetjes helpen.
Het ligt voor de hand dat er in de toekomst slimme apparaten op de markt komen die met een sensor (of op basis van het weerbericht) bepalen wanneer ze het beste aan kunnen gaan. Maar zover is het nog niet.
3. Gebruik de elektrische auto als batterij.
Een elektrische auto beschikt over een batterij met een aanzienlijke capaciteit. Heeft u een elektrische auto én een thuislader, dan kunt u de stroomproductie van uw zonnepanelen voor een flink deel opslaan in uw auto. Laadt u de auto op wanneer de zon schijnt, dan weet u zeker dat de productie van uw zonnepanelen goed besteed wordt. Sommige elektrische auto’s bieden nog een extra mogelijkheid: bi-directioneel laden. De auto kan dan niet alleen stroom opnemen, maar ook leveren. Laadt u de auto overdag op en ontlaadt u de batterij als het donker is, dan levert u aanzienlijk minder stroom terug aan het net.
4. Kies voor zonnepanelen op het oosten en westen.
Verreweg de meeste zonnepanelen liggen op het zuiden. Logisch, want dan profiteren ze van de meeste zonuren. Toch kan het slim zijn om zonnepanelen op het oosten en westen te richten. De piekmomenten op het elektriciteitsnet doen zich meestal voor aan het begin van de middag, wanneer de zon haar hoogste punt bereikt. Er wordt dan veel stroom teruggeleverd aan het net. Zonnepanelen op het oosten en westen produceren de meeste elektriciteit juist in de ochtend en aan het eind van de middag. Dat is wel zo prettig voor het net. En op de langere termijn zou het u ook een financieel voordeel kunnen opleveren. Het is namelijk goed mogelijk dat energieleveranciers in de toekomst flexibele tarieven gaan hanteren. Waarschijnlijk zullen ze dan rond het middaguur de laagste prijs voor uw stroom betalen, omdat het aanbod op dat tijdstip (heel) groot is. In de ochtend en in de namiddag leveren de meeste zonnepanelen minder stroom en is het aannemelijk dat de prijs hoger zal zijn.