Het best beveiligde zonnepaneel van Nederland
World Solar Challenge: spanning loopt op
De grootste zonnerace van de planeet. Dat is de World Solar Challenge. Een loodzware wedstrijd, maar vooral een demonstratie van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Het Vattenfall Solar Team is dit najaar de favoriet voor de wereldtitel en dat zorgt voor hoogspanning. Het zonnepaneel van de auto werd gemaakt op een geheime locatie, met een degelijk beveiligingssysteem.
TU Delft
Elke twee jaar komen teams van studenten uit alle werelddelen naar Australië voor de Bridgestone World Solar Challenge. Speciaal voor die race bouwt ieder team zijn eigen zonneauto. Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit Delft. Met hun tiende Nuna (die voor de gelegenheid NunaX heet) gaan ze er alles aan doen om de wereldtitel mee naar Nederland te nemen.
Uitputtingsslag
Op 13 oktober 2019 staan in Darwin, in het uiterste noorden van Australië, 53 zonneauto's aan de start. Na een uitputtingsslag voor de coureurs én de begeleiders passeren de deelnemende teams een week later (en 3.000 kilometer zuidelijker) de finishlijn in Adelaide. Wat begon als een experiment om zonne-energie onder de aandacht te brengen, is uitgegroeid tot een serieuze race die overal ter wereld op de voet gevolgd wordt. Zoals bij elke wedstrijd is winnen een belangrijk doel. Maar nóg belangrijker is dat de World Solar Challenge laat zien hoe snel duurzame energie zich ontwikkelt.
Wubbo Ockels
In 2001 bouwde Wubbo Ockels, ruimtevaarder en duurzaamheidsdenker, enthousiast mee aan de allereerste Nuna. Bij zijn debuut in Australië was de auto meteen de complete concurrentie te snel af. Sindsdien deden studenten van de TU Delft aan elke editie mee en in totaal wonnen ze de Solar Challenge zeven keer. Het Vattenfall Solar Team gaat dus als topfavoriet naar Australië. Dat is mooi, maar het betekent óók dat de concurrentie je scherp in de gaten houdt. Bovendien is het een flinke uitdaging om elke keer opnieuw innovatief te werk te gaan.
Geheime locatie
Van maart tot juni bouwde het Vattenfall Solar Team in Zwolle dag in dag uit aan de NunaX. Met veel kennis, talent en doorzettingsvermogen creëerden de studenten een auto die zijn weerga niet kent. De NunaX is beter, slimmer en sneller dan al zijn voorgangers, mede dankzij de nieuwste generatie zonnepanelen. Pas op het allerlaatste moment is het superefficiënte en ultralichte paneel op de auto aangebracht. Vóór het zover was, werd het paneel gemaakt op een geheime locatie. Omdat ze al genoeg hadden om van wakker te liggen, drongen de leden van het Solar Team er bij Feenstra Beveiliging (dochteronderneming van hoofdsponsor Vattenfall) op aan om die locatie te veranderen in een onneembare vesting. Want op min of meer toevallige inbrekers zat het team natuurlijk niet te wachten.
Draadloos, dus veilig én duurzaam
Bij het Vattenfall Solar Team staat alles in het teken van duurzaamheid. De beveiliging van de NunaX-panelen was geen uitzondering. Omdat de geheime locatie tijdelijk in gebruik was, was het zonde om bekabeling aan te brengen. In plaats daarvan koos Feenstra voor een draadloos systeem. De kwaliteit van het draadloze beveiligingssysteem van Feenstra is zo hoog dat er een BORG-certificaat klasse 2 wordt afgegeven voor de combinatie van het beveiligingssysteem met stevig hang- en sluitwerk. Veel verzekeraars waarderen het BORG-certificaat met een korting op de premie van de inboedelverzekering.
Het NunaX beveiligingssysteem
- Magneetcontacten
In diverse ingangen is een magneetcontact aangebracht. Als de alarminstallatie is ingeschakeld, krijgt de alarmcentrale een signaal zodra een van de deuren wordt geopend. - Bewegingsmelders
In de ruimte waar het zonnepaneel ligt opgeslagen zijn bewegingsmelders geplaatst. Ongewenste bezoekers worden direct gesignaleerd. - Buitenflitser
Aan de buitengevel is een flitser bevestigd. Inbrekers weten dus direct dat hun komst niet onopgemerkt blijft.
Beveiliging van werkplaatsen
Helaas is het zonnepaneel van een raceauto niet het enige doelwit van inbrekers. Professioneel gereedschap en specialistische apparatuur worden steeds duurder en zijn daardoor een aantrekkelijke buit. Werkplaatsen met een waardevolle inventaris worden dan ook steeds vaker voorzien van een alarmsysteem met doormelding naar een particuliere alarmcentrale. Zo'n beveiligingssysteem verkleint de kans op een inbraak flink. Voor de NunaX heeft het beveiligingssysteem van Feenstra zijn werk gedaan. Auto én zonnepaneel zijn klaar en worden inmiddels getest.