Het broeikaseffect in de achtertuin
Deel 11 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO₂-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Regelmatig verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton. Vandaag deel 11.
Pompoenen-Tomaten 1-0
In ons nieuwe huis hebben de kinderen veel ruimte. Niet alleen in het huis, maar ook eromheen. In 2017 hebben we in de achtertuin een glazen kas neergezet van zes bij zes meter en vier meter hoog. Ze kweken er hun eigen pompoenen, watermeloenen en tomaten. Dat klinkt natuurlijk behoorlijk idyllisch en meestal is het dat ook. Het broeikaseffect kon je dit jaar in onze achtertuin in de praktijk beleven én proeven. Tijdens de warme zomer waar geen eind aan leek te komen, draaide ons mini-tuinbouwbedrijf op volle toeren. Vooral de groei van de pompoenen was onstuitbaar. Eigenlijk ging dat een beetje té goed, want we hebben gemerkt dat watermeloenen en pompoenen de woekeraars van de plantenwereld zijn. Daar zullen de tuindertjes volgend jaar iets aan moeten doen, zodat we dan bijvoorbeeld óók wat tomaten kunnen oogsten. Die moesten dit jaar in de strijd tegen de pompoenen jammerlijk het onderspit delven. Maar de pompoenen uit onze eigen kas, díe smaken voortreffelijk!
Zonnepanelen
Onze broeikas is volledig energieneutraal en uiteindelijk is het de bedoeling dat dat straks geldt voor het héle huis. Zover zijn we nu nog niet, maar ik durf te zeggen dat we al op 90% zitten. Elektriciteit gebruiken we nu nog van het net, maar dat is groene stroom. Daar kun je misschien vraagtekens bij zetten, maar ik vind dat ik me als consument niet hoef te verantwoorden voor de herkomst van groene stroom. Dat is aan de stroomproducent. Op de langere termijn gaan we onze elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen. Afgelopen zomer zijn we daarmee begonnen. We hebben acht PV-panelen op het dak gelegd met een piekvermogen van 320 Watt.
Zonneboiler
Tegen het huis aan staat een schuur, waarvan de bouw niet voldoet aan de hedendaagse eisen - in ieder geval niet aan mijn hedendaagse eisen. De schuur gaat dus plat, maar de fundamenten zijn wél bruikbaar. Om die te kunnen herstellen, hebben we de binnenkant helemaal uitgegraven. Op de plaats waar nu de oude schuur staat, komt volgend jaar of het jaar daarna een aanbouw van zo'n 2,5 bij 8 meter. Daarin gaan we een badkamer maken en een ruimte waar onder meer de wasmachine komt staan. Het dak dat we er dan bij krijgen, ligt gunstig op de zon. Daardoor kunnen we op het nieuwe dak tien tot vijftien zonnepanelen en zonthermische panelen leggen. Die gaan veel energie opleveren en die gaan we inzetten voor een zonneboiler, die ons van het grootste deel van ons warm water gaat voorzien. En het resterende deel dan? Dat gaan we met een warmtepomp doen. Uiterlijk in 2020 willen we die up and running hebben.
Dit is het laatste deel van Didier's terugblik-blog.