Tip van de Vakman: Het mag iets minder koud.
Veel koelkasten en vriezers verbruiken onnodig veel stroom.
De koelkast is één van die apparaten die we dagelijks gebruiken, maar meestal zonder er bij stil te staan. Hoe zouden we zonder koelkast onze groenten, vis, vlees en zuivelproducten vers moeten houden? Kortom, de koelkast moeten we koesteren. Maar denkt u er wel eens over na dat uw koelkast 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u aan het werk is? En dat het apparaat dus ook op ieder moment van de dag energie verbruikt? Nika doet dat wel.
Energie besparen is inmiddels voor iedereen interessant. Als ik bij mensen thuis aan het werk ben, krijg ik dan ook regelmatig de vraag of ik tips heb voor een lagere energierekening. Ik loop dan meestal even naar de koelkast. Niet om er iets lekkers uit te halen, maar om samen met de bewoner te kijken naar de temperatuur.
"Mijn tip: check de temperatuur van uw koel-/vrieskast" Nika Colijn
De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Uw levensmiddelen blijven dan het langst vers en lekker. In lang niet alle koelkasten kunt u de temperatuur aflezen; veel apparaten hebben bijvoorbeeld alleen een knop met vijf standen. In de meeste gevallen komt u dan met stand 3 het dichtst in de buurt van een temperatuur van 4 graden. Maar het kan handig zijn om de werkelijke temperatuur te checken met een speciale koel-vriesthermometer. Blijkt het in de koelkast kouder dan 4 graden, dan kan de knop naar een lagere stand. Dat is beter voor de houdbaarheid van wat er in de koelkast staat én u bespaart er energie mee. Want 1 graad minder koud betekent 6% minder elektriciteitsverbruik!
Vrieskisten, vrieskasten en vriesvakken zijn overal ter wereld standaard ingesteld op -18 graden. Volgens recent onderzoek blijven de meeste levensmiddelen in de vriezer net zo lang goed op -15 graden. Ook dat zou uiteraard een forse energiebesparing én een verlaging van de CO2-uitstoot met zich meebrengen. Toch hebben de fabrikanten van vriezers er nog niet voor gekozen om hun apparaten voortaan in te stellen op een minder lage temperatuur. Zo lang daarover geen overeenstemming bestaat, zal ik het ook nog niet aan u adviseren. Maar we houden de ontwikkelingen in de gaten!
Bonustip: kijk ook eens kritisch naar de leeftijd van uw koelkast.
Koelkasten verbruiken áltijd energie. Dag en nacht. Een koelkast die zuinig is met elektriciteit levert dus heel wat winst op: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Koelkasten die acht jaar of ouder zijn, verbruiken véél meer energie dan de moderne apparaten. Heeft u zo’n oud apparaat in huis, dan is het zeker de moeite waard om serieus aan vervanging te denken.
En nu we toch bezig zijn… ook met de volgende tips verlaagt u het stroomverbruik van uw koel-/vrieskast:
- Zet de koelkast als het even kan niet in de zon of dichtbij een verwarmingsradiator.
- Zorg voor 10 centimeter ruimte tussen de achterkant en de muur.
- Houd de koelkast van binnen en van buiten schoon.
- Vriest u eten in of bewaart u warm eten voor de volgende dag, laat het dan afkoelen voordat u het in de vriezer of koelkast zet.
- Let erop dat de deur niet onnodig lang openstaat.