Het WK Voetbal en de energietransitie
Brazilië en de warmtepomp behoren tot de topfavorieten
De energietransitie is net als het WK Voetbal. Iedereen weet ongeveer welke kant het uit zal gaan, maar niemand kan met zekerheid voorspellen wie de winnaar wordt. En verrassingen zijn altijd mogelijk.
'Dit wordt dé vervanger voor uw cv-ketel!'
Dat we van het aardgas af moeten, daar is (bijna) iedereen het inmiddels wel over eens. Maar wat ervoor in de plaats komt, is veel minder duidelijk. Zo nu en dan meldt zich weer iemand die met grote stelligheid beweert dat er één techniek is die dé oplossing zal zijn voor het verwarmen van onze huizen in pakweg 2030, 2040 of 2050. Dit voorjaar reageerde Susanne van Suylekom, programmamanager bij de Stichting HIER Klimaatbureau, in de Volkskrant sceptisch op al dat 'demoniseren en ophemelen'. Gelijk heeft ze.
De energietransitie draait om ú
Susanne vindt dat we 'techniekneutraal' moeten gaan communiceren. Een mooie term, die ik inmiddels regelmatig van haar leen. We moeten niet langer de techniek centraal stellen, maar ons richten op u, de bewoner. Het zou mij niet verbazen als u het spoor inmiddels een beetje bijster bent, als het over energietransitie gaat. Terwijl het toch héél belangrijk is, dat u straks ongeveer weet waar u aan toe bent. Voor iedere gemeente, voor iedere wijk en voor iedere straat zullen er in de toekomst energie-oplossingen op maat worden ontwikkeld. En dan is het wél zo handig als u tegen die tijd kunt meepraten en een doordachte keuze kunt maken.
Hoe rendabel is mijn investering?
Bij Feenstra weten we natuurlijk álles van techniek. Maar bij het verduurzamen van een woning komt veel méér kijken. Onze adviseurs zijn goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, maar u verwacht ook dat ze met u meedenken over andere aspecten. Hoe rendabel is mijn investering op de lange termijn? Krijg ik straks te maken met fiscale maatregelen? Loop ik geen subsidies mis? Op die vragen wilt u een eerlijk, weloverwogen antwoord. En terecht. Onze energieadviseurs zijn zich daarvan bewust en leggen er (véél meer dan vroeger) de nadruk op.
De kanshebbers: Brazilië, Duitsland en de warmtepomp
Het állerbelangrijkste is dat u als bewoner een eerlijk antwoord krijgt op uw vragen. Altijd. En een eerlijk antwoord is helaas niet altijd een glashelder antwoord. Want zoals we niet zéker weten dat Brazilië (of Argentinië, of Duitsland, of...) wereldkampioen wordt, zo weten we ook niet welke techniek over vijf jaar dé perfecte oplossing voor de verwarming van uw huis is. Maar dat de (hybride) warmtepomp net als Brazilië tot de favorieten behoort, is wél duidelijk.
Woningen van na 2000? Geen discussie.
In de nieuwbouw is er eigenlijk geen discussie meer; daar is een all-electric warmtepomp de meest duurzame oplossing. Woningen van ná 2000 kunnen vrijwel allemaal overstappen op verwarming met behulp van een hybride warmtepomp. Maar alles wat daarvóór is gebouwd -en dat is nog altijd het leeuwendeel van onze woningvoorraad- is een groot vraagteken.
U kiest zelf
Heeft een gesprek met een energieadviseur dan eigenlijk wel zin? Jazeker. Want een goede adviseur kan u een duidelijk overzicht geven van de huidige stand van zaken en van de verwachtingen op technisch gebied. Bovendien kan hij of zij u precies vertellen wat er in uw woning kan. En wat er niet kan. Vervolgens kiest u zelf uw favoriete oplossing.
Wilt u eerst zelf eens kijken of uw huis geschikt is voor, bijvoorbeeld, een warmtepomp? Doe dan de woningcheck op onze website. En wilt u ook meteen weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Daar hebben we een persoonlijk zonnepanelenadvies voor.