Hoe groen is groene stroom? Feiten en fabels
10 stevige stellingen over groene stroom
U wilt het energieverbruik in uw huis zo duurzaam mogelijk maken. Eén van de manieren om dat te doen is kiezen voor groene stroom. Maar hoe groen is die groene stroom eigenlijk? Maken de energieleveranciers hun duurzame woorden waar? In dit artikel kijken we kritisch naar 10 stevige stellingen over groene stroom. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels?
1. Groene stroom is een vaag begrip
Dat is niet waar. Het zou in ieder geval niet waar moeten zijn. Want wat ons betreft is het glashelder: groene stroom wordt in Nederland opgewekt en is afkomstig van schone en duurzame energiebronnen.
2. Grijze stroom draagt bij aan klimaatverandering
Dat is waar. Grijze stroom is stroom die wordt geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Grijze stroom is dus níét duurzaam en zorgt voor CO2-uitstoot.
3. Elektrische apparaten werken beter op grijze dan op groene stroom
Dat is niet waar. (En andersom ook niet.) Uit ieder stopcontact in Nederland komt dezelfde elektriciteit. Of die groen of grijs is, maakt voor de koelkast, de computer of de elektrische auto geen enkel verschil.
4. Als u kiest voor groene stroom, kan er tóch grijze stroom uit uw stopcontact komen
Dat is waar. Groene en grijze stroom komen door elkaar in het elektriciteitsnet terecht. Het is dus niet zo dat u een ander soort stroom geleverd krijgt wanneer u kiest voor groene stroom. Heeft het dan wel nut om groene stroom te kopen? Jazeker. Als afnemer van groene stroom zorgt u ervoor dat de totale stroomproductie steeds duurzamer wordt. Uw keuze voor groene stroom levert méér duurzame stroomproductie op voor het elektriciteitsnet. Dus hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, des te groter wordt het aandeel van groene stroom op het totale verbruik.
5. We kunnen nog niet volledig overstappen op groene stroom
Dat is waar. De vraag naar stroom is nog altijd groot. Het aandeel van groene stroom in de totale productie groeit weliswaar snel, maar voorlopig hebben we ook nog grijze stroom nodig. In het klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 minstens 70% van ons totale elektriciteitsverbruik halen uit schone, duurzame bronnen. Dat is een ambitieus doel, maar er zijn energieleveranciers die zelfs al verder durven kijken. Zij streven naar ‘fossielvrij leven’ binnen één generatie.
6. Groene energie heeft op het elektriciteitsnet voorrang op grijze stroom
Dat is waar. In de wet is geregeld dat de stroom die is opgewekt uit wind, zon en andere duurzame bronnen als eerste het net op mag. De centrales die stroom produceren door aardgas of steenkool te verbranden zijn pas daarná aan de beurt. Dankzij die wet komt grijze stroom er op sommige dagen in Nederland al niet meer aan te pas. Vooral op zaterdagen en zondagen met veel wind én zonneschijn kan de productie van groene stroom voldoende zijn voor de totale vraag.
7. Wie zeker wil zijn van groene stroom investeert in zonnepanelen of windmolens
Dat is bijna helemaal waar. Heeft u uw eigen zonnepanelen, dan weet u zeker dat u groene stroom produceert, waarvoor u (nadat u de investering in de panelen heeft terugverdiend) niets betaalt. Bovendien is de stroom die uit uw stopcontact komt écht groen…wanneer de zon schijnt. Op andere momenten gebruikt u ook als bezitter van zonnepanelen nog gewoon stroom van het elektriciteitsnet. Tenzij u de mogelijkheid heeft om de stroom die uw zonnepanelen produceren zelf op te slaan.
8. Het is onmogelijk om zelf een windmolen te kopen
Dat is niet helemaal waar. Een complete windmolen is voor de meeste mensen misschien aan de prijzige kant, maar u kunt wél een ‘stukje’ van een windmolen kopen. U doet dat door bij de exploitant van een windpark bij u in de buurt certificaten of ‘Winddelen’ te kopen. U wordt dan de mede-eigenaar en u krijgt recht op een deel van de stroom die de windmolens produceren. Uw energieleverancier trekt die elektriciteit af van uw verbruik. Ook een manier om uw eigen, 100% groene stroom in te kopen.
9. Groene stroom komt niet altijd uit Nederland
Dat is waar. Stroomproducenten kunnen met een ‘Garantie van Oorsprong’ (GvO) aantonen dat hun elektriciteit op een duurzame manier is opgewekt. In ons land is de vraag naar groene stroom groter dan het aanbod, maar in veel andere Europese landen is dat niet zo. Daar hebben producenten zelfs een overschot aan GvO’s (ook bekend als ‘groencertificaten’). Er zijn energieleveranciers die meer ‘groene stroom’ verkopen dan ze zelf kunnen produceren. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen, kopen zij groencertificaten van buitenlandse stroomproducenten, vooral van Scandinavische waterkrachtcentrales. Organisaties die zich sterk maken voor verduurzaming zetten vraagtekens bij de duurzaamheid van deze manier van werken. Volgens de critici levert deze werkwijze geen extra productie van groene stroom op. Of de groene stroom van uw energieleverancier echt uit Nederland afkomstig is, kunt u nagaan met deze ‘Groene stroom checker’.
10. Groene stroom is duurder
Dat is (nog) waar. Bij de meeste energieleveranciers is het tarief voor groene stroom iets hoger dan dat voor grijze stroom.
Poll