Hoe haalt u groen gas in huis?
Het effect van groen gas op het klimaat en op uw energierekening
Eén van de manieren om minder afhankelijk te worden van aardgas, is door over te schakelen op groen gas. Steeds meer mensen stoken hun huis warm met deze duurzame variant op aardgas. In dit artikel leest u wat groen gas is en hoe het een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Wat is het verschil met biogas? Merkt u er in uw woning iets van als u overstapt op groen gas? En wat betekent het voor uw energierekening?
Biogas en groen gas; wat is het verschil?
Biogas wordt gemaakt van ‘natte afvalstromen’: slib, groente- fruit- en tuinafval, koeienmest en andere organische restproducten. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd, bewerkt en gedroogd. Als dat is gebeurd, heeft het gas dezelfde kwaliteit als aardgas. Het heet nu groen gas en dat is de duurzame, niet-fossiele tegenhanger van aardgas. U kunt ermee koken en uw huis verwarmen. Daarnaast kunnen we groen gas gebruiken om brandstof voor auto’s te maken.
Groen gas in uw leidingen
Groen gas wordt toegevoegd aan het Nederlandse gasnet. Daar wordt het dus gemengd met aardgas. In feite krijgt iedereen met een gasaansluiting een mengsel van aardgas en groen gas. Groen gas heeft precies dezelfde kwaliteit als het aardgas dat we uit de bodem halen. Technische aanpassingen aan uw cv-ketel of uw gasfornuis zijn dan ook niet nodig
Kiezen voor groen gas
Op dit moment zijn er in Nederland drie energieleveranciers die hun klanten de mogelijkheid bieden om te kiezen voor 100% groen gas: Powerpeers, Vattenfall en Scholt. Als u aangeeft dat u voortaan groen gas wilt afnemen, zorgt uw energieleverancier ervoor dat precies de hoeveelheid gas die u verbruikt als groen gas aan het net wordt toegevoegd. Hoe meer mensen kiezen voor groen gas, des te groter wordt het groene aandeel in de totale hoeveelheid gas die er door het gasnet stroomt. Bij diverse gasleveranciers is er ook een tussenweg mogelijk: u neemt dan een mix van aardgas en groen gas af.
Groen gas en de CO2-uitstoot
Bij het verbranden van groen gas komt CO2 vrij, net als bij aardgas. Maar bij groen gas was de CO2 al opgenomen in de producten die het biogas vormen. Per saldo voegt groen gas dus geen CO2 toe aan de atmosfeer. Als het natuurlijke afval zou blijven liggen of ergens zou worden opgeslagen of verbrand, zou de CO2 uiteindelijk ook vrijkomen.
Groen gas is duurder dan aardgas
Het produceren van biogas en het opwaarderen van het biogas naar groen gas is een kostbaar proces. Ook voor de bijmenginstallaties zijn flinke investeringen nodig. De prijs van groen gas ligt daardoor iets hoger dan die van aardgas. Wat het prijsverschil met aardgas precies is, verschilt per leverancier. Het tarief dat u betaalt voor groen gas, beweegt mee met de ontwikkeling van de aardgasprijs.
Van het aardgas af, maar niet van het gasnet
De meeste woningen in Nederland hebben een aansluiting op het gasnet. Ook wanneer we straks afscheid nemen van het aardgas, kunnen we het enorme netwerk van leidingen nog goed gebruiken. Er stroomt naast aardgas al veel groen gas door de gasleidingen en dat zal de komende jaren alleen maar méér worden. Daarnaast zijn er plannen om ook andere vormen van duurzaam gas in te zetten. Zo zijn er al proefprojecten van start gegaan om te onderzoeken of het gasnet ook geschikt is voor het transport van waterstof.
Groen gas is écht groen
Energieleveranciers kunnen niet zomaar beweren dat het gas dat ze leveren groen gas is. De onafhankelijke instantie Vertogas controleert de productie en herkomst van het gas. Vertogas geeft certificaten uit voor groen gas. Deze Garanties van Oorsprong (GvO’s) zijn erkend door de Nederlandse overheid. Ieder certificaat staat voor een bepaalde hoeveelheid gas. Daardoor kan Vertogas registreren hoeveel groen gas er in Nederland in het gasnet terechtkomt.
Hoe groot is het aandeel van groen gas?
In 2022 produceerden we in Nederland 225 miljoen kubieke meter groen gas. Dat is ongeveer 2% van de hoeveelheid gas die we in ons land per jaar verbruiken. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 groen gas een aandeel van 20% in de totale gasvoorziening heeft. Dat zou betekenen dat we tegen die tijd 2 miljard kubieke meter groen gas per jaar moeten produceren. Om dat te realiseren is veel extra productiecapaciteit nodig én veel extra organisch afval. Dat is een behoorlijke uitdaging, want mest, gft-afval en slib zijn niet onbeperkt beschikbaar.
Groen gas en gecompenseerd gas
De vraag naar groen gas groeit snel. Zó snel, dat er niet genoeg organisch afval beschikbaar is. Verschillende energieleveranciers bieden daarom ‘gecompenseerd gas’ aan. Kiest u voor gecompenseerd gas (ook bekend als vergroend gas), dan wordt het aardgas dat u afneemt ergens anders gecompenseerd in de vorm van een bijdrage aan klimaatvriendelijke projecten, zoals de aanplant van nieuwe bomen of energiebesparende installaties.
Is waterstofgas ook groen gas?
Waterstof is een van de vele mogelijkheden die we hebben om onze energievoorziening schoner en klimaatvriendelijker te maken. Er zijn al proefprojecten met cv-ketels en auto’s op waterstofgas. Toch is waterstofgas iets anders dan groen gas. Bij het verbranden van waterstof komt alleen waterdamp vrij en géén CO2. Maar bij de productie van waterstof wordt (nu nog) veel aardgas gebruikt en dat zorgt wél voor CO2-uitstoot. Alleen wanneer waterstof wordt gemaakt met windenergie of zonne-energie, is de productie CO2-neutraal. Net als bij groen gas kunnen we voor het transport van waterstof gebruik maken van de bestaande gasleidingen. Groen gas en aardgas kunnen we onbeperkt mengen, maar waterstof kunnen we maar in heel beperkte mate toevoegen aan het (aard)gas dat nu al door de leidingen stroomt. En dat is niet het enige verschil tussen waterstofgas en groen gas. Zo is groen gas zonder problemen geschikt voor iedere cv-ketel, maar om te kunnen verwarmen met waterstofgas is een speciale ketel nodig.
Bewoners weten verrassend veel over groen gas
In juni 2022 legden we het Feenstra Bewonerspanel een aantal vragen voor over groen gas. Meer dan de helft van de respondenten was al bekend met de term ‘groen gas’ en binnen die groep bleek er al veel kennis te bestaan over het onderwerp. Twee van de drie bewoners wisten dat groen gas gemaakt is van natuurlijke grondstoffen. Hoe het groene gas in de leidingen wordt gemengd met aardgas, is minder duidelijk. Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek weet niet of een bewoner met een groen-gas-contract daadwerkelijk groen gas in de woning geleverd krijgt.
Het Bewonerspanel bestaat uit enkele duizenden huurders en woningeigenaren die regelmatig een korte enquête ontvangen over een actueel woon-onderwerp. De antwoorden van de deelnemers zorgen voor waardevolle, actuele inzichten.
Wilt u lid worden van het Bewonerspanel? Dat kan.
Aan groen gas zit een luchtje (aan aardgas trouwens ook)
Groen gas is een reukloos gas, net als aardgas. Toch ruiken we het meteen wanneer iemand even het gasfornuis aan laat staan. De reden daarvoor is even slim als simpel: aan aardgas wordt kunstmatig een geurstof toegevoegd. En dat gebeurt ook bij groen gas. Zo kunnen we een lek in een gasleiding of een per ongeluk opengedraaide brander van het fornuis snel opmerken, voordat er ongelukken gebeuren.
Spraakverwarring: volgens Brussel is aardgas ook groen
In juli 2022 heeft de Europese Commissie een ‘groen label’ gegeven aan elektriciteitscentrales die op aardgas draaien. Daardoor wordt het voor zulke bedrijven makkelijker om investeringen aan te trekken. Er is veel kritiek geweest op het Brusselse besluit, omdat bij het verbranden van aardgas CO2 vrijkomt. Nederland en veel andere landen proberen om die reden het gebruik van aardgas juist terug te dringen. De Europese Commissie vindt dat de gascentrales nodig zijn als vervanging van kolencentrales, die nog veel meer vervuiling veroorzaken. De gascentrales moeten van de Europese Commissie wel uiterlijk in 2035 zijn overgestapt op een klimaatneutrale brandstof, zoals bijvoorbeeld waterstofgas.
Het besluit van de Europese Commissie over groen gas hebben we ook voorgelegd aan ons Bewonerspanel. Daar waren de meningen verdeeld. De meeste respondenten waren het niet eens met een ‘groen label’ voor aardgas, maar er was ook een aanzienlijke groep (33%) die het Brusselse besluit wél begreep. Ongeveer één op de vijf deelnemende bewoners had geen mening over de kwestie.
Poll