Hoe inbraakveilig is uw huis?
Even een blokje om met de hond, naar de bakker op de hoek of naar de glasbak aan het einde van de straat. Dan hoeft de deur toch niet op slot? Beter van wel. Elke 7 minuten vindt er in Nederland namelijk een inbraak plaats. Hoe groot is de kans dat dat bij u thuis is?
Dubbele sloten, buitenverlichting, een alarmsysteem. Er zijn volop mogelijkheden om het inbrekers extra lastig te maken. Want ook inbrekers zijn liever lui dan moe en kiezen graag de slechtst beveiligde huizen. Hoe goed scoort uw huis op dat gebied? Ontdek het met de Veilig Wonen Check.
Goed op slot
71 procent van de mensen die onze Veilig Wonen Check al invulden, doet ramen en deuren dicht en op slot, óók als ze maar heel kort van huis gaan. En dat is maar goed ook. Want inbrekers hebben gemiddeld niet meer dan 30 seconden nodig om een huis binnen te dringen dat niet goed is beveiligd. Zorg dus voor goed hang- en sluitwerk. 47 procent van de deelnemers geeft aan dat hun hang- en sluitwerk voldoet aan de laatste standaarden en is voorzien van de juiste certificering. De rest geeft aan dat hun sloten aan vervanging toe zijn of dat ze eigenlijk geen idee hebben of hun sloten wel van een keurmerk zijn voorzien.
In het licht
Wie zich wil wapenen tegen inbrekers, die sluit niet alleen het huis goed af maar zorgt ook voor voldoende buitenverlichting, liefst met bewegingsmelder. Want inbrekers houden niet zo van licht. Als ze niet ongemerkt in het donker hun gang kunnen gaan, zullen ze liever een ander doelwit kiezen. 60 procent geeft aan dat ze buitenlampen hebben die automatisch aan gaan als het buiten donker wordt. 27 procent heeft wel buitenverlichting maar moet deze zelf in- en uitschakelen met een schakelaar. Dat gebeurt dus niet als er niemand thuis is, het moment waarop het meest wordt ingebroken.
Met vakantie
Inbrekers hebben het vooral druk tijdens vakantieperiodes, als veel mensen van huis gaan. Gelukkig weet bijna iedereen wel dat hun woning dan extra gevaar loopt, en velen treffen maatregelen. 84 procent van de respondenten geeft aan dat zij tijdens hun afwezigheid een bewoonde indruk achterlaten. Bijvoorbeeld door lampen aan te sluiten op een tijdschakelaar of door iemand de post te laten opruimen.
De gelegenheid maakt de dief
Waar mensen minder rekening mee houden is hoe eenvoudig hun woning te beklimmen is. Meer dan de helft van de deelnemers aan de Veilig Wonen Check geeft aan dat er wel eens spullen rond de woning liggen die een kwaadwillende kan gebruiken. Via een ladder of kliko klimt een inbreker zo het dak op. En misschien staat daar boven wel net een badkamerraampje open. Ook gereedschap slingert nog wel eens rond in de tuin. Ook daar kunnen (gelegenheids)inbrekers wel mee uit de voeten.
Alarmsysteem
Uit de resultaten van de Veilig Wonen Check blijkt dat de overgrote meerderheid van de bewoners hun best doet om hun huis inbraakveilig te maken. Toch heeft maar 13 procent een alarminstallatie die vakkundig is geïnstalleerd en in contact staat met een meldkamer. 11 procent geeft aan dat ze wel een alarm hebben maar dat deze niet is aangesloten op de alarmcentrale. Als bewoners bij de inbraak niet thuis zijn, kunnen nooddiensten dus niet snel worden ingeschakeld. Zo kan de inbreker alsnog met de buit ervandoor. De overige 76 procent heeft geen alarmsysteem. Daar kan een inbreker, eenmaal binnen, ongestoord zijn gang gaan als er niemand thuis is. Hoort u bij deze laatste groep? Bekijk hier wat Feenstra voor úw woning en situatie te bieden heeft.
Benieuwd hoe inbraakveilig u woont?