Hoe maak je een zeilschool energiezuinig?
Bewonerservaring: Duurzaam douchen in een Friese zeilschool
Gaan we in de toekomst onze huizen, kantoren en andere gebouwen energiezuinig maken? Of zelfs energieneutraal? Nee. Want waarom zouden we op de toekomst wachten? Overal in Nederland zijn woningeigenaren en ondernemers druk bezig hun huizen en bedrijfspanden duurzaam te maken. In deze serie artikelen leest u duurzame verhalen uit de praktijk. Over klushuizen, zeilscholen en villa's. Over warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Over mooie plannen en spectaculaire bezuinigingen. Over ingewikkelde regels en praktische hindernissen. Maar vooral over mensen met slimme ideeën, gezonde ambities en véél energie. De duurzame toekomst? Die is al begonnen!
In het voorjaar van 2018 begon ondernemer Robbert Kuiper aan de verbouwing van de Hof van Friesland, een grote kop-hals-romp boerderij in het Friese Nijhuizum, vlakbij Workum. De omgeving is een paradijs voor watersporters en de boerderij vormt een prima plek voor zeilscholen en andere groepen die een uitvalsbasis zoeken voor een actieve vakantie. Omdat de voorzieningen niet meer voldeden aan de eisen van vandaag, besloot Robbert het gebouw grondig en duurzaam te moderniseren.
Door zonnepanelen verhuur je meer kamers
Robbert Kuiper: "Ik wilde een accommodatie die zijn tijd vooruit was. Met state-of-the-art bedstedes en hypermodern sanitair. Daarbij stond voor mij vast dat er een energiezuinige installatie voor de verwarming en de douches moest komen. Dat past bij Friesland, een provincie die zich op allerlei manieren groen, milieubewust en duurzaam profileert. En het past bij mij als maatschappelijk bewust ondernemer. Bovendien is het een marketingargument: die grote zonnepanelen op het dak helpen je bij het verhuren van de kamers."
Gigantische zonnepanelen
Robbert: "Duurzame energie is nog altijd een vrij onoverzichtelijke markt. De één roept zonnepanelen, de ander zegt zonneboiler en een derde begint over pelletkachels. Na een warrige start kreeg ik bij Feenstra al snel veel vertrouwen in een adviseur die met voorstellen kwam op basis van enthousiasme én kennis van zaken. Toen heb ik niet meer verder gekeken en gekozen voor een zonneboiler met een capaciteit van 1.500 liter. Het water in die boiler wordt verwarmd door twee gigantische zonnepanelen. Ze zijn zo'n twee meter breed en vijfenhalve meter lang. De zonneboiler verwarmt het water voor de douches, maar levert op termijn ook het warme water dat nodig is voor de vloerverwarming en de cv-radiatoren. Uiteindelijk hebben we straks een energieneutraal systeem."
"Een groot voordeel is dat de boiler al voorbereid is op de toekomst. Komen er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, dan kan de boiler daar gewoon in mee."
Nieuwe eigenaar
De installatie van de zonneboiler en de zonnepanelen verliep afgezien van wat praktische hindernissen helemaal volgens plan. Robbert: "Alles was op tijd klaar, vóór het zomerseizoen. Dat was natuurlijk heel belangrijk. Voor de slaapplaatsen die er nu zijn, heeft de installatie méér dan voldoende capaciteit. Ik was al in de eerste zomer heel tevreden over hoe het werkt. De toekomst zal uitwijzen of het ook op termijn energieneutraal is." Nog tijdens de verbouwing, die in fases wordt uitgevoerd, kreeg de vernieuwde groepsaccommodatie veel aandacht. Onder andere van een collega-ondernemer, die inmiddels de nieuwe eigenaar is geworden. De boerderij die eerst Hof van Friesland heette, gaat sinds dit jaar als Fries en Fruitig door het leven. In de boerderij zijn nu zo'n 30 slaapplaatsen, verdeeld over drie slaapgedeeltes. Het is de bedoeling de capaciteit uit te breiden naar 60 slaapplaatsen verdeeld over zes kamers.