Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?
Lees welke investering uw woning nodig heeft
Vrijwel alle Nederlanders wonen in een huis met gasaansluiting. U ook? Lees dan verder, want de Nederlandse gaskraan gaat op termijn dicht. De grote vraag is dus hoe en wanneer u afscheid neemt van aardgas. En wat zoiets kost. Volgens Milieudefensie kan het zomaar 18.000 euro per woning zijn. Dat is schrikken, maar elk huis is anders, dus voor wie geldt dit bedrag? En wat kunt u doen om voordeliger uit te zijn? Om een goed beeld te geven, hebben we drie scenario’s voor u doorgerekend.
Voor u begint
Om uw huis te verduurzamen, zijn om te beginnen een bouwkundige inspectie en een deskundige installateur nodig. Beide partijen nemen uw huis goed onder loep. Wat is het bouwjaar, de bouwkundige staat en de mate van isolatie? Op wat voor ondergrond staat het en hoe stevig is het dak? Is uw huis verbouwd? Ook de gezinssamenstelling en uw persoonlijke wensen wegen mee. Uit al die informatie ontstaat een helder beeld over welke energiesystemen geschikt zijn voor uw huis.
Voor wij beginnen
We geven u graag een goed beeld van de kosten en mogelijkheden om uw huis te verduurzamen, maar we kunnen natuurlijk niet zien waar u woont. Waar gaan we wél van uit? Alle ramingen zijn gebaseerd op een tussenwoning van 110 vierkante meter. Verder zijn onze drie voorbeelden onderverdeeld op basis van de benodigde verwarmingstemperatuur. Lees door, dan begrijpt u vanzelf waarom. Let op: genoemde bedragen zijn exclusief bouwkundige aanpassingen en aanpassingen voor koken zonder aardgas.
Lagetemperatuurwoning
Heeft uw woning vloerverwarming en goede isolatie? Dan is het vermoedelijk een lagetemperatuurwoning. U kunt het thuis al lekker warm stoken met cv-water van relatief lage temperatuur (35 tot 50 graden). Onder deze categorie valt een deel van de woningen die na 2003 gebouwd zijn, en verreweg de meeste huizen van na 2012. Voor zulke huizen is een warmtepomp waarschijnlijk de beste optie. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, de ventilatievoorzieningen en de bouwkundige staat, liggen de kosten tussen de 8.000 en de 15.000 euro.
Lage-én-hogetemperatuurwoning
Huizen met een combinatie van systemen, bijvoorbeeld vloerverwarming plus radiatoren (50 tot 65 graden watertemperatuur), noemen we lage-en-hogetemperatuurwoningen. Ook die kunnen overgaan op een systeem met een warmtepomp, maar hiervoor zijn wel meer installatietechnische voorzieningen nodig. U moeten rekening houden met een investering van zo’n 18.000 euro.
Hogetemperatuurwoning
Als uw huis minder goed is geïsoleerd, dan is er heet water nodig (75 tot 85 graden) om de winter door te komen. Het gros van het Nederlandse vastgoed bestaat uit dit soort hogetemperatuurwoningen. Voor de overstap naar verwarming op lagere temperatuur, is een bouwkundige keuring noodzakelijk. Als de isolatieschil namelijk niet helemaal in orde is, kan zo’n overstap zorgen voor vocht- en tochtproblemen. Om dit soort nare verrassingen te voorkomen, is vooraf een grotere investering nodig. Het gefaseerd energieneutraal maken van deze woningen kost tussen de 15.000 en 25.000 euro.
Wat als u niet klaar bent voor zo’n grote investering?
De hierboven genoemde bedragen zijn fors. Heeft u hier geen grote spaarpot voor? Geen zorgen, ook dan hebben we enkele bruikbare adviezen voor u.
1. Maak gebruik van subsidies
De overheid heeft flinke ambities voor de energietransitie, en steunt burgers om die te bereiken. Met subsidies op duurzame energiesystemen bijvoorbeeld. Deze financiële support kan de rekening voor uw nieuwe warmtepomp of zonnepanelen flink verlichten. Ook zijn er financieringsverstrekkers die gunstige voorwaarden bieden als u de lening gebruikt voor een duurzame verbouwing.
2. Verduurzaam stap voor stap
Wilt u niet in één klap overstappen naar een aardgasloze woning, dan kunt u het ook rustig opbouwen. Grijp elke kans aan om uw woning beter te isoleren. Daarmee bereidt u zich niet alleen voor op de transitie, u bespaart ook nog eens vanaf dag één op energie. Nieuwe kozijnen? Kies dan voor HR++ of triple glas, in plaats van dubbel. Een grotere stap is om zonnepanelen te laten leggen, zodat u zelf energie opwekt. Of laat het tapwater alvast verwarmen door een zonneboiler. Ook kunt u kiezen voor een hybride systeem van warmtepomp én cv-ketel. Dan bent u al half op weg naar aardgasloos wonen.
Is uw cv-ketel aan vervanging toe, maar bent u nog niet klaar voor een grote investering in een nieuw systeem? Overweeg dan om in de tussentijd een huurketel te gebruiken. Zo bent u voorzien van warmte en kunt u zich rustig beraden op vervolgstappen.
3. Wacht op nieuwe technieken
Vandaag is er veel mogelijk, maar moet u mórgen eens kijken! Er komen steeds weer nieuwe systemen om energie te besparen, die mogelijk nog slimmer en voordeliger zijn. De komst van die alternatieven maakt het u misschien eenvoudiger om passende oplossingen te vinden.
Welke nieuwe systemen zijn er in opkomst? Ten eerste zien we steeds meer verschillende manieren om energie op te wekken en te verspreiden: van water/water-warmtepompen tot elektrische wandverwarming, en van zonneboilers tot houtvergassers. Wat ook belangrijk wordt, zijn systemen die slim schakelen tussen bronnen en verdelers van energie. De stroom die u opwekt, wordt daarmee optimaal ingezet in uw huis en zo nodig aangevuld met stroom van het net. Deze oplossing is extra nuttig als we in Nederland gaan stoppen met het salderen van zelf opgewekte stroom. Lees hier meer tips over hoe u de energietransitie slim kunt afwachten.
Tot slot: is besparen op energiekosten uw motief voor verduurzaming?
Gas wordt op termijn ongetwijfeld duurder, maar vandaag is het nog goedkoper dan stroom. Als u de overstap maakt van aardgas naar elektra, vallen uw energiekosten dus niet direct lager uit. Hoe dan ook is het positief om uw huis te verduurzamen. U vermindert zo uw CO₂-uitstoot en bent helemaal klaar voor de toekomst.