Hoosbui in de badkamer
Een regendouche… waarom ook niet?
Tijdens een wandeling of op de fiets zit bijna niemand op een plensbui te wachten. Maar in de badkamer gek genoeg wel. Daar is de regendouche al een tijdje behoorlijk populair. Heel begrijpelijk, maar als u zelf ook zo’n wolkbreuk in uw douchecabine wilt, adviseer ik u toch om op een páár dingen te letten.
Hoe duurzaam is een regendouche?
Het verwarmen van douchewater kost relatief veel energie. In de meeste woningen in Nederland is zo’n 80% van het warm water bestemd voor de douche. Volgens Milieu Centraal komt dat iedere dag neer op 110 liter warm water. Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden alléén voor het douchen al ruim 200 m3. Wilt u voortaan onder een regendouche stappen, dan betekent dat al snel een verdubbeling van de hoeveelheid water en gas die u verbruikt voor het douchen. Duurzaam is een regendouche dus zeker niet.
20 liter per minuut
Het klinkt geweldig: in uw eigen badkamer lekker ontspannen onder een warme waterval. Maar vindt uw cv-ketel het ook zo’n goed idee? Uit een gewone, traditionele douchekop komt ongeveer 10 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop laat zelfs nog minder water door: maximaal 7,2 liter per minuut. Maar bij een regendouche stroomt er in een minuut al gauw 20 tot 25 liter naar beneden. Niet iedere combi-cv-ketel heeft voldoende capaciteit om zulke hoeveelheden water te verwarmen. En u vindt het vast niet prettig om dagelijks onder een koude waterval te staan…
Mijn tip: gaat u een regendouche aanschaffen, check dan éérst of uw cv-ketel genoeg water kan verwarmen.
Kan uw cv-ketel de watervraag van de regendouche niet aan, dan heeft u verschillende mogelijkheden: een cv-ketel met een grotere capaciteit, een aparte boiler voor de douche of toch maar kiezen voor een traditionele of waterbesparende douchekop.
(Extra tip als u tóch een regendouche wilt: ga óók even na of uw afvoer berekend is op de extra hoeveelheid water!)