Inbraak voorkomen: van huisalarm tot WhatsApp
‘Buurtgevoel is erg belangrijk voor veiligheid’
Huisbeveiliging en buurtpreventie staan in de volle aandacht. Terecht, want in Nederland vinden gemiddeld elke dag ruim 200 huisinbraken plaats. Wat kunt u doen om ongenode gasten buiten de deur te houden?
Een stevige basis
‘Om je huis te beveiligen is een alarmsysteem een heel goede basis’, zegt Jasar Altaf, productmanager Smart Home bij Feenstra. ‘De systemen van nu zijn draadloos en daardoor snel en gemakkelijk te installeren. De melders kun je eenvoudig bevestigen op elke plaats die je wilt beveiligen. Ze communiceren via een soort wifi met de centrale in je huis. En die centrale is altijd in contact met onze alarmcentrale, via dezelfde soort verbinding als een mobiele telefoon. Of dat een bemande meldkamer is, of een virtuele, dat kiest een klant zelf.’
De nieuwe generaties alarmsystemen
‘Handig is dat je de nieuwe generaties alarmsystemen ook met een app op je smartphone kunt bedienen. Sluit bijvoorbeeld een camera met bewegingsmelder aan die automatisch foto’s maakt. Dan kun je die beelden op afstand bekijken. Ook handig als bewijs voor politie of verzekeraar. De mogelijkheden van deze systemen worden alleen maar groter. Zo hebben we ook al een succesvolle proef gedaan met een alarmknop in seniorenwoningen, voor medische noodgevallen. Inclusief een meldingssysteem voor Alzheimer-patiënten die ’s nachts aan de wandel gaan.’ Lees meer over een proef met dit systeem voor seniorenwoningen.
"Inbraakpreventie gaat verder dan alleen een goed alarmsysteem."
Jasar Altaf, Manager Smarthome bij Feenstra
De zwakke plekken
‘Inbrekers zijn altijd op zoek naar zwakke plekken in de beveiliging van uw huis. Heb je bijvoorbeeld goede zichtlijnen naar buiten? Is er buitenverlichting? Wat is de kwaliteit van het hang- en sluitwerk? Hoe goed zijn de ramen te sluiten? Is er een hoge heg? Staat er een kliko die iemand kan gebruiken om een raam te bereiken? Kortom: alles wat van belang is om inbraak te voorkomen. De beveiligingsexperts van Feenstra kunnen een huis én de directe omgeving analyseren op zulke kwetsbaarheden.’ Lees hier tips om inbraak te voorkomen.
Een waakzame buurt
‘Camera’s, sirenes, zware sloten. Die vergroten de veiligheid van een huis enorm. Maar vergeet ook niet hoe belangrijk ‘de buurt’ is. Een oplettende buurman of buurvrouw. Waakzame ogen van mensen die hun hond uitlaten. En wat ook steeds vaker gebeurt: een WhatsApp-groep voor buurtbewoners om elkaar te waarschuwen als er iets verdachts te zien is. Uit onderzoek van Feenstra blijkt dat dat buurtgevoel ontzettend belangrijk is voor hoe veilig mensen zich thuis voelen. Er is dus een goede balans nodig tussen technische en sociale beveiliging.’