Internet of Things, wat is dat eigenlijk?
Het Internet of Things (IoT) is een begrip dat steeds vaker opduikt. Maar wat is het? En wat kunnen we ermee? In samenwerking met De Techniek achter Nederland
IoT, een afkorting van Internet of Things, is eigenlijk een containerbegrip voor alle ‘dingen’ die verbonden zijn met internet. Door deze verbinding kunnen de apparaten informatie uitwisselen. De data die hierdoor beschikbaar komt, kunnen we weer gebruiken om apparaten, installaties en processen aan te sturen.
Smart homes
Voorbeelden van IoT-toepassingen zijn de thermostaat die naar een hogere temperatuur schakelt zodra de bewoner met zijn mobiele telefoon zijn huis nadert. Of de koelkast die zijn eigen voorraad registreert en bestellingen plaatst bij de online supermarkt. Maar ook de cv-ketel die op afstand beheerd wordt of de beveiligingscamera die bij onraad contact zoekt met de meldkamer of een oproep op uw telefoon plaatst.
Dat de bekendste toepassingen van IoT onderdeel uitmaken van (slimme) huishoudens is niet vreemd; deze smart homes vormen een belangrijke categorie waarvoor IoT wordt ontwikkeld. Op dit moment zijn er naar schatting al ongeveer 1 miljard huishoudelijke voorwerpen en apparaten verbonden met het ‘internet der dingen’. Maar ook gebouwautomatisering heeft met een vergelijkbaar aantal IoT-toepassingen een groot aandeel in de markt van IoT.
Efficiënter beheer mogelijk
Lampen die zelf aangeven dat ze een maximaal aantal branduren hebben bereikt. Ventilatoren die hun draaiuren bijhouden en zelf een whatsapp-bericht sturen als ze onderhoud vragen. Het is een logische ontwikkeling, wanneer je bedenkt dat IoT kan bijdragen aan efficiënter beheer en onderhoud van de ruimtes in gebouwen en een vermindering van de energiekosten.
Ook andere sectoren, zoals verkeer, land- en tuinbouw en industrie, zijn intussen met een enorme inhaalslag bezig waar het gaat om het koppelen van slimme apparaten, installaties en machines aan het internet.
Met internet verbonden
Om een apparaat, installatie of machine op het internet der dingen aan te sluiten, hoeft er alleen maar een internetverbinding te zijn. Om maximaal voordeel uit IoT te halen, moet er echter nog wel aan een belangrijke voorwaarde worden voldaan; het apparaat moet beschikken over een of meer sensoren die data verzamelen.
Gegevensuitwisseling wordt namelijk interessanter op het moment dat er meer data beschikbaar is om te analyseren. Sensoren verzamelen data op basis waarvan wij –of andere systemen – apparaten, machines en/of installaties kunnen aansturen. Bijvoorbeeld een machine die in werking treedt als het magazijn registreert dat bepaalde producten onder een vooraf bepaald voorraadniveau zakt of een wasmachine die gaat draaien zodra de energiemeter aangeeft dat de panelen op het dak voldoende zonnestroom opwekken. Maar ook bijvoorbeeld het CO₂2-gestuurde ventilatiesysteem dat harder gaat werken wanneer er een bepaald CO₂-niveau in de ruimte aanwezig is.
Veiligheid voorop
Met de sterke stijging in de toepassing van IoT binnen woningen en gebouwen, komt er meer nadruk te liggen op privacy en veiligheid. Een goede beveiliging van de data die deze apparaten versturen, is daarbij erg belangrijk.
Zodra hackers de data van IoT-objecten kunnen onderscheppen en ontcijferen, kunnen ze deze informatie bijvoorbeeld gebruiken om in te schatten hoe en op welk moment ze het beste kunnen inbreken. Versleuteling van de data die tussen de installaties, de apparaten en de servers wordt verstuurd, zorgt ervoor dat de informatie geheim blijft.