Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?
Ontdek welke duurzame oplossing het beste bij u past
Wat hebben een verwarming, zonnepaneel en geïsoleerde spouwmuur met elkaar gemeen? Het zijn allemaal oplossingen om duurzamer te wonen. Op dit gebied ontstaan steeds meer mogelijkheden. Daardoor ontstaat de vraag: ziet u door alle verwarmingsbuizen de cv-ketel nog? Lees hier welk systeem uw investering waard is.
Energiesystemen worden steeds zuiniger en slimmer. Ze verbruiken minder energie, zijn stiller en werken meer met elkaar samen. Het liefst geven we u hét gouden advies om de beste keuze te maken. Maar eerlijk is eerlijk, het perfecte systeem voor iedereen bestaat niet. Wat voor ú slim is, hangt af van uw situatie en voorkeuren. Wij helpen u graag om uw opties te onderzoeken.
Wat past het beste bij uw huis?
Stel: uw cv-ketel heeft steeds meer kuren en is écht aan vervanging toe. Gaat u dan voor een degelijke hr-combiketel, of valt de keuze op een duurzame warmtepomp? Wat het beste is, hangt grotendeels af van uw huis. Is het bijvoorbeeld slecht geïsoleerd, dan is een warmtepomp geen goede optie. Woont u in een nieuw of gerenoveerd huis, dan is de kans groter dat u echt kunt vernieuwen. Gebruik onze handige tools en informatie om te kijken wat past bij uw huis:
Wat is het meest duurzaam?
Duurzaamheid is niet voor niets het toverwoord van de laatste tijd. Nieuwe systemen kunnen echt veel besparen. Maar in een slecht geïsoleerd huis is een warmtepomp juist helemaal niet zo duurzaam. Dan is het veel verstandiger en voordeliger om een nieuwe hr-combiketel te kiezen. Dankzij jarenlange verbeteringen is die intussen enorm zuinig. Om extra te besparen, kunt u uw huis beter eerst laten isoleren. Zie ook het stappenplan onder aan dit artikel.
Ventilatiesystemen zijn de afgelopen decennia een heel stuk energiezuiniger geworden. Goed nieuws, want ventilatie is van groot belang voor een gezond huis. Zo kunt u nu kiezen voor ‘vraaggestuurde’ mechanische ventilatie. Dankzij sensoren die CO₂ en luchtvochtigheid meten, weet het systeem per ruimte hoe hard het moet werken. En werkt het dus nooit onnodig.
Wat kost het?
Energiesystemen vernieuwen, daar is vaak een flinke investering voor nodig. Zorg dus voor een overzicht van wat verschillende keuzes u kosten én opleveren. Isoleren lijkt in eerste instantie een hoge investering te zijn, maar die valt goed terug te verdienen via de lagere energierekening. Isolatiespecialisten geven u hierover graag advies. Ook zonnepanelen besparen energie en brengen geld op. Een adviseur kan voor u berekenen hoe groot die opbrengst in uw geval ongeveer zal zijn, zodat u die kunt meenemen in uw berekening. Daarnaast kunt u voor bepaalde duurzame oplossingen ook subsidie aanvragen. Kijk hiervoor op de EnergieSubsidiewijzer.
In 3 stappen naar de toekomst
Met uw energiesysteem wilt u nog heel wat jaren vooruit. Bent u van plan veel te veranderen in huis, maak dan eerst eens een meerjarenplan. U zet daarin op een rij welke stappen u zet naar een steeds duurzamere toekomst. We raden iedereen aan om te werken volgens de drie stappen van de zogeheten ‘trias energetica’. Dat is een heel goede volgorde om uw huis toekomstbestendig te maken.
Stap 1
Bespaar zoveel mogelijk energie door verspilling te bestrijden. Isoleer uw dak, muren en ramen. Gebruik spaarlampen, ledverlichting en energiezuinige apparatuur. En blijf bij de tijd: er komen steeds nieuwe mogelijkheden om uw energiegebruik terug te dringen.
Stap 2
Kies voor energie uit duurzame bronnen, zoals wind, water en zon. Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Of neem een warmtepomp: die heeft niets dan lucht of aarde nodig om uw huis te verwarmen.
Stap 3
Gebruik de fossiele brandstoffen díe u nog nodig hebt zo efficiënt mogelijk. Kunt u niet zonder aardgas? Met een hybride cv-ketel kunt u het gasverbruik dan tenminste flink terugdringen. Door elektrisch te koken – keramisch of op inductie – loopt uw gasmeter ook minder snel op. En gaat u verbouwen? Overweeg dan om meteen een lagetemperatuurverwarming aan te leggen, bijvoorbeeld vloerverwarming.