Is de warmtepomp nog wel een goed idee? (Ja!)
Niet verplicht, wél interessant.
Het leek erop dat u met ingang van 2026 verplicht zou zijn om bij vervanging van uw cv-ketel te kiezen voor een duurzamer verwarmingssysteem. Maar… dat plan is voorlopig van de baan. Wat betekent dat voor uw verduurzamingsplannen? Is het nog wel een goed idee om na te denken over een hybride warmtepomp? Of kunt u beter even afwachten? Het antwoord leest u in dit artikel.
Wat was het vorige kabinet van plan met de warmtepomp?
Het kabinet-Rutte IV zag de (hybride) warmtepomp als de nieuwe norm voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Het kabinet wilde daarmee het verbruik van aardgas én de CO2-uitstoot verminderen. Uiteraard is de overstap van cv-ketels naar (hybride) warmtepompen niet van de ene op de andere dag mogelijk. Daarom stelde de regering het installeren van een hybride warmtepomp (of een ander duurzaam verwarmingssysteem) pas vanaf 2026 verplicht. En alléén wanneer de cv-ketel aan vervanging toe was.
Wat wil het nieuwe kabinet?
In juli 2024 is een nieuwe regeringsploeg aangetreden. Het nieuwe kabinet houdt vast aan de klimaatdoelstellingen van de vorige regering(en). Die doelstellingen zijn gebaseerd op het Klimaatakkoord van Parijs en vastgelegd in de Klimaatwet. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland 55% lager zijn dan in 1990. En in 2050 wil Nederland helemaal CO2-neutraal zijn. Het kabinet heeft dus nog dezelfde klimaatdoelstellingen, maar het wil die doelen op een andere manier bereiken. Dat betekent onder meer dat er een streep is gezet door het plan om de installatie van een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht te stellen bij vervanging van de cv-ketel.
Hybride warmtepomp: hóéft niet, mág wel
Als u na 2026 uw cv-ketel gaat vervangen, bent u niet verplicht om te kiezen voor een hybride warmtepomp of een ander duurzaam systeem. Maar het mág natuurlijk wel. En in de meeste gevallen is het ook heel verstandig om dat te doen. Veel woningen zijn zonder ingrijpende aanpassingen namelijk al geschikt voor een hybride warmtepomp. En daarmee bespaart u in de praktijk tot bijna 70% op het aardgasverbruik voor het verwarmen van uw woning. Tegelijkertijd neemt uw stroomverbruik uiteraard wel toe, omdat voor de warmtepomp elektriciteit nodig is. Die extra kosten wegen lang niet op tegen het bedrag dat u bespaart door het lagere aardgasverbruik. In vrijwel alle gevallen valt met een hybride warmtepomp de totale energierekening daardoor lager uit dan wanneer u uw huis alleen met een cv-ketel verwarmt.
Wat doet een hybride warmtepomp?
Met een ‘hybride warmtepomp’ bedoelen we eigenlijk een hybride verwarmingssysteem. Zo’n systeem is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op aardgas. De warmtepomp is een lagetemperatuurverwarming (ltv), met een afgiftetemperatuur van 25 tot 50 graden. De cv-ketel kan aan de leidingen en radiatoren water afgeven met een hogere temperatuur: 70 tot 80 graden. Bijna het hele jaar door kan de warmtepomp het huis verwarmen, alleen op de allerkoudste dagen moet de cv-ketel in actie komen. Daarnaast zorgt de cv-ketel meestal ook voor warm tapwater. Met een hybride warmtepomp is uw woning dus nog niet gasloos, maar uw aardgasverbruik ligt al wel aanzienlijk lager. Veel energiedeskundigen zien daarom de hybride warmtepomp als een ideale tussenstap om de periode tot 2050, wanneer Nederland CO2-neutraal moet zijn, te overbruggen.
Wil het kabinet dat u uw verduurzamingsplannen aanpast?
De verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een warmtepomp is van de baan. Was u al van plan om in de nabije toekomst een (hybride) warmtepomp te laten installeren, dan heeft u waarschijnlijk al naar de kosten gekeken. Misschien heeft u zelfs al een warmteverliesberekening laten maken. Heeft u op basis daarvan vastgesteld dat uw huis geschikt is om te verwarmen met een lagetemperatuurverwarming, dan is er geen enkele reden om van koers te veranderen. De warmtepomp is en blijft voor veel woningen een logische, duurzame stap.
Voor alle duidelijkheid: het nieuwe kabinet heeft dus niets tegen warmtepompen. Integendeel. De subsidieregelingen voor het verduurzamen van uw woning zijn nog altijd heel interessant. Ook als u een hybride warmtepomp laat installeren, komt u in aanmerking voor een subsidie.
De warmtepomp en netcongestie
Langzaam maar zeker wordt in onze samenleving alles elektrisch. Ook onze woningen. Dat levert op sommige momenten problemen op voor ons elektriciteitsnet. Die netcongestie kan er onder meer toe leiden dat u te maken krijgt met wachtlijsten wanneer u de elektrische aansluiting van uw woning wilt laten aanpassen. Het is dan ook goed om te weten dat voor het installeren van een hybride warmtepomp normaal gesproken geen aanpassingen in de meterkast nodig zijn. Combineert u de hybride warmtepomp met andere maatregelen, zoals een inductiekookplaat en/of een laadpunt voor een elektrische auto, dan is een verzwaring van uw elektrische installatie in veel gevallen wél nodig.
Zijn er ook andere mogelijkheden om te verduurzamen?
De hybride warmtepomp is zeker niet de enige manier om op een duurzame manier te gaan verwarmen. In sommige gevallen is een all-electric warmtepomp een optie. Die verwarmt het huis het hele jaar door en daarmee bent u dus helemaal van het gas af. Voor de meeste bestaande woningen is de all-electric warmtepomp geen oplossing, omdat ze (nog) niet goed genoeg geïsoleerd zijn en dus onvoldoende warmte vasthouden. Als uw cv-ketel aan vervanging toe is, doet u er goed aan bij uw gemeente te informeren of er plannen zijn om uw woning aan te sluiten op een warmtenet. Is dat op korte termijn het geval, dan is het niet logisch om een nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp aan te schaffen. Eventueel kan het dan wél interessant zijn om een cv-ketel te huren. Ook andere, nieuwe technieken zullen de komende jaren ongetwijfeld een plaats krijgen in de energietransitie. Dat kan ook betekenen dat we gebruik (blijven) maken van het bestaande aardgasnet. Die leidingen zijn namelijk ook geschikt voor alternatieve brandstoffen, zoals groen gas of waterstofgas. Op diverse plaatsen in ons land zijn al proefprojecten gestart om de mogelijkheden te onderzoeken.
Vragen én antwoorden over de warmtepomp
De warmtepomp zal de komende jaren een steeds belangrijker rol gaan spelen in de energietransitie. Meer weten over de eigenschappen en mogelijkheden van de warmtepomp begint met de juiste vragen stellen. Feenstra heeft de 30 meest gestelde vragen over de warmtepomp (én de eerlijke antwoorden) samengebracht in een handig e-book: Hoe zit het met de warmtepomp? Gratis te downloaden! Benieuwd naar uw situatie? Vraag dan vrijblijvend advies aan.