Koele vloeren
Ook als de mussen van het dak vallen, kunt u plezier hebben van een warmtepomp
De warmtepomp zorgt in steeds meer woningen voor een warme winter. Maar ook in de zomermaanden kunt u plezier hebben van een warmtepomp. Want in veel gevallen is het mogelijk met de combinatie van warmtepomp en vloerverwarming uw huis koel te houden. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in dit artikel.
Vloerkoeling begint met vloerverwarming
Veel woningen zijn inmiddels voorzien van vloerverwarming. Het principe van een vloerverwarming is heel eenvoudig. In de vloer liggen leidinglussen dicht tegen elkaar aan. Als daar warm water doorheen stroomt, verwarmt het systeem de kamer op een comfortabele, gelijkmatige manier. Het ligt voor de hand dat we dat ook kunnen omdraaien. Als het ’s zomers erg warm is en we laten koud water door de leidingen lopen, wordt het in de kamer koeler.
Niet met iedere vloerverwarming kunt u koelen
Om de vloerverwarming te gebruiken voor het koelen van de vloer, is water nodig dat enkele graden kouder is dan de temperatuur in de kamer. Met een traditionele cv-ketel is het niet mogelijk om het water op die lage temperatuur aan te voeren. Als het ‘s zomers warm is, kan de temperatuur in huis wel eens richting 25 graden gaan. En soms zelfs nog warmer. Het water in het cv-systeem warmt dan ook op, tot ongeveer dezelfde temperatuur. Laten we dat water door de vloerverwarming stromen, dan wordt de vloer daar niet koeler van en de kamer dus ook niet.
Met de meeste warmtepompen is het wél mogelijk om koel water door de vloerverwarming te laten stromen. U schakelt de vloerkoeling in door de warmtepomp op de koelstand te zetten. Het systeem zorgt er dan voor dat de temperatuur van het water automatisch enkele graden lager is dan de luchttemperatuur. Wanneer u de warmtepomp gebruikt om koel water door de vloerverwarming te laten stromen, noemen we dat top-koeling, omdat u als het ware ‘de top’ van de warmte afhaalt. Met top-koeling verlaagt u de temperatuur in de kamer hooguit met enkele graden.
Een té koele vloer geeft vochtproblemen
Om goed en probleemloos te kunnen koelen, moet de aanvoertemperatuur van het water in de vloerverwarming vier tot vijf graden lager zijn dan de temperatuur in de kamer. Staat de temperatuur van het water in de vloerverwarming te laag ingesteld, dan kan er op en onder de vloer condens ontstaan.
Een houten vloer is niet ideaal
De combinatie van een houten vloer en vloerverwarming is niet ideaal. Hout is namelijk een sterk isolerend materiaal. Dat betekent dat het relatief lang duurt voordat een houten vloer de warmte van de vloerverwarming doorgeeft aan de kamer. Bij het koelen van de vloer levert hout nog een extra probleem op. Als er condensvorming ontstaat, kunnen parketvloeren en houten vloerdelen kromtrekken of zelfs gaan rotten.
Vloerkoeling is mogelijk met verschillende warmtepompen
Koelen met vloerverwarming gebeurt in de meeste gevallen met een lucht-waterwarmtepomp. Dat is logisch, omdat we dit systeem verreweg het meeste tegenkomen in woningen. Maar ook met een water-waterwarmtepomp is vloerkoeling mogelijk. Een bodem-waterwarmtepomp maakt gebruik van de warmte in diepere aardlagen en haalt die warmte met behulp van een buizenstelsel naar boven. Bij dit systeem is koelen in de zomer geen luxe, maar een noodzaak. Doordat de warmtepomp in de winter warmte aan de bodembron onttrekt, koelt de bron af. In de zomer is het proces omgekeerd: de warmtepomp onttrekt warmte aan de woning en kan daarmee de bron weer ‘regeneren’ (opwarmen).
Koelen met hybride of all-electric warmtepomp
Of u een hybride warmtepomp dan wel een all-electric warmtepomp in huis heeft, maakt voor de mogelijkheden om te koelen niets uit. Maar: niet íédere warmtepomp heeft de mogelijkheid om te koelen. Het is dus goed om daar van tevoren op te letten wanneer u een warmtepomp aanschaft.
Koelen kost energie
Actief koelen kost energie, welk systeem u er ook voor gebruikt. De combinatie van warmtepomp en vloerverwarming is geen economische en efficiënte manier van koelen. Ook een airco verbruikt elektriciteit, maar kan wel in korte tijd de temperatuur in een kamer flink omlaag brengen. Passief koelen, met een bodem-waterwarmtepomp, is een vorm van vloerkoeling die weinig energie vraagt. Maar net als bij de lucht-waterwarmtepomp is dit top-koeling; het verkoelende effect is dus beperkt. In de winter, wanneer de bodem-waterwarmtepomp voor de verwarming zorgt, is de energiewinst relatief groot.
Het verschil tussen vloerkoeling en een airco
Met een airco kunt u de temperatuur in een kamer snel omlaag brengen. Op een tropische dag kan dat een hele opluchting zijn. Maar een airco heeft ook nadelen. Zo is het verschil met de buitentemperatuur soms wel érg groot. Ook zijn er mensen die de koude luchtstroom van een airco onprettig vinden. Het effect van vloerkoeling met behulp van een warmtepomp en vloerverwarming is heel anders dan bij een airco. Net als bij het verwarmen van de vloer verloopt het koelen met vloerverwarming namelijk heel gelijkmatig. De temperatuur van het water in de leidingen is maar enkele graden lager dan de luchttemperatuur. Het verkoelende effect in de kamer is dan ook beperkt (top-koeling). Een kamer koelen gaat met een airco veel sneller en effectiever dan met vloerkoeling. Bovendien doen zich bij een airco normaal gesproken geen vochtproblemen voor, omdat de airco het vocht juist uit de lucht haalt. Overigens kan een airco de lucht ook filteren en zuiveren.