Koolmonoxide: onderschat en onbegrepen gevaar
Periodiek onderhoud aan installaties vormt geen afdoende bescherming
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxide-ongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden.
Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het op 18 november 2015 gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxide-ongevallen.
Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot.
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid 18-11-2015.
Feenstra en veiligheid
Feenstra sluit zich aan bij de constatering in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat gevaren rondom koolmonoxide veelal onderschat worden. Als vakkundig installateur heeft Feenstra veiligheid als topprioriteit staan. Wij doen al het nodige om ongelukken te voorkomen. Als organisatie zijn wij dan ook blij met onderzoeken die naar de gevaren van koolmonoxide plaatsvinden en naar de adviezen die hieruit voortvloeien. Bewoners, brancheorganisaties, leveranciers en installateurs worden zich zo bewust van wat de gevaren zijn.
Rookgaskanaal
Onvolledige verbranding van rookgassen is veelal de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging. Een rookgaskanaal zit veelal 15 tot 20 jaar verbonden aan de cv-ketel en is niet geschikt om 30 tot 40 jaar mee te gaan, wat het geval is indien deze niet vervangen zou worden bij ketelvervanging. De rookgassen in combinatie met condensvorming beschadigen het kanaal. Bij installatie van een nieuwe cv-ketel vervangt Feenstra daarom zonder uitzondering ook de rookgasafvoer. Dit is bij ons inbegrepen in ons Veiligheidspakket.
De nieuwe rookgasafvoer wordt gemonteerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse fabrikanten van rookgasafvoer, verenigd in de Rogafa. Binnen ons Veiligheidspakket controleren we o.a. de dichtheid van de gasleidingen en controleren we na inbedrijfstelling de afstellingsgegevens en verrichten wij een koolmonoxidemeting. Op deze wijze zorgen we ervoor dat elke nieuwe installatie volledig voldoet aan alle veiligheidsnormen.
Bij elke onderhoudsbeurt doen wij een check op de volledige verbranding, stellen de cv-ketel af en meten de hoeveelheid koolmonoxide in de rookgassen. Daarnaast werken wij bij service- en onderhoud met controlelijsten en conform de eisen van verschillende keuringsinstanties. Zo voorkomen wij al zoveel mogelijk preventief het ontstaan van koolmonoxide. Dit draagt ook bij aan het maximale rendement van uw cv-ketel.
Kennis in veiligheid
Feenstra besteedt ook veel tijd en aandacht aan de opleiding en scholing van haar medewerkers. Al onze monteurs, jong en oud, zijn vakmannen die met regelmaat getoetst worden op het feit of hun kennisniveau voldoende is, daarnaast vindt er continue bijscholing plaats. Wij werken volgens de laatste inzichten en nieuwste ontwikkelingen. Een team van veiligheidsadviseurs/inspecteurs is dagelijks bezig om Feenstra elke dag weer een beetje veiliger te maken.
Open toestellen
Ook hanteert Feenstra een streng beleid met betrekking tot open toestellen. Open toestellen worden verplicht elk jaar onderhouden en we attenderen bewoners met een open toestel over het belang van ventilatie. Ook adviseren we bewoners en corporaties over het plaatsen van CO melders.