Koolmonoxidevergiftiging vaakst in flats en etagewoningen
1 op de 40 toestellen risico
Koolmonoxidevergiftiging komt verontrustend vaak voor in flats en appartementengebouwen. 55% van alle incidenten vindt plaats in etagewoningen terwijl dit bouwtype maar 35% van alle woningen in ons land uitmaakt.
Dat blijkt uit een inventarisatie van warmte-expert Feenstra tijdens het eerste onderhoudsbezoek bij nieuwe klanten.
Koolmonoxide
Het incident in Rotterdam afgelopen woensdagavond toont nogmaals aan dat aandacht voor veilige montage en installatie van geisers, verwarmingsketels en boilers deskundig dient te gebeuren. Warmte-expert Feenstra legt al jaren haar focus op het minimaliseren van onveilige toestanden. Het motto van Feenstra is ‘We werken veilig of we werken niet’.
Uit de praktijk blijkt dat de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging in huis veelal te wijten is aan ondeskundige installatie of onderhoud van geisers of cv-ketels. Dit bevestigt ook een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in november jl. Vaak gaat het hier om materialen voor de rookgasafvoer die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, dan wel niet goed gebeugeld zijn. Denk hierbij aan een kunststof- of RVS-doorvoer op een aluminium-systeem.
Veel voorkomende installatie-missers zijn bijvoorbeeld dat er niet onder afschot wordt gemonteerd en dat er geen rekening wordt gehouden met de uitzetting van het rookgasafvoer-systeem bij een kunststofdoorvoer.
1 op de 40 toestellen risico
Sinds 2004 controleert Kiwa Technology steekproefsgewijs de kwaliteit van het onderhoud aan huishoudelijke gastoestellen. Als deze steekproeven mogen worden door vertaald naar alle huishoudelijke gastoestellen in Nederlandse woningen, betekent dit dat een op de veertig toestellen op dit moment een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide produceert.
Feenstra is met ruim 800.000 onderhoudsklanten voor de cv-installatie de grootste in ons land en heeft als enige het certificaat OHSAS 18001 voor gezondheid en veiligheid.
Feenstra pleit voor goed opgeleide installatiemonteurs die weten hoe zij koolmonoxidevergiftiging in huis kunnen voorkomen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vallen er jaarlijks tientallen doden door blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide.
"In een cv-ketel komen water, elektriciteit en gas samen. De installatie vergt grote deskundigheid en ervaring."
Ernie van Dalen, directeur van Feenstra.
Als je via internet een goedkope ketel koopt en het samen met die handige buurman gaat installeren, dan loop je een groot risico dat het een keer fout gaat. Alleen ervaren monteurs weten dat je bijvoorbeeld altijd je rookgasafvoer moet vervangen bij de installatie van een nieuwe cv-ketel. De rookgassen in combinatie met zure condensvorming beschadigen het rookgaskanaal, waardoor deze slechts één ketelleven mee gaat. Aan de buitenkant ziet een rookgasafvoer vaak nog goed uit, maar dat is slechts schijn. Omdat het vervangen van een rookgasafvoer vaak lastig en arbeidsintensief is, bestaat de neiging deze dan maar als ‘goed’ te beoordelen en niet te vervangen. Ontoelaatbaar uiteraard. Om vast te stellen dat de nieuwe ketel goed brandt, dient een monteur ook altijd met de juiste apparatuur een koolmonoxidemeting en rookgasanalyse te maken voordat hij de woning verlaat. We zien tot onze grote schrik dat met goed bedoeld kluswerk vooral deze belangrijke activiteiten achterwege blijven. Met alle risico’s van dien.’
Onderhoudscontract geen garantie
Van Dalen: ‘Een onderhoudscontract bij een specialist zoals Feenstra is echter geen garantie dat het niet mis kan gaan. Bewoners moeten zelf alert zijn. Het gebeurt dat bijvoorbeeld schilders ventilatiekanalen afplakken, of dat de ketelruimte volgepakt staat met spullen. Dan helpt goed onderhoud en de juiste installatie ook niet meer. Controleer dus goed dat er voldoende ventilatie is.’
"Consumenten zoeken op internet vaak naar de laagste prijs voor een verbrandingstoestel en willen ook de laagste prijs voor de installatie daarvan. Installateurs die op dergelijk verzoek ingaan, staan onder druk om te besparen op benodigde materialen en op de tijd die nodig is om de installatie veilig aan te leggen en/of te onderhouden."
Ernie van Dalen, directeur van Feenstra
‘Wij pleiten ervoor dat cv-ketels alleen door goed opgeleide monteurs met de juiste gereedschappen worden geïnstalleerd. Als vakkundig installateur heeft Feenstra veiligheid als topprioriteit staan. Als organisatie zijn wij dan ook blij met onderzoeken naar de gevaren van koolmonoxide en naar de adviezen die hieruit voortvloeien. Ook wij kunnen daar van leren. Bewoners, brancheorganisaties, leveranciers en installateurs worden zich zo bewust wat de gevaren zijn.’