Kunnen zonnepanelen storingen veroorzaken?
Voorkom storingen met een erkend zonnepaneleninstallateur
Zonnepanelen doen dag in dag uit hun werk. Ze produceren vrijwel iedere dag duurzame energie. Maar een zonnestroominstallatie kan ook problemen veroorzaken. Wanneer de panelen en de omvormer niet deskundig wordt geïnstalleerd, kunnen er storingen optreden. Dat is in de meeste gevallen hinderlijk, maar in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. In dit artikel leggen we uit hoe storingen door zonnepanelen ontstaan, wat de gevolgen kunnen zijn en wat u kunt (en moet) doen om ze te voorkomen.
Zonnepanelen zijn aanzienlijk goedkoper geworden
Sinds de zomer van 2023 is de gemiddelde prijs van zonnepanelen sterk gedaald. Investeren in een zonnestroominstallatie is daardoor opnieuw véél aantrekkelijker geworden. Als u in 2024 tien zonnepanelen laat installeren, verdient u die aanschaf volgens de berekening van Milieu Centraal in zes jaar terug. En daarbij houdt Milieu Centraal er al rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 zal worden afgebouwd. Het rendement van een investering in zonnepanelen is op dit moment vergelijkbaar met een spaarrekening die 6% rente uitkeert!
Van zonnepanelen mag u topkwaliteit verwachten
Als u zonnepanelen laat installeren, doet u dat om op een duurzame manier uw eigen energie op te wekken. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug, maar dat neemt niet weg dat u moet investeren. U mag er daarom van uitgaan dat de installateur van uw zonnepanelen materialen van topkwaliteit gebruikt en deskundig werk aflevert. Helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.
Hoe kunnen zonnepanelen storingen veroorzaken?
In en om het huis maken we op allerlei manieren gebruik van draadloze communicatie. Denk aan de wifi-verbinding voor het internet, digitale televisie, babyfoons en automatische deuropeners. Al die verbindingen hebben er belang bij dat radiogolven ongestoord kunnen worden uitgezonden en ontvangen. De bekabeling van zonnestroominstallaties werkte soms als een antenne en kon daardoor in een enkel geval storingen veroorzaken. De gerenommeerde fabrikanten van omvormers hebben afdoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat daardoor problemen kunnen ontstaan. De omvormer is afgeschermd met kwalitatief goede materialen. Bovendien zal een deskundige leverancier van zonnepanelen er altijd voor zorgen dat de installatie op de juiste manier geaard is. Alleen bij een ondeugdelijke omvormer of onzorgvuldig geïnstalleerde bekabeling kan de radiostraling de draadloze communicatie in de omgeving van uw woning verstoren. De zonnepanelen zelf veroorzaken in de praktijk vrijwel nooit storingen. Wel komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat de panelen beschadigd raken of een technisch defect vertonen.
Een omvormer is onmisbaar
Zonnepanelen produceren elektriciteit in de vorm van gelijkstroom. Om die elektriciteit te kunnen gebruiken voor de verlichting en de elektrische apparaten in huis, moet de gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom. De omvormer doet dat en levert de elektriciteit vervolgens aan de elektrische installatie in uw huis óf aan het elektriciteitsnet.
Storingen door zonnepanelen: hinderlijk… en soms gevaarlijk
Een ondeugdelijke zonnestroominstallatie kan veel ongemak met zich meebrengen. Een kwalitatief inferieure omvormer en slecht aangelegde bedrading van zonnepanelen kunnen soms de oorzaak zijn van haperend internet, problemen bij de ontvangst van radio en televisie en een slechte (mobiele) telefoonverbinding. Op die manier kunnen verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen hinderlijk zijn voor uzelf, uw gezin en uw buren. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de gevolgen ook ernstiger zijn. In het verleden is het voorgekomen dat een slechte zonnestroominstallatie het communicatienetwerk van politie en hulpdiensten verstoorde. Ook de communicatiesystemen die het luchtverkeer en de scheepvaart in goede banen leiden, kunnen last hebben van een gebrekkige PV-installatie. Overigens laten eventuele problemen met zonnepanelen zich meestal als eerste zien in de meterkast. Als de aarding van de installatie mankementen vertoont, ontdekt u dat meestal doordat de aardlekschakelaar uitvalt.
Stel kritische vragen aan de leverancier van uw zonnepanelen
Het installeren van zonnepanelen en een omvormer is vakwerk. Het is dus niet makkelijk om vast te stellen of uw zonnepaneleninstallateur zijn of haar werk wel goed doet. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten voordat u de opdracht geeft om de zonnepanelen te laten plaatsen. Een goede en deskundige installateur zal het geen enkel probleem vinden als u vooraf een aantal kritische vragen stelt:
- Hebben de panelen en de omvormer een CE-markering? (In Europa mag alléén CE-apparatuur worden verkocht en geïnstalleerd.)
- Volgt de installateur de wettelijke voorschriften én de instructies van de fabrikant?
- Kan de installateur uitleggen en laten zien hoe de installatie geaard is?
- Zijn de kabels goed afgeschermd?
Als de installateur van uw zonnepanelen zulke vragen vervelend vindt of er geen antwoord op heeft, is dat een goede reden om nog eens kritisch te kijken naar uw keuze voor die leverancier.
Een erkend zonnepaneleninstallateur levert betrouwbaar vakwerk
Heeft u geen tijd (of geen zin) om de installateur van uw zonnepanelen te bestoken met kritische vragen, dan kunt u zich er tóch van verzekeren dat u met een betrouwbare leverancier te maken heeft. Een erkend zonnepaneleninstallateur beschikt bijvoorbeeld over een door Kiwa of een andere keuringsinstantie afgegeven BRL- én VCA-certificaat. Feenstra is bij de brancheorganisatie InstallQ aangesloten, die ook kwaliteitschecks doet en bedrijven accrediteert. Bij bedrijven die bij InstallQ zijn aangeloten bent u zeker van goed en betrouwbaar vakwerk. Het is altijd verstandig om bij uw installateur te informeren naar de certificering.
Hoe zit het met storingen aan de zonnepanelen zelf?
Zonnestroominstallaties zijn over het algemeen héél betrouwbaar. De panelen zelf gaan lang mee; in de meeste gevallen kunt u ervan uitgaan dat zonnepanelen na 25 jaar nog een groot deel van de oorspronkelijke hoeveelheid energie produceren. Omvormers gaan gemiddeld zo’n twaalf jaar mee. Bij zonnepanelen die door een erkend bedrijf zijn geïnstalleerd, komen technische problemen in de praktijk weinig voor. Slecht geïnstalleerde zonnestroominstallaties vertonen wél wat vaker mankementen. Leveranciers die niet over de vereiste kennis beschikken, maken bij het aanbrengen van de bekabeling zowel in de woning als aan de buitenzijde nog wel eens fouten die de zonnestroominstallatie kwetsbaar maken voor storingen. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk dat de zonnepanelen minder energie produceren.
Poll