Levensduur van een warmtepomp
Warmtepomp-zekerheid
Soms heb ik een geanimeerd gesprek met een klant, die overweegt zijn cv-ketel te vervangen voor een duurzaam alternatief. Mits de woning geschikt is juich ik dat uiteraard van harte toe. Omdat de aanschafkosten van een warmtepomp hoger zijn dan die van een cv-ketel en omdat de techniek in Nederland nog vrij nieuw is, stellen bewoners de meest uiteenlopende vragen. Zo ook de vraag hoe lang gaat zo’n warmtepomp nu mee?
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is – mits goed onderhouden - 12 jaar, waarbij de compressor het doorslaggevende (en duurste) onderdeel is. Er is wel een verschil tussen aan/uit-warmtepompen en modulerende warmtepompen. De levensduur van de compressor is namelijk niet alleen afhankelijk is van het aantal draaiuren, maar ook van het aantal start/stops dat de compressor maakt. Een modulerende warmtepomp (inverter) heeft veel minder start/stops en kan langer aan één stuk door werken, bij een minder zware belasting. Daardoor gaat de compressor van een modulerende warmtepomp meer draaiuren mee dan die van een aan/uit-warmtepomp. Laat u dus voor aanschaf goed adviseren.
Mijn tip: Laat uw warmtepomp goed onderhouden. Wanneer er door een gecertificeerd installateur goed onderhoud gepleegd wordt, conform de voorschriften van de fabrikant, kan een warmtepomp veel langer meegaan dan de gestelde 12 jaar. Net als bij een cv-ketel verlengt goed onderhoud de levensduur.
De installateur zal ook de status van de machine uitlezen op start/stops en draaiuren om te zien of er afwijkingen zijn. Bij de grotere warmtepompen wordt tevens een lekdetectietest uitgevoerd.
Een gecertificeerde installateur zal tijdens het onderhoud o.a. de vloeistoffen bijvullen. Een vloeistoffentekort in de installatie kan zorgen voor het verkorten van de levensduur. De warmtepomp zal dan vaker schakelen, wat dan ook weer nadelige gevolgen heeft voor de levensduur van het apparaat.